Translate

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Σύμφωνα με το νόμο του έρωτα όταν έχεις 8 και δώσεις 3 θα σου μείνουν 11.

"Όλα τα όντα, έμψυχα και άψυχα είναι αντένες, κανάλια υποδοχής και εκπομπής του έρωτα, μα δε συσσωρεύουν. 
Ο έρωτας δεν είναι μια λίμνη αλλά ένα ρεύμα, υπάρχει μόνο σε κίνηση και, αφού έρχεται, πρέπει να φύγει. Η ερωτική φλόγα πρέπει να περάσει για να μη σβήσει, αν θελήσουμε να τη συγκρατήσουμε εξαφανίζεται. 

Το πέρασμα της από το κορμί δυναμώνει την προσωπικότητα. Η ερωτική ενέργεια όπως την αντιλαμβάνονται τώρα είναι ξεπεσμένη και εκχυδαϊσμένη, σε σύγκριση με την αντίληψη των Σούφι. Πρώτα πρώτα γιατί στον έρωτα, σύμφωνα με τους Σούφι, δεν έχει θέση η ζήλια και, ύστερα, γιατί η αγάπη είναι πάντα ανιδιοτελής και αυτοί που λένε πως αγαπάνε χωρίς ανταπόκριση, δεν αγαπάνε, αλλά είναι νευρωτικοί. 

Ας διαφωτίσουμε τα δύο σημεία. 
Πρώτα πρώτα από τη σκοπιά των Σούφι, η ζήλεια είναι αδιανόητη. Ο έρωτας είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί συνέργεια, δηλαδή δεν ακολουθεί την αρχή της διατήρησης της ενέργειας. Κατά το νόμο της ύλης ή της ενέργειας, όταν έχω 8 και δώσω 3, μου μένουν 5. Κατά το νόμο του έρωτα, όταν έχω 8 και δώσω 3 θα μου μένουν 11. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των συνεργητικών φαινομένων που πολλαπλασιάζουν την ενέργεια, όπως η γνώση και ο έρωτας. 

Αν δώσω ένα μάθημα σε τριάντα άτομα, η γνώση μου μεταβιβάζεται σ' αυτά (ή σε μερικά απ' αυτά) και εγώ όχι μόνο δεν την χάνω, μα φυσιολογικά την αυξάνω. Έτσι είναι στον έρωτα, και γι' αυτό αγαπώντας ένα πρόσωπο δε χρειάζεται να αρνηθώ τον έρωτα σε άλλο. Άλλωστε δεν μπορούμε ν' αγαπούμε μόνο ένα πρόσωπο, ή αγαπάμε όλο τον κόσμο, ή αυτό που λέμε αγάπη είναι ο εγωισμός δυο ανθρώπων. 

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τη σουφική αντίληψη του έρωτα, είναι αδύνατο ν' αγαπάς χωρίς ανταπόκριση, γιατί η ανταπόκριση έχει σημασία. Ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση θα είναι μια εφήμερη ακτινοβολία, που ύστερα θα στραφεί αλλού. Η πεισματική ακτινοβολία μόνο ενός προσώπου και η θέληση να μας ανταποκριθεί, είναι η πτώση σε μια βασανιστική νεύρωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός και ανιδιοτελής έρωτας, μα μόνο ηλίθια άρνηση της ζωής. 

Υπάρχουν τόσα αντικείμενα αγάπης στον κόσμο που η αφοσίωση μας σ' ένα μόνο είναι δολοφονία της ζωτικότητας μας."

Λουίς Ραθιονέρο 
Underground