Translate

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Η κόλαση στις σχέσεις δημιουργείται επειδή περιμένετε τον παράδεισο

Αν αγαπάτε κάποιον πρέπει να καταλάβετε ότι το άτομο που αγαπάτε δεν είναι η σκιά σας, δεν είναι η αντανάκλασή σας στον καθρέφτη, έχει τη δική του ατομικότητα. Αν δεν έχετε αρκετά μεγάλη καρδιά ώστε να μπορεί να χωρέσει κάποιον που είναι διαφορετικός από εσάς, που μπορεί να έχει διαφορετικές ιδέες για διάφορα πράγματα, καλύτερα να μην μπαίνετε σε άσκοπο κόπο. 

Είναι καλύτερα να γίνετε μοναχός ή μοναχή. Γιατί να κάνετε τον κόπο; Γιατί να δημιουργήσετε μια κόλαση για εσάς και για τον άλλο;

Αλλά η κόλαση δημιουργείται επειδή περιμένετε τον παράδεισο.

Σας λέω να δεχτείτε ότι η κατάσταση είναι η εξής: το άτομο θα είναι διαφορετικό. Δεν είστε εσείς ο αφέντης, ούτε το άλλο άτομο είναι ο αφέ­ντης· και οι δύο είναι απλά σύντροφοι που έχουν αποφασίσει, παρά τις διαφορές, να είναι μαζί. Και μάλιστα, οι διαφορές νοστιμεύουν την αγάπη σας. Αν μπορέσετε να βρείτε ένα άτομο που είναι σαν εσάς, δεν θα βρείτε μεγάλη έλξη. Το άλλο άτομο πρέπει να είναι διαφορετικό, απόμακρο, ένα μυστήριο που σας προκαλεί να το εξερευνήσετε.

Με δύο μυστήρια να συναντιούνται, όταν εγκαταλείψουν την ιδέα ότι πρέπει να συμφωνούν σε όλα, δεν υπάρχει θέμα καβγά. Ο καβγάς δημιουργείται επειδή θέλετε συμφωνία.


Αν ζείτε σαν δύο φίλοι, εκείνη έχει τις δικές της ιδέες, εσείς έχετε τις δικές σας ιδέες, εκείνη σέβεται τις ιδέες σας, εσείς σέβεστε τις ιδέες της· εκείνη κάνει αυτό που θέλει, εσείς κάνετε αυτό που θέλετε, και κανείς δεν προσπαθεί να επιβληθεί στον άλλο και να του κάνει πλύση εγκεφά­λου. Τότε δεν τίθεται θέμα καβγά. Και δεν τίθεται θέμα ότι τα πράγματα δεν ταιριάζουν. Γιατί να ταιριάζουν;

Γιατί να υπάρχει η αίσθηση ότι λείπει κάτι; 
Δεν λείπει τίποτε· απλά η ιδέα που έχετε για την αρμονία δεν υπάρχει. Η αρμονία δεν είναι τίποτε σπουδαίο, είναι βαρετή. Πού και πού, ακόμη κι αν τσακώνεστε, πού και πού ακόμη κι αν θυμώνετε πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι η αγάπη εξαφα­νίζεται· σημαίνει απλά ότι η αγάπη είναι ικανή να απορροφήσει ακόμη και τις διαφωνίες, τους τσακωμούς, να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Αλλά η παλιά ιδεολογία σας εμποδίζει να καταλάβετε.

Ο έρωτας πρέπει να είναι μια σχέση φιλίας στην οποία κανείς δεν είναι ανώτερος, στην οποία κανείς δεν πρόκειται να αποφασίζει, στην οποία και οι δύο γνωρίζουν καλά ότι είναι διαφορετικοί, ότι η προσέγγισή τους προς τη ζωή είναι διαφορετική, ότι σκέφτονται διαφορετικά, κι όμως, με όλες αυτές τις διαφορές, αγαπιούνται. Τότε δεν θα βρείτε προβλήματα. Τα προβλήματα δημιουργούνται από εμάς.

Μην προσπαθήσετε να δημιουργήσετε κάτι υπεράνθρωπο. Να είστε ανθρώπινος, δεχθείτε την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου με όλες τις αδυναμίες του. Ο σύντροφός σας θα κάνει λάθη όπως κάνετε κι εσείς λάθη, και πρέπει να μάθετε. Είναι μεγάλο μάθημα να είστε μαζί: μαθαί­νετε να συγχωρείτε, να ξεχνάτε, να κατανοείτε ότι ο άλλος είναι άνθρω­πος όπως κι εσείς. Λίγη συγχώρεση μόνο.

Ολόκληρη η ζωή μπορεί να είναι μια σπουδαία εξερεύνηση του ενός από τον άλλον αν αποδεχτούμε τις διαφορές, τη βασική μοναδικότητα του κάθε ατόμου, και κάνουμε τον έρωτα όχι ένα είδος σκλαβιάς αλλά μια φιλία.

Δοκιμάστε τη φιλία, δοκιμάστε τη φιλικότητα· και να θυμάστε πάντα ότι δεν υπάρχει τίποτε που θα σας ενοχλήσει. Αν είστε απλά φιλικοί και δεν κάνετε τη φιλικότητά σας μια ερωτική σχέση συζύγων, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα επειδή τότε δεν θα είστε βάρος σε κανέναν, δεν θα δεσμεύετε κανέναν. Δεν θα χρειάζεται να ταιριάζετε ο ένας με τον άλλον. Μπορείτε να έχετε την ατομικότητά σας τελείως ελεύθερα από τον άλλον, και ωστόσο να είστε ερωτευμένοι.

Και το να είστε ολοκληρωτικά διαφορετικοί στην ατομικότητά σας δημιουργεί την καλύτερη πιθανότητα για αγάπη.

OSHO
"Τι είναι Αγάπη"