Translate

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η Τάντρα είναι υπέρβαση· δεν είναι ούτε απόλαυση ούτε καταπίεση

Η Τάντρα είναι υπέρβαση· δεν είναι ούτε απόλαυση ούτε καταπίεση. Είναι περπάτημα πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ισορροπίες. Δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Χρειάζεται εκλεπτυσμένη συνειδητότητα. Είναι μια σπουδαία αρμονία.

Είναι πολύ εύκολο για το νου να απολαμβάνει. Το αντίθετο είναι επίσης πολύ εύκολο: Το να απαρνιέται. Για το νου είναι πολύ εύκολο vα κινείται στα άκρα. Το να παραμένει στη μέση, ακριβώς στη μέση, είναι το πιο δύσκολο πράγμα για το νου, επειδή είναι αυτοκτονία γι’ αυτόν. Στη μέση, ο νους πεθαίνει και προβάλει ο μη νους. Γι’ αυτό ο Βούδας έχει ονομάσει το μονοπάτι του μεσαίο δρόμο.


Έτσι, αυτό είναι ένα θεμελιώδες πράγμα, που πρέπει να κατανοηθεί, αλλιώς θα παρανοήσεις την Τάντρα. Τί είναι η κόψη του ξυραφιού; Τι σημαίνει να βρίσκεσαι ακριβώς στη μέση; Για να απολαύσεις τον κόσμο δεν χρειάζεται συνειδητότητα. Για να καταπιέσεις τις επιθυμίες του κόσμου και πάλι δεν χρειάζεται συνειδητότητα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα εγκόσμια, αλλά και οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι ασχολούνται με τα μη εγκόσμια δεν διαφέρουν και πολύ. Μπορεί  να στέκονται με γυρισμένες πλάτες, μα δεν είναι καθόλου διαφορετικοί! Έχουν τον ίδιο ακριβώς τύπο νου. 


Ο ένας λαχταράει το χρήμα κι ο άλλος είναι τόσο εναντίον του χρήματος, που δεν μπορεί ούτε καν να πιάσει χαρτονομίσματα, μα αυτοί οι δύο δεν διαφέρουν, γιατί και για τους δυο έχει μεγάλη σπουδαιότητα το χρήμα. Ο ένας είναι άπληστος, ο άλλος είναι φοβισμένος, μα η σημασία του χρήματος είναι ίδια και στους δυο. Και οι δυο έχουν εμμονές με το χρήμα.

Ο ένας σκέφτεται συνεχώς τις γυναίκες, τις ονειρεύεται κι έχει φαντασιώσεις γι’ αυτές. Ο άλλος τις έχει φοβηθεί τόσο πολύ, που έχει πάει στα Ιμαλάια, μόνο και μόνο για να τις αποφύγει. Και οι δύο όμως είναι ίδιοι. Και για τους δύο είναι σημαντική η γυναίκα — ή ο άντρας, δεν έχει σημασία. Ο ένας ψάχνει, ο άλλος αποφεύγει, μα και οι δύο είναι εστιασμένοι στο ίδιο θέμα.

Η Τάντρα λέει: Δεν πρέπει να εστιάζεσαι στον άλλο ούτε ψάχνοντας ούτε αποφεύγοντας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μεγάλη κα­τανόηση. Ο πόθος για τη γυναίκα πρέπει να γίνει κατανοητός —ούτε να τον απολαμβάνεις ούτε να τον αποφεύγεις, αλλά να τον κατανοήσεις.


OSHO
"TANTRA"