Translate

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Οδηγίες-κλειδιά για να βιώνουμε τη Ροή

Η Αντίσταση στη Ροή δεν είναι Δράση αλλά Αντίδραση
Μέρος 2ο

Το θέμα  της ροής δεν συνδέεται πάντα με την υπομονή ή τη μέγιστη επίδοση ή με την ανάγκη για επιβίωση άλλα με την προσαρμογή. 

Με το να κάνεις τη σωστή κίνηση με το σωστό τρόπο την κατάλληλη στιγμή. Όπως, για παράδειγμα όταν κατά την οδήγηση, κάνεις μια ξαφνική μανούβρα και απο­φεύγεις στο τσακ ένα σοβαρό ατύχημα.

Η κατάσταση "ροής" συμβαίνει όταν δεν υπάρχει "δράστης", όταν δεν υπάρχει σκέψη και το μόνο που υπάρχει είναι η αίσθηση του σώματος ως ενέργεια σε κίνηση.

- Όταν κινούμαστε μέσα στη ζωή σαν σκιά μέσα σ’ ένα φως που μεταβάλλεται συνεχώς και αλλάζει συνεχώς.

- Όταν συντονιζόμαστε με αυτό που υπάρχει κάθε φορά σε έναν υπέροχο χορό.

- Όταν βγαίνουμε από τα όρια του νου η αναπνοή, οι μύες, η κίνηση και η συναίσθηση γίνονται ένα. Όπου η σκέψη καταρρέει στην αίσθηση, η πράξη στην ύπαρξη και ζούμε μέσα στην εγρήγορση, τη ζωντάνια, τη ροή.


Ακολουθούν οδηγίες-κλειδιά παρμένες από το βιβλίο της Margot Anand "Η Τέχνη Της Καθημερινής Έκστασης" για να μπορεί ο καθένας μας να συντονιστεί με τη ροή της ζωής χωρίς να ταυτίζεται με φαντασιώσεις, στόχους και αποτελέσματα.


Οδηγίες-κλειδιά για να βιώνουμε τη Ροή

💦 Κρατήστε ξεκάθαρη την εικόνα του στόχου σας στο μυαλό σας: θα κάνω σκι σ’ αυτή την πλαγιά, θα καθαρίσω σε μία ώρα το σπίτι, θα μιλήσω σε αυτή την ομάδα. Όμως, μην ταυτίζεστε με το αποτέλεσμα. Δεχτείτε το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχετε σχεδιάσει.


💦 Χαλαρώστε συνειδητά, αναπνεύστε και αφήστε να βγουν οι αντιστάσεις και πιθανά παράπονα. Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στην αναπνοή παρά στις σκέψεις σας.


💦Κάθε στιγμή που περνά, επιλέγετε να εστιάζετε την προσο­χή σας μόνο σε αυτό που κάνετε. Ξεχάστε τον εαυτό σας. Μην προσπαθείτε. Παραδώστε το νου και το σώμα σας στην εμπει­ρία.


💦 Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας. Χαλαρώστε εντελώς.


💦 Μην ανησυχείτε ούτε για την επιτυχία ούτε για την αποτυ­χία.

💦 Παραδοθείτε στην κίνηση του σώματός σας.

💦 Νιώστε στιγμή προς στιγμή τι συμβαίνει.

💦 Μη συγκρίνετε με αυτό που κάνατε την προηγούμενη και μη σχεδιάζετε τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα.

💦 Κάντε το σαν μια άσκηση διαλογισμού.

Και αυτό που χρειάζεται όλοι να μάθουμε όπως λέει ο Osho είναι να μην ταυτιζόμαστε ούτε με τη χαρά ούτε με τον πόνο. Να είμαστε ίδιοι και με την επιτυχία και με την αποτυχία.

Ας μην ξεχνάμε: Η αντίσταση στη ροή δεν είναι δράση αλλά αντίδραση.

Ό,τι κι αν συμβαίνει είναι καλό να το δεχτούμε και να επιτρέψουμε να συμβεί παραμένοντας στο κέντρο μας, σε πλήρη επαφή με τον Εαυτό μας γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία, μέσα από το "άφημα" έρχεται η μεταμόρφωση και η ολοκλήρωση

namaste
despoina palamari