Translate

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Μέσα από την απόλαυση, το σεξ γίνεται συνήθεια. Μια απλή σωματική απελευθέρωση ενέργειας.

Η Τάντρα λέει: Η γνώση ελευθερώνει. Αν ξέρεις τι ακριβώς ειναι η απληστία, δεν υπάρχει λόγος να την απαρνηθείς. Η ανάγκη να απαρνηθείς έρχεται μόνο επειδή δεν κατανοείς τι είναι η απληστία. Η ανάγκη να πάρεις όρκο εναντίον του σεξ έρχεται μόνο επειδή δεν έχεις κατανοήσει τι είναι το σεξ. Και η κοινωνία δεν σου επιτρέπει να το κατανοήσεις.

Η κοινωνία σε βοηθά να μην το κατανοήσεις. Η κοινωνία, στη διάρκεια των αιώνων, έχει αποφύγει τόσο το θέμα του σεξ, όσο και το θέμα του θανάτου. Θεωρεί ότι αυτά τα θέματα δεν είναι για να συζητιούνται είναι για να ερευνούνται κι ότι πρέπει να αποφεύγονται. Μέσα από την απο­φυγή, υπάρχει μεγάλη άγνοια γύρω απ’ αυτά τα θέματα και αυτή η άγνοια είναι η ρίζα. Από αυτή την άγνοια προέρχονται δύο τύποι αν­θρώπων: Εκείνος που απολαμβάνει τρελά κι εκείνος που κουράζεται πολύ και το βάζει στα πόδια.

Η Τάντρα λέει: Εκείνος που απολαμβάνει τρελά δεν θα κατανοήσει ποτέ, επειδή απλώς επαναλαμβάνει μια συνήθεια και δεν θα κοιτάξει ποτέ μέσα στη συνήθεια και στη ρίζα της. Και όσο περισσότερο απολαμβάνει, τόσο πιο μηχανικά γίνεται.

Δεν το έχεις παρατηρήσει; Ο πρώτος σου έρωτας ήταν εξαιρετικός, ο δεύτερος δεν ήταν τόσο εξαιρετικός, ο τρίτος ήταν κάπως συνηθισμένος και ο τέταρτος εντελώς καθημερινός. Τί συνέβη; Γιατί ο αυτός έρωτας έχει εγκωμιαστεί τόσο πολύ; Γιατί οι άνθρωποι λένε πως τέτοιος έρωτας συμβαίνει μόνο μία φορά; Επειδή η πρώτη φορά δεν ήταν μηχανιστική, είχες μια κάποια συνειδητότητα. Την επόμενη φορά, το προσδοκούσες και δεν ήσουν σε τόση συνειδητότητα, την τρίτη φορά, νόμιζες πως ήδη ξέρεις, οπότε δεν υπήρχε διάθεση για εξερεύνηση. Η τέταρτη φορά ήταν απλώς γήινη και τόσο καθημερινή. Είχες μπει σε μια μηχανιστική συνήθεια.

Μέσα από την απόλαυση, το σεξ γίνεται συνήθεια. Ναι, δίνεται κάποια ανακούφιση, κάτι σαν φτάρνισμα, μα τίποτα περισσότερο. Είναι μια σωματική ελευθέρωση ενέργειας. Επιβαρύνεσαι με πάρα πολύ ενέργεια και πρέπει να την πετάξεις, για να την ξαναμαζέψεις με το φαγητό, με την άσκηση, με τον ήλιο και να την πετάξεις και πάλι. Για να την ξαναμαζέψεις και πάλι. Αυτό κάνει συνεχώς ο άνθρωπος όταν απολαμβάνει. Δημιουργεί τεράστια ενέργεια κι υστέρα την πετά χωρίς λόγο, χωρίς σημασία. Το να την έχει, τον κάνει να υποφέρει από ένταση. Το να την πετάει, τον κάνει να υποφέρει από αδυναμία. Έτσι κι αλλιώς υποφέρει.

Ποτέ να μη νομίζεις πως ο άνθρωπος που απολαμβάνει είναι πιο ευτυχισμένος. Ποτέ! Είναι ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος; Ελπίζει, επιθυμεί την ευτυχία, μα δεν την πετυχαίνει ποτέ.

Να θυμάσαι όμως, ότι με το να τα λέει αυτά, η Τάντρα δεν προτείνει να κινηθείς στο άλλο άκρο. Η Τάντρα δεν λέει να ξεφύγεις από τον κόσμο των απολαύσεων. Το να το βάζεις στα πόδια, θα γίνει πάλι μια μηχανιστική συνήθεια. Ζεις σε μια σπηλιά, γυναίκα δεν υπάρχει, μα αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Οποιαδήποτε στιγμή εμφανιστεί μια γυναίκα που είναι διαθέσιμη, ο άντρας που έχει απαρνηθεί τις γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπής στο να υποκύψει, απ’ ό,τι ο άνθρωπος που έχει απολαύσει τον κόσμο. Οτιδήποτε καταπιέζεις γίνεται πολύ δυνατό μέσα σου.

Η Τάντρα λέει: Πρόσεχε... Πρόσεχε την απόλαυση και πρόσεχε την καταπίεση. Πρόσεχε τα και τα δυο. Και τα δυο είναι παγίδες. Και με το ένα και με το άλλο παγιδεύεσαι στο νου.


Ποιος  είναι, λοιπόν, ο δρόμος; 
Η Τάντρα λέει: Η συνειδητότητα είναι η δρόμος. Η απόλαυση είναι μηχανιστική, η καταπίεση είναι μηχανιστική. Και τα δύο είναι μηχανιστικά. Ο μόνος τρόπος για να βγεις από τον αυτοματισμό είναι να γίνεις συνειδητός, ξύπνιος. Μην πηγαίνεις στα Ιμαλάια. Φέρε τη σιωπή των Ιμαλάιων μέσα σου. Μην το βάζεις στα πόδια, γίνε περισσότερο συνειδητός. 

Κοίτα τα πράγματα βαθύτερα, όχι με φόβο. Μην ακούς αυτά που σου διδάσκουν οι δήθεν θρησκευόμε­νοι άνθρωποι. Σε κάνουν να φοβάσαι, δεν σου επιτρέπουν να κοιτάξεις μέσα στο σεξ, δεν σου επιτρέπουν να κοιτάξεις μέσα στο θάνατο. Έχουν εκμεταλλευτεί τρομακτικά τους φόβους σου.

Ο μόνος τρόπος για να εκμεταλλευτείς έναν άνθρωπο είναι με το να τον κάνεις να φοβάται. Από τη στιγμή που φοβάσαι, είσαι έτοιμος να σε εκμεταλλευτούν. Ο φόβος είναι η βάση. Σε έχουν κάνει να φοβάσαι: το σεξ είναι αμαρτία. Οπότε υπάρχει φόβος. 

Ακόμα κι όταν κάνεις έρωτα με τον άντρα σου ή με τη γυναίκα σου, δεν κοιτάζεις κατευθείαν το σεξ. Ακόμα και τη στιγμή που κάνεις έρωτα, αποφεύγεις το σεξ. Κάνεις έρωτα και ταυτόχρονα το αποφεύγεις. Δεν θέλεις να δεις την πραγματικότητά του, τι ακριβώς είναι, τι δίνει, πού οδηγεί, πού φτάνεις ξανά και ξανά όταν κάνεις έρωτα και αν φτάνεις κάπου. 

Αυτά τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

OSHO
"TANTRA"