Translate

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Πώς είναι να ερωτεύεσαι όταν έχεις αγχώδη διαταραχή;

Όταν έχεις αγχώδη διαταραχή, δεν μπορείς να την κρύψεις. Δεν μπορείς έτσι απλά να την αποδιώξεις ή να ευχηθείς απλά να φύγει. Γίνεται μέρος της ζωής σου, ένα μέρος που φαίνεται σαν να μην μπορείς να το ελέγξεις. Και μπορεί πράγματι να ξεφύγει. Όπως περίπου και ο έρωτας.

Όταν ερωτεύεσαι και έχεις αγχώδη διαταραχή, το γεγονός ότι κάποιος σου λέει πως σε αγαπά, δεν σου είναι αρκετό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά τα λόγια είναι καθησυχαστικά. Αλλά το άγχος έχει έναν τρόπο να κάνει τον έρωτα να φαντάζει αδύνατος.


Ο έρωτας είναι τρομακτικός για όλους, ειδικά όταν συμβαίνει για πρώτη φορά. Αλλά όταν έχεις αγχώδη διαταραχή, οι φόβοι μπορεί να μεγαλώσουν. Η ανησυχία αναλαμβάνει εδώ. Και αυτή μπορεί να επικαλύψει το συναίσθημα του έρωτα.

Δεν έχει σημασία πόσο καλός είναι ο/η σύντροφός σου. Δεν έχει σημασία πόσο οι άλλοι σε διαβεβαιώνουν πως ποτέ δεν θα σε αφήσουν. Δεν έχει σημασία πόσες φορές σε κρατούν σφιχτά στην αγκαλιά τους. Δεν έχει σημασία πόσες φορές σου λένε ότι σε αγαπούν.

Όταν έχεις αγχώδη διαταραχή, ξέρεις ότι δεν είναι εύκολο απλά να την απενεργοποιήσεις. Δεν μπορείς απλά να κάνεις τον νου σου να εστιάσει στο καλό. Δεν μπορείς απλά να κρυφτείς από τις ανησυχίες. Και κάπως έτσι, ανησυχείς. Ανησυχείς για το μέλλον σου. Για το μέλλον σου στη σχέση. Ανησυχείς μήπως το άγχος σου τους απωθεί. Ανησυχείς αν είναι πολύ βαρύ για εκείνους ώστε να το διαχειριστούν. Ανησυχείς για το αύριο και για την επόμενη μέρα.

Ασχέτως του πόσο ευτυχισμένος/η είσαι, η αγχώδης διαταραχή τρυπώνει μέσα σου οποιαδήποτε στιγμή. Εμφανίζεται στη μέση της νύχτας ή στις 5 το επόμενο πρωί. Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα τέλειο δείπνο ή την ώρα που σε φιλά τρυφερά για καληνύχτα. Και νιώθεις κάποιες φορές ότι είναι απλά εκεί. Κοροϊδεύοντας σε. Εσένα και την ευτυχία σου.

Είναι καταπληκτικό να ερωτεύεσαι. Είναι όμορφο και εκπληκτικά μαγικό. Αλλά όταν έχεις αγχώδη διαταραχή, χρειάζεται δουλειά για να προσαρμοστείς. Χρειάζεται προσπάθεια ακόμα και το να είσαι ευτυχισμένος/η όταν το άγχος ακολουθεί κάθε σου βήμα.

Όταν έχεις αγχώδη διαταραχή και ερωτεύεσαι, βρίσκεσαι σε συνεχή ανησυχία. Ανησυχείς για το αν είναι κατάλληλος/η για εσένα. Αν είναι μοίρα ή το πεπρωμένο. Ανησυχείς για το αν θα σε αφήσει. Ανησυχείς επειδή είναι κάτι που κάνεις συνεχώς στη ζωή σου.

Αλλά είναι πραγματικός έρωτας και αν αυτό το άτομο είναι σωστό για εσένα, δεν θα πάει πουθενά. Και χρειάζεται να το υπενθυμίζεις συνεχώς αυτό στον εαυτό σου.

Είναι δύσκολο να αγαπάς κάποιον, όταν έχεις αγχώδη διαταραχή. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο στροφές και σκοτεινά σημεία. Αλλά, αν ο έρωτας είναι αληθινός, το άγχος δεν θα καταφέρει να τον νικήσει. Η αγχώδης διαταραχή δεν πρόκειται να υπερισχύσει της αγάπης, που τόσο προσεκτικά χτίστηκε και από τους δυο σας.

Μην επιτρέψεις στο άγχος να κερδίσει τον αγώνα. Επέτρεψε στον έρωτα και στην αγάπη να κερδίσει αυτή τη φορά. Το άγχος είναι ένα τρομακτικό τέρας, αλλά ποτέ δεν θα καταφέρει να πάρει την εξουσία από την αληθινή αγάπη.

Lauren Jarvis-Gibson