Translate

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Θεραπεύοντας το σώμα μας θεραπεύουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας

Ο Εσωτερικός Ναός: Πως να τιμήσετε το σώμα σας

Η ταντρική φιλοσοφία υποστηρίζει ότι το σώμα μας είναι ο ναός του Πνεύματός μας. Οι πέντε αισθήσεις μας είναι οι πόρτες μέσα από τις οποίες αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Μπορούμε να ανακαλύψουμε ξα­νά την αληθινή μας φύση, που είναι εκστατική, αν ταξιδεύουμε συνει­δητά στον κόσμο μέσα από αυτές τις πόρτες. Το περιβάλλον μας είναι το «ευρύτερο σώμα» μας, μια προέκταση και έκφραση του Πνεύματός μας. Και με τις κατάλληλες τελετουργίες μπορεί να αντηχεί τη δύναμη και την παρουσία του ιερού και να απορρέει απ’ αυτά.


Αν θέλουμε να γίνουμε αληθινοί φύλακες του σωματικού ναού μας, πρέπει να τον υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν πολλά μέσα για να ζωντανέψουμε και να ισορροπήσουμε το σώμα, το νου και τα συναισθή­ματα — η ολιστική υγιεινή, η άσκηση, η υγιεινή δίαιτα, η συνειδητή αναπνοή και η συμμαχία του πνεύματος με την προσοχή μέσω κά­ποιας μορφής διαλογισμού, θρησκευτικής ενατένισης ή προσευχής. Όσο περισσότερο ζούμε σύμφωνα με αυτές τις θεραπευτικές πρακτικές και συμπεριφερόμαστε στο νου και στο σώμα μας ως ζωντανούς να­ούς, τόσο διευρύνουμε το Πνεύμα μας και υπάρχουμε σε έναν ιερό χώρο.

Στο βαθμό που μεταχειριζόμαστε άσχημα το ναό μας, με το να εισάγουμε τοξίνες στο σώμα και στο νου μας, να μην ασκούμαστε ού­τε να αναπνέουμε κανονικά, να μην αποδεσμεύουμε το συσσωρευμένο στρες της καθημερινής ζωής, χάνουμε τη συνείδησή μας και τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον μας γεμίζουν με ακατα­στασία και χάος. Και αδυνατούμε να προσέξουμε την ιερή διάσταση της ζωής, την έκσταση που υπάρχει πάντα μέσα μας. Μπορούμε να διευρύνουμε το Πνεύμα μας ζώντας με συνείδηση, ή να το αφήσουμε να χαθεί σαν αφύλακτη φωτιά. Η κακοποίηση και η αμέλεια επιφέ­ρουν σύγχυση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον μας. Κι όμως, μέσα από μας, το Πνεύμα μας επιζητά να εκδηλωθεί σε όλο το μεγαλείο του.

Εκτελέστε το τελετουργικό που ακολουθεί. Θα σας βοηθήσει να κάνετε το σώμα σας ένα ζεστό σπιτικό για το Πνεύμα σας.

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ: ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΟΥ ΝΑΟΥ
Νιώστε ελεύθεροι να υιοθετήσετε αυτό το τελετουργικό με όποιον τρόπο νιώθετε καλύτερο για σας. Μπορείτε να μιλάτε σιγά ή δυνατά. Αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνετε τη θεραπευτική ενέργεια στο σώμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωματική επαφή, φως οραματισμού και οποιοδήποτε άλλο είδος συγκέντρωσης της προ­σοχής.

Σκοπός: Να καθαγιάσετε το σώμα σας ως ναό του Πνεύματός σας. 

Προετοιμασία: Απομονωθείτε για δεκαπέντε έως τριάντα λεπτά και δημιουργή­στε έναν ιερό χώρο. Σ’ αυτό το διάστημα δεν πρέπει να σας ενοχλή­σουν.
Κρατάτε στα χέρια σας θεραπευτικά και καταπραϋντικά αιθέρια έλαια — για παράδειγμα, λεβάντα.

Εφαρμογή: Ξεκινήστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς 

Αναπνέετε αργά και βαθιά. Χαλαρώστε. Νιώστε πως είστε μέσα στο σώμα και στην καρδιά σας. Αφήστε το νου και την ενέργειά σας να ησυχάσουν και να συγκεντρωθούν.
Όταν νιώσετε έτοιμοι, πείτε στο σώμα σας: «Σε τιμώ, είσαι ο πιο αγαπητός φίλος μου. Υπήρξες πάντα υπομονετικός και υποστηρι­κτικός μαζί μου. Τώρα θέλω να σε βοηθήσω εγώ, να σε ακούσω και να δεχτώ την καθοδήγησή σου. Ας ξεκινήσουμε γιατρεύοντας τις πληγές σου».

Αρωματίστε το χέρι σας με ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό άρω­μα, όπως αιθέριο έλαιο λεβάντας (που βοηθά στη χαλάρωση και στη θεραπεία). Εισπνεύστε τη μυρωδιά αυτού του αρώματος και κατευθύ­νετε, νοητά, την αναπνοή/μυρωδιά στην περιοχή που θέλετε να θερα­πεύσετε.

Τώρα ασχοληθείτε με όποιο σημείο του σώματός σας έχει πλη­γές, ανοίγματα, έχει υποστεί εγχείρηση (για παράδειγμα, οδοντια­τρική επέμβαση, εκτρώσεις, πτώσεις, σπασμένα κόκαλα, πλαστική επέμβαση, ουλές, καισαρικές τομές, πόνους στις κλειδώσεις) ή υπο­φέρει από πόνους που εκφράζουν συναισθηματικό στρες (για παρά­δειγμα, πονοκεφάλους, εντερικές διαταραχές, ξινίλες στο στομάχι, εντάσεις σε διάφορα σημεία του σώματος, μυϊκές κράμπες). Αγγίξτε κάθε σημείο και τρίψτε το απαλά με το χέρι που έχετε αρωματίσει, χάίδέψτε το, αφήστε το χέρι σας πάνω του, κρατήστε το και στείλτε του την αναπνοή σας.

Αναπνέετε βαθιά και αργά ενώ συγχρόνως λέτε τα εξής: «Αγαπη­το μου (ονομάστε το μέρος του σώματος: στομάχι, καρδιά, δόντι, πιγού­νι, καρπός), λυπάμαι που πληγώθηκες. Να τι συνέβη….». 
Εξηγήστε τις συνθήκες που συνδέονται με τα αίτια του πόνου. Μετά πείτε: «Λυπά­μαι που δεν άκουσα τον πόνο σου. Τώρα, όμως, σου στέλνω την αγάπη μου. Σε παρακαλώ να τη νιώσεις τώρα».
Κατευθύνετε, νοητά, την ενέργειά σας σ’ αυτό το μέρος του σώ­ματος, και πείτε: «Μαζί, τώρα, θα σε θεραπεύσουμε».

Αναπνεύστε βαθιά και στείλτε φως και αγάπη σ’ αυτή την περιο­χή. Για μερικά δευτερόλεπτα, κρατήστε απαλά την αναπνοή σας και φανταστείτε αυτή την περιοχή γεμάτη αγάπη. Εκπνεύστε, αφήνο­ντας, ταυτόχρονα, όλες τις εντάσεις να φύγουν από αυτή την περιοχή. 

Αφού θεραπεύσετε κάθε μέρος του σώματος, καθίστε ήσυχα για λίγο και νιώστε πως η θεραπευτική ενέργεια ανανεώνει και αναδομεί το σώμα σας.

Κλείστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς.


Margot  Anand
Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης