Translate

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Μπορείτε να τον κάνετε μόνοι ή με τον σύντροφό σας ή με τους φίλους σας

ΣΚΟΠΟΣ: Κατά το χαιρετισμό της καρδιάς, αγγίξτε την καρδιά σας και νιώστε τη ζεστασιά της. Μπορεί, επίσης, να νιώσετε ότι η αγάπη σάς στέλνει ένα μήνυμα: «Είστε μέρος της ευρύτερης δημιουργίας, Συνδέεστε με όλους τους άλλους. Η αγάπη είναι ατελείωτη και απεριόριστα διαθέσιμη». 
Για να το παραδεχτείτε στον/στη σύντροφό σας και στους φίλους σας απευθύνετέ τους τον εξής χαιρετισμό: «Είμαι αξιαγάπητος/η όπως κι εσύ είσαι αξιαγάπητος/η». Αυτός ο χαιρετισμός θα φέρει μια αίσθηση σεβασμού μεταξύ σας και θα σας επιτρέψει να ανοιχτείτε στη διάσταση του ιερού.



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Αφιερώστε πέντε λεπτά στα οποία κανείς και τίποτα δεν θα σας ενοχλήσει. Ο χρόνος αυτός είναι ιερός. Απευθύνετε το χαιρετισμό πρόσωπο με πρόσωπο προς το σύντροφό σας ή τον εαυτό σας μπροστά σε έναν καθρέφτη.
Καθίστε πρόσωπο με πρόσωπο. Κρατήστε ανοιχτά τα μάτια και τη σπονδυλική στήλη χαλαρή και σε ευθεία στάση. Εισπνεύστε. Απαλά, βάλτε τη μία παλάμη μέσα στην άλλη σχηματίζοντας μια κούπα, και φέρτε τις παλάμες σας μπροστά από την καρδιά σας. Οι αντίχειρες ακουμπούν απαλά στο στήθος.
Σκύψτε εμπρός έως ότου ακουμπήσουν τα μέτωπά σας. Νιώστε πως συνδέονται οι καρδιές σας. Κοιτάξτε μέσα στα μάτια σας, ή του/της συντρόφου σας και πείτε: «Σε τιμώ ως μία από τις πλευρές του εαυτού μου»


Αποδεχτείτε το χαιρετισμό που σας απευθύνει το ταίρι σας απαντώντας σας και εκτιμήστε την αφοσίωση και το σεβασμό που περικλείει αυτή η απάντηση. Αυτή τη στιγμή, μοιράζεστε και οι δυο σας την πληρότητα της ύπαρξης. Και, παρά τις διαφορές σας, έχετε ζητήσει από το Πνεύμα σας να ευλογήσει με την παρουσία του τις καρδιές σας.
Αντί να μιλήσετε, μπορείτε να προφέρετε τον ήχο Οοομμ, την πηγή όλων των ήχων. Αφήστε τον ήχο αυτό να αντηχήσει βαθιά μέσα στην κοιλιά σας. Νιώστε πως αυτός ο ήχος σάς συγκεντρώνει στην ψυχή σας και την καθαρίζει.
Όταν ανασηκωθείτε, εκπνεύστε και αφήστε τα χέρια σας να ακουμπήσουν ξεκούραστα στα πόδια σας. Κοιταχτείτε για μια στιγμή στα μάτια νιώστε το θεραπευτικό αποτέλεσμα αυτής της τελετουργίας. Νιώστε πώς συνδέεται το σώμα με το Πνεύμα μέσα από αυτή τη χειρονομία.



ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ο Χαιρετισμός της Καρδιάς είναι η πιο όμορφη άσκηση για να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας όταν πρόκειται να εμπλακείτε σε μια έντονη ή δύσκολη κατάσταση
Είναι ένα τελετουργικό που σας διδάσκει να αποστασιοποιείστε από την καθήλωση στο εγώ: Μέσα σε πέντε λεπτά έχετε δημιουργήσει έναν ιερό χώρο που είναι ανεπηρέαστος από κάθε έγνοια. Για να βιώσετε πραγματικά αυτή την άσκηση, πρέπει να είστε απόλυτα παρόντες. Εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά, νιώστε το σώμα σας και το μέτωπό σας, και ξεχάστε όλα τ’ άλλα.
Στην αρχή, μπορεί να νιώσετε περίεργα εξαιτίας του ασυνήθιστου χαρακτήρα του χαιρετισμού. Αν είναι έτσι, χρησιμοποιήστε λόγια που σας βολεύουν. Οι Ινδουιστές λένε «Namaste». Οι Χριστιανοί λένε «Αμήν». Οι Εβραίοι λένε «Σαλόμ». Οι Μουσουλμάνοι λένε «Σα- λάαμ». Όλες αυτές οι λέξεις εκφράζουν ευλογία.
Μπορείτε να κάνετε την άσκηση όρθιοι ή καθιστοί σε καρέκλα, σε μαξιλάρι ή στα γόνατα με όποιον τρόπο νιώθετε πιο άνετα.



Οι πνευματικοί καθοδηγητές λένε: «Για να αγαπήσεις πραγματικά τον άλλο, πρέπει, πρώτα, να γνωρίσεις τον εαυτό σου». Ο Χριστός είπε: «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν». Η σχέση μας με τον εαυτό μας καθορίζει τον τρόπο που θα σχετιστούμε με τους άλλους. Αρχίζεις να αναγνωρίζεις πόσο αξιαγάπητος είσαι, όταν αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Τότε αρχίζεις να ακούς τη φωνή της καρδιάς σου, τον εσωτερικό εραστή ή την εσωτερική ερωμένη που θα σου πει ότι η ζωή είναι μαζί σου, σε υποστηρίζει, σε διδάσκει και σε βοηθάει να μεγαλώσεις. Σε στιγμές σαν κι αυτές, μπορεί να θυμηθείς ότι η αγάπη, η ηδονή και η θεϊκότητα δεν χρειάζεται να διαχωρίζονται, ανήκουν στην ίδια ομάδα.



Από το βιβλίο της Margot Anand 
«Η τέχνη της καθημερινής έκστασης»