Translate

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Τάντρα και μακροζωία

Μπορείτε να μας δώσετε μερικούς απλούς κι ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους το Ταό είναι ζωτικό στην υγεία και στη μακροζωία αντρών και γυναικών;

Υπάρχουν δύο φανεροί λόγοι, που το ερωτικό Ταό είναι ωφέλιμο σ’ όλους. Πρώτο, όταν και ο άντρας και η γυναίκα μπορούν να έχουν όσον έρωτα τους χρειάζεται είναι εύκολο να διατηρήσουν μιαν ευτυχισμέ­νη κι αρμονική ζωή μαζί. Αυτή η αρμονία μπορεί να επηρεάσει τη σχέση τους με τους ανθρώπους γύρω τους· καλοσύνη και συμπάθεια θα υπερισχύσει, μικροπρεπείς και δηλητηριώδεις σκέψεις φθόνου και ζήλειας θα μειωθούν. Δεν είναι δύσκολο ν’ αντιληφθεί κανείς ότι αυτή η κατάσταση είναι ωφέλιμη για την ευημερία τους που οδηγεί σε μια καλή υγεία και στη μακροζωία.

Το δεύτερο ωφέλιμο αποτέλεσμα μιας ερωτικής ζωής είναι η υγιεινή ισορροπία των ορμονών. Η σύγχρονη ιατρική έχει ανακαλύ­ψει ότι η ορμονική ισορροπία είναι ζωτική στην ανθρώπινη ευρωστία. Στην αρχαία ταοϊκή αντίληψη αυτή η άποψη είναι ένα απ’ τα πιο μεγάλα πλεονεκτήματα στην αρμονία των Γιν-Γιανγκ. Οι ταοϊστές πίστευαν ότι όσο περισσότερο κάνει κανείς έρωτα, τόσο πιο εύκολα θα μπορούσε να διατηρήσει μιαν ορμονική ισορροπία. 
Πολλοί για­τροί σήμερα χρησιμοποιούν την ορμονοθεραπεία σε ασθενείς που το επιθυμούν. Τέτοια θεραπεία για την επαναπόκτηση της ορμονικής ισορροπίας είναι ευνόητο να συνεπάγεται μεγάλες θυσίες όχι μόνο στα πλαίσια της ιατρικής αμοιβής αλλά επίσης και στα πλαίσια των κινδύνων για παρενέργειες που είναι συχνά το επακόλουθο της θερα­πείας με τόσο δραστικά φάρμακα και με τεχνητές ορμόνες. 

Αλλά για­τί να χρησιμοποιήσει κανείς τεχνητά μέσα αφού τ’ ανθρώπινα σώμα­τα μπορούν να παράγουν τις δικές τους φυσιολογικές ουσίες που εί­ναι ασύγκριτα πιο σίγουρες και φθηνότερες, αν δινόταν στη φύση μιαν ευκαιρία; Για παράδειγμα δεν είναι μόνο μια πλουσιοπάροχη ερωτική ζωή που μπορεί να είναι το κίνητρο στους άντρες για να παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη σε ψηλό και πιο υγιεινό επίπεδο. 
Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε το 1974 στο ιν­στιτούτο ψυχιατρικής Max-Planck στο Μόναχο απ’ τον ενδοκρινολό­γο Karl Μ. Pirke, τον ψυχίατρο Gotz Kockott και τον ψυχολόγο Franz Dittman, το οπτικό ερέθισμα από μόνο του χωρίς εκσπερμάτω­ση ή συνουσία μπορούσε ν’ αυξήσει αξιοσημείωτα το ποσοστό της τεστοστερόνης στο αίμα. 

Ο οπτικός ερεθισμός έγινε με μια ερωτική ταινία διάρκειας 30 λεπτών με χάδια, γδυσίματα, ερωτικούς προλό­γους και συνουσία σε διάφορες στάσεις. Σαν πειραματόζωα χρησιμοποιήθηκαν 8 άντρες ηλικίας 21 μέχρι 34 χρόνων. Έξη απ’ αυτούς είχαν αύξηση του ποσοστού της τεστοστερόνης. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτή η μελέτη του Μονάχου επιβεβαιώνει την παλιά ταοϊκή αντίληψη ότι σχεδόν κάθε μορφή ερεθισμού μεταξύ αντρών και γυναικών, όπως τα φιλιά και τα χάδια, μπορεί να είναι ωφέλιμη κι ότι η εκσπερμάτωση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Αν το ποσοστό της τεστοστερόνης μπορεί να επηρεασθεί από μόνο τον οπτικό ερεθι­σμό, τότε θα είναι φυσικό ότι μια πλούσια ερωτική ζωή είναι ασύγ­κριτα πιο αποτελεσματική για την εξασφάλιση της ορμονικής ισορρο­πίας. Αλλά αυτό δεν μπορεί κατά την παλιά κινέζικη άποψη ν’ απο­κτηθεί αν ο άντρας δεν έχει μάθει να ρυθμίζει την εκσπερμάτωση του.

Η άποψη αυτή πάλι, ανταποκρίνεται στην απλή λογική. Αν δεν συμ­βαίνει αυτό, τότε δεν κάνει κανείς τόσο συχνά έρωτα και σαν αποτέ­λεσμα χάνεται η εναρμόνιση των Γιν-Γιανγκ. Κι αυτό είναι ο δεύτερος ολοφάνερος λόγος που το Ταό είναι τόσο σημαντικό στην υγεία και τη μακροζωία όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως.

Olan Chang
Tο Eρωτικό Ταό