Translate

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Γιατί υπάρχει η έλξη προς το σεξ;

Η έλλειψη εγωισμού και η έλλειψη χρόνου είναι τα δύο στοιχεία που ευθύνονται για την απίστευτη έλξη των ανθρώπων προς το σεξ. 
Η λαχτάρα δεν είναι αυτή που νιώθει ένας άνδρας για ένα γυναικείο σώμα, ή μια γυναίκα για ένα ανδρικό σώμα, καθόλου. Η λαχτάρα είναι για κάτι άλλο -για τη γεύση της απουσίας εγωισμού και χρόνου. Γιατί όμοια υπάρχει αυτή η λαχτάρα; Επειδή όταν εξαφανίζεται ο εγωισμός, μπορεί να δει κανείς φευγαλέα την ψυχή· όταν εξαφανίζεται ο χρόνος, μπορεί να δει φευγαλέα τον Θεό. Υπάρχει μια θρησκευτική εμπειρία, μια πνευματική εμπειρία κάτω από αυτή τη λαχτάρα για σεξ. Αν μπορούμε να γνωρίσουμε αυτή την εμπειρία, μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από το σεξ. Θα ζήσουμε στο σεξ και θα πεθάνουμε στο σεξ.

Αν μπορούσαμε να κατανοήσουμε αυτή την εμπειρία… 
Μια αστραπή αστράφτει στο σκοτάδι της νύχτας. Αν προσέξουμε την αστραπή και μπορέσουμε να την κατανοήσουμε, μπορούμε ακόμη και να γκρεμίσουμε το σκοτάδι της νύχτας. Αλλά αν υποθέσουμε ότι η αστραπή προκαλείται από το σκοτάδι της νύχτας, τότε θα κάνουμε όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες να κάνουμε τη νύχτα πιο σκοτεινή έτσι ώστε να λάμψει περισσότερο η αστραπή. Η αστραπή λάμπει στο φαινόμενο του σεξ - αλλά έρχεται πέρα από το σεξ, υπερβαίνει το σεξ, έρχεται πέρα από αυτό. 
Αν μπορέσουμε να βιώσουμε αυτή την εμπειρία από το υπερπέραν, τότε μπορούμε να υπερβούμε το σεξ - ποτέ άλλοτε.

Εκείνοι που αντιτίθενται τυφλά στο σεξ δεν είναι ποτέ ικανοί να βιώσουν αυτή την εμπειρία από το υπερπέραν. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναλύσουν και να καταλάβουν τι πραγματικά είναι αυτή η αχόρταγη επιθυμία μέσα μας, αυτή η λαχτάρα.

Θέλω να τονίσω ότι αυτή η ισχυρή και επαναλαμβανό­μενη έλξη προς το σεξ είναι για την στιγμιαία εμπειρία μιας κατάστασης σαμάντι, μιας κατάστασης απουσίας μυαλού, και  την υπερενσυναίσθηση που φέρνει αυτή. Και μπορείτε να απελευθερωθείτε από το σεξ μόνο τη ’μέρα που θα αρχίσετε να έχετε την εμπειρία του σαμάντι ή της απουσίας μυαλού χωρίς σεξ. Από εκείνη τη ’μέρα και μετά θα απελευθε­ρωθεί π: από το σεξ.

Αν δείξουμε σε ένα άτομο που παίρνει ένα μικρό κομμάτι της εμπειρίας σε υψηλό κόστος, ένα μέρος στο οποίο μπορεί να έχει την ίδια εμπειρία σε αφθονία δωρεάν, θα ήταν παράλογος αν  πήγαινε στο ακριβό μέρος με τη μικροσκοπική εμπειρία. Αν η εμπειρία που αποκτάτε μέσα από το σεξ μπορεί να αποκτηθεί και μέσω άλλων μέσων, θα σταματήσετε αυτόματα να τρέχετε προς το σεξ· θα αρχίσετε να παίρνετε αυτή την νέα κατεύθυνση.

Τα ανθρώπινα όντα είχαν την πρώτη τους εμπειρία σαμάντι, απουσίας μυαλού ή υπερενσυναίσθηση στην εμπειρία του σεξ. Όμως αυτή είναι μια ακριβή εμπειρία πολύ ακριβή. Επίσης, αυτή η εμπειρία δεν διαρκεί περισσότερο από μια στιγμή· μετά από μια στιγμιαία ματιά επιστρέφουμε στην αρχική μας κατάσταση. Για μια στιγμή υψωνόμαστε σε ένα διαφορετικό επίπεδο- για μια στιγμή φτάνουμε σε ένα μο­ναδικό βάθος, σε μια κορυφαία εμπειρία, σε ένα ύψος. Αλλά μένουμε ελάχιστα εκεί πριν αρχίσουμε να πέφτουμε ξανά. 

Εί­ναι σαν ένα κύμα που υψώνεται προς τον ουρανό: πριν φτάσει πουθενά -σχεδόν δεν έχει προλάβει να υψωθεί ξανά δεν έχει προλάβει να κάνει έναν διάλογο με τους ανέμους- αρχίζει να πέ­φτει. Έτσι ακριβώς είναι η εμπειρία μας. Ξανά και ξανά συσσωρεύεται ενέργεια και φιλοδοξούμε να υψωθούμε. Αλλά δεν έχουμε προλάβει να υψωθούμε σε κάποιο υψηλότερο βασίλειο, σε ένα πιο βαθύ βασίλειο, όταν ολόκληρο το κύμα πέφτει και χάνεται. Πέφτουμε ξανά στην αρχική μας  ενέργεια μείον μια σημαντική ποσότητα δύναμης και ενέργειας. Όμως αν ένα κύμα του ωκεανού παγώσει και γίνει σαν πέ­τρα, δεν χρειάζεται πια να πέσει κάτω. Όσο ο νους κάποιου ρέει στη ρευστή κατάσταση της σεξουαλικής ενέργειας, υψώ­νεται και πέφτει, ξανά και ξανά, για όλη του τη ζωή 

Όμως ο πραγματικός λόγος γι’ αυτή την έντονη έλξη είναι η εμπει­ρία της απουσίας εγωισμού: «Είθε να εξαφανιστεί με κάποιον τρόπο ο εγωισμός, για να μπορέσω να γνωρίσω την ψυχή. Εί­θε να εξαφανιστεί με κάποιον τρόπο ο χρόνος για να μπορέσω να γνωρίσω το αιώνιο, το άχρονο, για να μπορέσω να γνωρίσω αυτό που βρίσκεται πέρα από τον χρόνο, αυτό που δεν έχει τέλος και αρχή».
Και παλεύοντας γι’ αυτή την εμπειρία, ολόκληρος ο κόσμος γυρίζει γύρω από τον άξονα του σεξ. Τί θα γίνει όμως αν απλά εναντιωθούμε σε αυτό το φαινόμενο; Θα επιτύχουμε την εμπειρία που λαμβάνει χώρα στο σεξ ως μια φευγαλέα ματιά; Όχι. Όταν είμαστε ενάντια στο σεξ, το σεξ γίνεται το επίκεντρο της συναίσθησής μας. Δεν απελευ­θερωνόμαστε από αυτό, γινόμαστε δούλοι του· ο Νόμος του Αντίθετου Αποτελέσματος μπαίνει σε ισχύ και βρισκόμαστε υπό την επήρειά του. Μετά προσπαθούμε να ξεφύγουμε από το σεξ, αλλά όσο πιο πολύ προσπαθούμε, τόσο πιο δούλοι του γινόμαστε.

Οι άνθρωποι άρχισαν να πολεμούν το σεξ, και είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τους τρόπους με τους οποίους αυτό έχει εξε­λιχθεί σε διαστροφές. Όσο πιο πολιτισμένη είναι μια κοινωνία, τόσο περισσότερες πόρνες υπάρχουν μέσα της. Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς γεννήθηκε ο θεσμός της πορνείας; Μπορείτε να βρεί­τε μια πόρνη στις ορεινές περιοχές ανάμεσα στις πρωτόγονες φυλές; Αδύνατον. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να φα­νταστούν ότι υπάρχουν γυναίκες που πουλάνε το κορμί τους, την τιμή τους, που ανταλλάσσουν το σεξ για χρήματα. Όμως όσο περισσότερο προοδεύει ο πολιτισμός, τόσο περισσότερες πόρνες υπάρχουν. Γιατί; Και θα ξαφνιαζόμασταν ακόμη περισσότερο αν αναφέραμε όλες τις άλλες διαστροφές του σεξ που έχουν εμφανιστεί.

Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση; Η ευθύνη ανήκει σε εκείνους που έχουν διδάξει στους ανθρώπους να καταστέλλουν το σεξ, να πολεμάνε ενάντια στο σεξ αντί να το κατανοούν. Εξαιτίας αυτής της καταστολής, η ανθρώπινη σεξουαλική ενέργεια ρέει από λάθος πόρους. Ολόκληρη η ανθρώπινη κοινωνία υποφέρει και είναι άρρωστη. Για να μεταμορφωθεί αυτή η άρρωστη κοινωνία, θα πρέπει να αποδεχτεί τη σεξουαλική ενέργεια και την έλξη προς το σεξ σαν κάτι το φυσικό.
Γιατί υπάρχει μια έλξη προς το σεξ; Αν μπορούμε να κατανοήσουμε τη θεμελιώδη βάση της έλξης προς το σεξ μπορούμε να βγάλουμε τα ανθρώπινα όντα από τον κόσμο του σεξ. Μόνο όταν ένα ανθρώπινο ον υπερβαίνει τον κόσμο του Κάμα, τον κόσμο του σεξ, ξεκινάει ο κόσμος του Ράμα, ο κόσμος της Θεϊκότητας.

OSHO
"Το σεξ μετράει"