Translate

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Όταν κάποιος είναι ανοικτός στη ζωή είναι και το σώμα του ανοικτό στην εμπειρία.

Η ψυχή συνδέεται με το σώμα με συγκεκριμένα κέντρα και μέσα από αυτά ρέει η ζωτική ενέργεια. Τα τρία σημαντικά κέντρα στο σώμα μας είναι του κεφαλιού, της καρδιάς και του αφαλού. 

Κάποιοι πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό κέντρο στον άνθρωπο είναι το κεφάλι του γιατί τα άνθη της γνώσης ανθίζουν εκεί. Κάποιοι άλλοι λένε ότι το πιο σημαντικό κέντρο είναι η καρδιά του γιατί τα άνθη της αγάπης ανθίζουν εκεί. 

Ξεχνάνε όμως ότι το πιο σημαντικό σε ένα φυτό, σε ένα δέντρο ή ένα λουλούδι δεν είναι τα άνθη του αλλά οι ρίζες του. Όσο και να περιποιηθείς τα άνθη του, αν δεν το ποτίσεις, εκείνο θα μαραζώσει, θα μαραθεί γιατί η ζωή του φυτού εξαρτάται από τις ρίζες του που δεν φαίνονται γιατί είναι χωμένες βαθιά στο χώμα. Αυτές αντλούν τη ζωτική ενέργεια που κάνει το φυτό να αναπτύσσεται και να ανθίζει. Αυτές αντλούν τους χυμούς της Ζωής.


Αντίστοιχα οι ρίζες του ανθρώπου που αντλούν τους χυμούς της Ζωής και τον γεμίζουν ζωτική ενέργεια βρίσκονται ούτε στο κεφάλι αλλά ούτε στην καρδιά. Είναι αόρατες και βρίσκονται μέσα στην κοιλιά του.

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, νιώθαμε περισσότερο το κέντρο του αφαλού. Αναπνέαμε βαθιά και ελεύθερα μέχρι την κοιλιά. Καθώς μεγαλώναμε και στέλναμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, την ενέργεια ψηλότερα προς το κεφάλι, περιορίζαμε όχι μόνο την αναπνοή μας αλλά και την επαφή μας με το κέντρο της κοιλιάς μας και σταδιακά ξεχάσαμε πως είναι να εμπιστευόμαστε την ζωή. 

Η δυσπιστία που σαν ενήλικες τρέφουμε για τη ζωή και το σώμα μας προκαλεί πόνο και φόβο και κρύβεται πίσω από τις μάταιες προσπάθειές μας να ελέγξουμε ή να εκμεταλλευτούμε τις εμπειρίες μας. Δεν μας αφήνει να παραδοθούμε στην αγάπη και γι’ αυτό δεν μπορούμε να ανεχτούμε το ενεργειακό φορτίο της διέγερσης ή τις απαιτήσεις που δημιουργεί η οικειότητα. 

Όμως όταν είμαστε συντονισμένοι με τη ζωή, το σώμα, η καρδιά και ο νους μας λειτουργούν σαν ομάδα. Η ενέργεια ρέει μέσα σε όλο μας το είναι και συντονιζόμαστε με τους ρυθμούς μας χωρίς αγώνα και αντιπαράθεση, απολαμβάνοντας την ζωή.

namaste
despoina palamari




προτεινόμενο σεμινάριο: 
Γείωση και Αναπνοή. 
Ζωή στο Εδώ και Τώρα!



περισσότερα στο:
https://tantra-yoga-events.blogspot.com/2020/07/seminario-biomatiko-tantra-masaz-soma-anapnoh-geiosh-therapeia.html#more