Translate

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Τι είναι ο αυνανισμός, μια μηχανική πράξη ή «χαρά του έρωτα»;

Ο Olan Chang αφηγείται την εμπειρία του
Γεννή­θηκα σε μια απ’ τις πιο ρομαντικές επαρχίες της Κίνας. Η πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας Hangchow είναι αναμφισβή­τητα χτισμένη στην ωραιότερη τοποθεσία της Κίνας. Ο Μάρκο Πόλο στο βιβλίο του την ονομάζει Kingsay, και την περιγράφει σαν την πιο μεγαλόπρεπη πόλη του κόσμου, κι αυ­τό είναι ιδιαίτερα κολακευτικό όταν το λέει κάποιος που κα­τάγεται απ’ την όμορφη πόλη της Βενετίας. 
Η πόλη ήταν πα­λιά πρωτεύουσα και καλλιτεχνικό κέντρο της νότιας δυνα­στείας των Sung. Ακόμη και σήμερα μεγάλο ποσοστό κινέζων συγγραφέων και ποιητών κατάγονται απ’ αυτή τη περιοχή. 

Κατά τον Απρίλιο-Μάιο η πόλη, ιδιαίτερα γύρω απ’ τη λίμνη, διαχέεται από μία ατμόσφαιρα ονειρικής ευφορίας. Η λίμνη αυτή λέγεται Shi Tzu (Shi Shih) κι η ονομασία αυτή προέρχεται μάλλον απ’ το όνομα της πιο όμορφης γυναίκας στη κινέζι­κη ιστορία, που γεννήθηκε ακριβώς απέναντι απ’ το ποτάμι της πόλης, μερικούς αιώνες προ Χριστού. Ένας λόφος κοντά στη λίμνη έχει τ’ όνομα ενός περίφημου ταοιστή, του Κο Hung, που συχνά θ’ αναφέρουμε σ’ αυτό το βιβλίο. Πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα των παιδικών μου χρόνων σ’ αυτή τη πόλη, κοντά σ’ αυτή την όμορφη λίμνη.
Και ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Ήμουν μόλις επτά χρονών όταν ερωτεύτηκα μιαν ωραία γυναίκα. Όπως όλοι οι ερωτολόγοι αναφέρουν, οι άντρες αρχίζουν την ερωτική τους ζωή με την άσκηση του αυνανισμού. Το έκανα κι εγώ γύρω στα δώδε­κα με δεκατρία, αλλά δε μου άρεσε καθόλου. Ίσως ήμουν επηρεασμένος απ’ το πανέμορφο σκηνικό της φύσης, τη φιλο­λογία και τα ποιήματα.
Αισθανόμουν ότι ο αυνανισμός ήταν μια πολύ μηχανική πράξη χωρίς καθόλου ποίηση μέσα του και πιστεύω πως πρέ­πει να είμαι ένας απ’ τους λίγους άντρες που έχουν αυνανισθεί στη ζωή τους όχι πάνω από δώδεκα φορές. Συχνά απορώ πως τόσοι και τόσοι ερωτολόγοι αποκαλούν αυτή την ανιαρή και μονότονη πράξη «χαρά του έρωτα». Δεν είναι διόλου παράξε­νο που οι ταοϊστές βρίσκουν το θέμα ανάξιο λόγου.

Πήγα για πρώτη φορά με γυναίκα στα δεκαοχτώ μου, όχι γιατί μου έλειπαν οι ευκαιρίες, όμως μου πήρε καιρό να μάθω να πέφτω από πάνω τους. Κι οι πρώτες μου ερωτικές συναν­τήσεις μ’ απογοήτευσαν σχεδόν όσο κι η σύντομη περιπέτεια του αυνανισμού. Όπως είπα πριν, εκσπερμάτωνα - ή αυνανι­ζόμουν στη μήτρα (όπως το βλέπω τώρα) - περίπου δώδεκα χρόνια. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δε το βλέπω σα μεγάλη απόλαυση:
1. 0 άντρας είναι συνέχεια ανήσυχος για την εκσπερμάτωσή του
2. Η γυναίκα είναι συχνά ανήσυχη μήπως πιάσει παιδί
3. Αν παίρνει αντισυλληπτικά χάπια ή φοράει σπιράλ, ανησυχεί για τις παρενέργειες κι αν χρησιμοποιεί τίποτε άλλο, την απασχολεί η έγκαιρη τοποθέτηση.

Πώς λοιπόν, μπορούν να φτάσουν σε ποιητική έκσταση όταν το μυαλό τους είναι γεμάτο ανησυχίες;

Ας συγκρίνουμε τώρα τον άντρα που κατέχει το Ταό. Πρώτα απ’ όλα αυτός κι η σύντροφός του είναι ελεύθεροι· ελεύθεροι απ’ όλες τις παραπάνω σκοτούρες. Επί πλέον είναι ελεύθεροι να κάνουν έρωτα οποτεδήποτε έχουν καιρό ή διάθε­ση. Μπορούν ν’ αγαπιούνται πολύ πιο συχνά, για πολλές ώρες, ώστε να μπορέσουν διαθέτοντας περισσότερο καιρό ν’ απολαύσουν και ν’ αλληλοεκτιμήσουν τις ομορφιές και τις ευοσμίες που υπάρχουν σ’ όλο το μήκος και πλάτος των σωμά­των τους. Κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο για κείνους που θα έχουν άλλα πράγματα στο νου τους.

Αυτός που δε χρησιμοποιεί τη μέθοδο του ερωτικού Ταό, είναι σα τον μερακλή φαγά που θα ήθελε να τρώει κάθε μέρα τους μεζέδες που προτιμάει αλλά δεν του το επιτρέπει το στομάχι του. Οι κακόμοιροι οι Ρωμαίοι αγαπούσαν τόσο πολύ το φαγητό που έκαναν εμετό για να ξαναφάνε - κάτι που δε το βρίσκω υγιεινό, ούτε οικονομικό, μήτε αισθητικό. Το ζευγάρι, όμως, που κατέχει το Ταό μπορεί να γεύεται καθημερινά τους ερωτικούς του μεζέδες.

"Το Ερωτικό Ταό"
Olan Chang