Translate

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Η Γιόγκα είναι η συνειδητή καταπίεση και η Τάντρα είναι η συνειδητή ικανοποίηση.

Η Τάντρα και η Γιόγκα είναι δυο διαφορετικά μονοπάτια που φτάνουν στον ίδιο στόχο αλλά μέσα από εσωτερικές διαδρομές και διαδικασίες τελείως αντίθετες

Η Γιόγκα βασίζεται στην μεθοδολογία, στην τεχνική. Είναι μια βαθμιαία διαδικασία που στηρίζεται στον αγώνα και την διαρκή προσπάθεια. Είναι ο Δρόμος του Πολεμιστή. Ο Γιόγκι προχωρά σταδιακά και κατακτά βήμα-βήμα την εσωτερική του ανάπτυξη. Παλεύει με τον εαυτό του, τις αντιστάσεις του και τα εμπόδια του. Πιέζει, ελέγχει, πολεμά, διαλύει αυτό που είναι εκείνη τη στιγμή για να πετύχει αυτό που μπορεί να γίνει. Βιώνει συνέχεια πολλούς μικρούς θανάτους του εγώ, της προσωπικότητας του για να μπορέσει κάποια στιγμή να γεννηθεί, να αναδυθεί το πραγματικό του είναι.


Αντίθετα το μονοπάτι της Τάντρα είναι η μη προσπάθεια, η φυσικότητα και η βαθιά αποδοχή. Η αποδοχή αυτού που είσαι ανά πάσα στιγμή. Στην Τάντρα δεν χρειάζεται να παλέψεις με κάτι ή να θανατώσεις οτιδήποτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορείς να κάνεις την υπέρβαση. Για να γίνει αυτό απλά χρησιμοποιείς την ενέργεια για μετασχηματισμό, για μεταμόρφωση. Κάθε ενέργεια είναι ουδέτερη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος μας ή εναντίον μας. Μπορεί να γίνει εχθρός ή φίλος. Να μετατραπεί σε εμπόδιο, φραγμό ή σε βήμα, προχώρημα. 

H Γιόγκα λέει: πολέμησε την επιθυμία και δημιούργησε μέσα σου μια πληρότητα, μια ολοκλήρωση, που δεν έχει ανάγκη τις επιθυμίες.
Η Τάντρα λέει: κινήσου μέσα στην επιθυμία με πλήρη συνειδητότητα ώστε να φτάσεις να την υπερβείς. Να είσαι ταυτόχρονα μέσα αλλά και έξω από αυτήν.
 
Η έλλειψη μάχης, η έλλειψη αντίστασης για τον κοινό Νου μπορεί σημαίνει ελαφριά ηθική, ασυδοσία. Όμως για την Τάντρα σημαίνει αποδέξου τις αδυναμίες σου και μείνε συνειδητός με οποιαδήποτε ενέργεια έρχεται στην επιφάνεια. Για παράδειγμα αν αποδεχτούμε το θυμό μας, όταν έχουμε την επίγνωση ότι είμαστε θυμωμένοι τότε θα μπορούμε να τον μεταμορφώσουμε σε συμπόνια. Ο θυμός και η συμπόνια είναι τα δυο άκρα της ιδίας ενέργειας. Ο θυμός είναι μια κρυμμένη ευκαιρία, ένας σπόρος μετασχηματισμού. 

O Osho περιγράφει τις διαφορές της Τάντρα και της Γιόγκα ως εξής: Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στη κορυφή ενός λόφου και θέλεις να πας στην πεδιάδα: Μπορείς να πας εκεί σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, ακολουθώντας το μονοπάτι ή μπορείς να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις προς αυτήν. Η Γιόγκα ακολουθεί την σιγουριά και ασφάλεια του μονοπατιού, η Τάντρα βγάζει φτερά ή πέφτει με εμπιστοσύνη στο κενό. Αυτός είναι ο λόγος που ο περισσότερος κόσμος έλκεται από την Γιόγκα και φοβάται την Τάντρα. Η Γιόγκα ταιριάζει περισσότερο με το συνηθισμένο νου που θέλει σίγουρα και σταθερά βήματα με τη διαρκή παρουσία του εγώ, ενώ η Τάντρα πετάει το εγώ από το πρώτο κιόλας βήμα.

Ο Νους μας μπορεί ποιο εύκολα να κατανοήσει την ενέργεια και τις πράξεις ενός πολεμιστή παρά την ενέργεια και τις πράξεις ενός τρελού επαναστάτη. Η ενέργεια της Τάντρα για τον κοινό Νου είναι επικίνδυνη. Για παράδειγμα ο κοινός Νους δεν μπορεί να δεχτεί ότι μπορεί να κινηθεί μέσα στην επιθυμία χωρίς να κυριευτεί από αυτήν. Ξέρει πολύ καλά ότι μπορεί να κάνει χίλια δυο παιχνίδια και να αυτοεξαπατάται χωρίς να μετασχηματίζει την ενέργεια. Χωρίς να υπερβαίνει την επιθυμία.


Αντίθετα η Γιόγκα τον ελκύει γιατί έχει γαλουχηθεί και εκπαιδευτεί από πολύ νωρίς να πολεμά, να βάζει στόχους και να νικά. Να μεγαλώνει το Εγώ του με οποιοδήποτε τρόπο. Το εγώ αντιδρά στην συνειδητή παράδοση, στο άφημα. Θέλει να είναι πανταχού παρών, να έχει τον έλεγχο και δεν μπορεί να κατανοήσει την φιλοσοφία της Τάντρα που λέει αποδέξου τον κόσμο, αποδέξου το σώμα σου και οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό. Μη μάχεσαι απλά παραδώσου στη ροή της Ύπαρξης κάθε στιγμή.
 
Σε έναν κόσμο υγιή όπου ο καθένας ζει την ζωή του με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια τόσο η Γιόγκα όσο και η Τάντρα μπορούν να μας οδηγήσουν στην υπέρβαση και στο "μεγάλωμα". Σε μια ζωή όπου οι επιθυμίες γίνονται μάταιες και παρέρχονται. 

Το ποιο μονοπάτι θα πάρει ο κάθε ένας από μας όσον αφορά την ανάπτυξη του και το εσωτερικό του άνθισμα, το μονοπάτι του πολεμιστή ή του 
τρελού επαναστάτη, είναι προσωπική υπόθεση και αφορά καθαρά το κάλεσμα που μπορεί να έχει και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και τις καταστάσεις. Όμως, χρειάζεται να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κανένα μονοπάτι που να μικραίνει το δρόμο για την εσωτερική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Το κάθε τι που βιώνουμε αν το θέλουμε, μπορεί να γίνει πραγματική ευλογία. 

despoina palamari
Namaste