Translate

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ;

Είναι πολύ εύκολο να ερωτευτείς. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σταματήσεις να είσαι ερωτευμένος; Τόσες πολλές συζητήσεις, δάκρυα, τσακωμοί, φόβοι... 

Δεν θέλω να πληγώσω το άτομο με το οποίο ήμουν, επειδή δεν είναι ότι δεν τρέφω συναισθήματα. Είμαι πολύ μπερδεμένος. Μπορείτε να πείτε κάτι πάνω σε αυτό το θέμα;

OSHO: Υπάρχει κάτι να πω; Όλα έχουν τελειώσει. Είναι εύκολο να πέσεις στα δίχτυα του έρωτα. Μπορείς να πέσεις σε οποιοδήποτε χαντάκι, το δύσκολο είναι να βγεις έξω. Όμως θα πρέπει να βγεις έξω - από τη στιγμή που η αγάπη εξα­φανίζεται το χαντάκι γίνεται κόλαση.

Μετά υπάρχουν καβγά­δες, τσακωμοί, γκρίνια, και κάθε μορφή κακίας και από τις δύο πλευρές. Κανείς δεν θέλει να πονάει, όμως επειδή πονάει κι εκείνος κι εκείνη, χωρίς να το ξέρουν, ο ένας φορτώνει τα πλη­γωμένα του συναισθήματα στον άλλον.

Αρχικά, όταν αρχίζετε να ερωτεύεστε, όταν δεν είστε ακόμη στο χαντάκι, τότε είναι η στιγμή να με ρωτήσετε, επειδή έχω ένα τελείως διαφορετικό είδος αγάπης που δεν ονομάζεται πέ­φτω στον έρωτα αλλά ανεβαίνω στον έρωτα. Τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τότε είναι όμορφο, και το να βγεις από εκεί είναι πολύ εύκολο, επειδή τότε θα χρειαστεί να πέσεις. Και το να πέσεις είναι εύκολο, κρατήστε το για το επόμενο βήμα- ως πρώτο βήμα να φροντίζετε να ανεβαίνετε πάντα.

Κάνατε ήδη το εύκολο βήμα- τώρα πρέπει να κάνετε το δύσκολο. Και όλα αυτά τα δάκρυα και οι συγκρούσεις θα συμ­βούν, όμως τίποτε δεν μπορεί να φέρει την αγάπη πίσω.

Πρέπει να γίνει κατανοητό κάτι απλό: η αγάπη -η αγάπη για την οποία μιλάτε- δεν είναι στα χέρια σας. Έχετε πέσει μέ­σα της. Δεν μπορούσατε να το αποτρέψετε, κι έτσι όταν έρχεται, σας παίρνει μαζί της. Όμως είναι σαν αεράκι, έρχεται και φεύγει. Και είναι καλό που έρχεται και φεύγει, επειδή αν μείνει θα βαλτώσει.

Χρειάζεται λίγη κατανόηση και από τις δύο πλευρές, ότι η αγάπη δεν υπάρχει πια αλλά δεν είναι ανάγκη να μισείτε ο ένας τον άλλον, επειδή κανείς δεν την έχει καταστρέφει. Κανείς δεν την έχει δημιουργήσει - είχε έρθει σαν αεράκι, απολαύσατε εκείνες τις στιγμές· να νιώθετε ευγνωμοσύνη, ο ένας απέναντι στον άλλον και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο να βγει από το χαντάκι, αυτός είναι ο μόνος τρόπος. 

Ο άνδρας, για να είναι στ’ αλήθεια άνδρας, θα πρέπει να προσφέρει τους ώμους του για να τους χρησιμοποιήσει η γυναίκα ώστε να μπορέσει να σηκωθεί και να βγει από το χαντάκι. Και ο άνδρας μπορεί να βρει τον δικό του τρόπο για να το κάνει.

«Μην πέφτετε ποτέ στον έρωτα. Να προσπαθείτε να υψωθείτε στον έρωτα». Και το να υψώνεστε στον έρωτα είναι ένα τελείως διαφορετικό ζή­τημα.

Το να υψώνεστε στον έρωτα σημαίνει μάθηση, αλλαγή, ωριμότητα. Η ανύψωση στον έρωτα τελικά σας βοηθάει να γί­νετε ενήλικας. Και δύο ενήλικα άτομα δεν τσακώνονται· προ­σπαθούν να καταλάβουν, προσπαθούν να λύσουν κάθε πρό­βλημα. Όποιος υψώνεται στον έρωτα δεν πέφτει ποτέ από αυτόν, επειδή η ανύψωση είναι η προσπάθειά σας, και η αγάπη που αναπτύσσεται μέσα από την προσπάθειά σας βρίσκεται μέσα στα χέρια σας. 

Η πτώση στον έρωτα όμως δεν είναι η προσπάθειά σας.

Η πτώση στον έρωτα - αυτός ο έρωτας θα διαταραχτεί κάπου, και όσο πιο σύντομα καταλάβετε ότι έχει φύγει, τόσο το καλύτερο- διαφορετικά μπλέκεστε σε χίλια δυο πράγματα. Αυ­τά είναι τα πράγματα που σας δυσκολεύουν να χωρίσετε.

Όταν ερωτεύεστε, δεν προκύπτουν ερωτήματα. Είστε καθαρός, το άλλο άτομο είναι καθαρό. Όταν όμως θέλετε να χω­ρίσετε, οι μέρες, οι νύχτες, τα χρόνια που έχετε ζήσει μαζί, έχε­τε αγαπήσει μαζί, έχετε βιώσει κάτι που είναι ένα από τα πιο όμορφα δώρα της φύσης -συνεχίζετε να μπλέκεστε.

Δίνετε υποσχέσεις ο ένας στον άλλο... και δεν είναι ότι λέτε ψέματα ή ότι εξαπατάτε- σε αυτές τις όμορφες στιγμές εκείνες οι υποσχέσεις μοιάζουν να έρχονται από την καρδιά σας. Όταν όμως αυτές οι στιγμές χαθούν - και θα χαθούν επειδή ήταν μια πτώση, και κανείς δεν μπορεί να παραμείνει σε μια κατάσταση πτώσης για μια αιωνιότητα. 

Κάποια μέρα πρέπει να ανυψωθεί ξανά. Και τη στιγμή που αρχίζετε να χωρίζετε, όλες εκείνες οι εμπλοκές, οι υποσχέσεις σας, οι υποσχέσεις του άλλου, δημι­ουργούν την πολυπλοκότητα.

Η ανύψωση στον έρωτα είναι κάτι πνευματικό.
Η πτώση στον έρωτα είναι κάτι βιολογικό.

Η βιολογία είναι τυφλή, γι’ αυτό ο έρωτας χαρακτηρίζεται τυφλός. Όμως ο έρωτας για τον οποίον μιλάω είναι η μοναδική ιδέα που είναι εύκολα διαθέσιμη για όλους. Λίγη προσπάθεια μόνο...

Ο έρωτας πρέπει να βγαίνει από τη σιωπή σας, την επίγνωσή σας, τον διαλογισμό σας. Είναι απαλός, είναι ελεύθερος - επειδή πώς μπορεί ο έρωτας να δημιουργεί δεσμά για το άτομο που αγαπάτε; Δίνει ελευθερία στα δύο μέρη, όλο και περισσότερο. Και η αγάπη γίνεται πιο βαθιά, η ελευθερία γίνεται με­γαλύτερη. Καθώς η αγάπη γίνεται μεγαλύτερη, αρχίζετε να αποδέχεστε το άτομο γι’ αυτό που είναι. Σταματάτε να προ­σπαθείτε να αλλάξετε το άτομο.

Μία από τις δυστυχίες του κόσμου είναι ότι οι εραστές προσπαθούν συνεχώς να αλλάξουν το άλλο άτομο. Δεν συνειδητοποιούν ότι αν το άτομο αλλάξει πραγματικά η αγάπη τους θα εξαφανιστεί, επειδή δεν είχαν ερωτευτεί αυτό το αλλαγμένο άτομο. Είχαν ερωτευτεί το άτομο που δεν είχε επηρεαστεί από τις ιδέες τους - «Άλλαξε αυτό κι εκείνο».

Όταν υψώνεστε στον έρωτα, συνειδητοποιείτε ότι ο άλλος έχει τη δική του εδαφική κυριαρχία και εσείς δεν πρέπει να την καταπατήσετε. Αν η αγάπη γίνει ελευθερία, τότε δεν υπάρχει λόγος να χω­ρίσετε. Η ιδέα του χωρισμού προκύπτει επειδή βλέπετε ότι γίνεστε όλο και περισσότερο σκλάβος, και η σκλαβιά δεν αρέσει σε κανέναν.


Μπορώ να σας πω  ένα πράγμα: έχετε δώσει ο ένας στον άλλον όμορφες στιγμές - να είστε ευγνώμονες. Ο χωρισμός δεν πρέπει να είναι άσχημος όταν η συνάντηση ήταν τόσο όμορφη.

Το χρωστάτε στην ύπαρξη ο χωρισμός σας να είναι όμορ­φος. Ξεχάστε όλες σας τις υποσχέσεις - ήταν σωστές όταν δό­θηκαν, όμως η εποχή έχει αλλάξει, εσείς έχετε αλλάξει. Στέ­κεστε και οι δύο σε ένα σταυροδρόμι, έτοιμοι να κινηθείτε προς διαφορετικές κατευθύνσεις· ίσως να μην συναντηθείτε ποτέ ξανά. 

Κάντε το με όσο μεγαλύτερη χάρη μπορείτε. Και όταν καταλάβετε ότι πρέπει να γίνει, με χάρη ή χωρίς, τότε εί­ναι καλύτερα να επιλέξετε να το κάνετε με χάρη. Τουλάχιστον, ο εραστής σας θα ζει στη μνήμη σας, κι εσείς θα ζείτε στη δική του μνήμη. Κατά κάποιον τρόπο, αυτές οι στιγμές που περάσατε μαζί θα σας εμπλουτίζουν πάντα. Όμως, να χωρίζετε με χάρη.


OSHO
"Το  sex μετράει"