Translate

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Η Γιόγκα ενισχύει δυναμικά την υγεία και την ευημερία μας

Οι Γιογκικές διδασκαλίες έχουν γίνει αρκετά γνωστές στη Δύση. Ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων καλύπτουν διάφορες πλευ­ρές της Γιόγκα, από τη θεωρητική μέχρι τη φυσική. Τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στη Γιόγκα. Τώρα πια, έχει γίνει πλατιά αποδεκτό ότι η Χάθα Γιόγκα χαρίζει υγεία καθώς και ότι πολλά περιστατικά σοβαρών παθήσεων αντιμετωπίζονται με Γιογκικά μέσα.

Η λέξη «Γιόγκα» σημαίνει «συνδέω», «ενώνω». Στην Ταντρική παράδοση η σεξουαλική ένωση θεωρείται η ψηλότερη μορ­φή Γιόγκα. Η μοναχική εξάσκηση της Γιόγκα οδηγεί σ’ έναν εσωτερικό «γάμο» που τελεί­ται ανάμεσα στα διάφορα συμπληρωματικά μέρη του σώματος, όπως οι ανώτερες και κατώτερες ζωτικές ενέργειες, η ηλιακή και σεληνιακή ζωτικότητα, το κεφάλι και η καρ­διά. 

Γιόγκα είναι η πρακτική της υπέρβασης της δυαδικότητας μέσα από συνειδητή δρά­ση· σαν τέτοια, λειτουργεί τόσο στο φυσικό όσο και το μεταφυσικό επίπεδο.

Η Γιόγκα του φυσικού σώματος, η Χάθα Γιόγκα, ενισχύει δυναμικά την υγεία και ευημερία του ατόμου. Στο βαθμό πού εξασκείται τακτικά και σωστά, εξαφανίζει τις περισσότερες εντάσεις και άγχη της σύγ­χρονης ζωής. Η Γιόγκα αναζωογονεί το σώμα και το νου χαλαρώνοντας τους σφιγμέ­νους μυς, καταπραΰνοντας τα ερεθισμένα νεύρα και εναρμονίζοντας τα εσωτερικά όρ­γανα και το ενδοκρινικό σύστημα, προετοι­μάζοντας έτσι το σώμα να γίνει ένα όχημα κατάλληλο για την εμπειρία της Ταντρικής εξέλιξης. Ένα σώμα που ακτινοβολεί από υγεία θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εξάσκηση τού Ταντρισμού.

Η Χάθα Γιόγκα μπορεί να μαθευτεί από βιβλία, τηλεοπτικά προγράμματα ή μαθήματα. Ανεξάρτητα όμως από τον τρόπο διδα­σκαλίας της, απαραίτητη είναι ή μετριοπάθεια και ή κοινή λογική. Για παράδειγμα όταν το άτομο είναι σωματικά άρρωστο δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάζει πολύπλοκες Γιογκικές στάσεις, παρεκτός αν βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση ενός γιατρού· και δεν πρέπει ν' ασκείται λίγο πριν ή ακριβώς μετά το φαγητό ή κάποια βαριά σωματική προσπάθεια. Οι ανάποδες στάσεις δεν πρέπει ν’ ασκούνται από μια γυναίκα στη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

Η νοητική κατάσταση του ατόμου τη στιγμή της άσκησης παίζει καθοριστικό ρόλο. Προσπαθήστε να μην είστε υπερβολικά φιλόδοξοι πιέζοντας τον εαυτό σας να κάνει τις ασκήσεις, αλλά ν’ αφήσετε το σώμα να τις δεχτεί σταδιακά και φυσικά, όταν θα είναι έτοιμο. Οι καλύτερες ώρες για την άσκηση της Χάθα Γιόγκα είναι νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα. Προσπαθήστε να κάνετε τις ασκήσεις τακτικά. Δεν έχει νόημα να σπαταλάτε πολλές ώρες τη μέρα στη σωματική Γιόγκα- δέκα λεπτά ή μισή ώρα αρκούν με την προϋπόθεση ότι οι ασκήσεις γίνονται τακτικά και με συγκέντρωση. 
Μην ξεχνάτε ότι οι σωματικές ασκήσεις της Χάθα Γιόγκα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο για ανάπτυξη και ενίσχυση του σώματος και του  νου.

Πολλοί άνθρωποι που αρχίζουν ν' ασχολούνται με τις Γιογκικές ασκήσεις απογοητεύονται πολύ γρήγορα μόλις αντικρίζουν τους περιορισμούς τους. Αυτό είναι λάθος ακριβώς γιατί οι δυνατότητες τού ατόμου είναι απεριόριστες. Ασκήσεις ή στάσεις που φαίνονται αδύνατες τη μια μέρα γίνονται εύκολα και απλά μετά από μια βδομάδα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να έχετε επιμονή, να διατηρείτε την πίστη σας στα μακροπρόθεσμα οφέλη. 
Η δύναμη της δημιουργικής στάσης και Θέλησης είναι τρομακτική. Στο βαθμό που όλες οι τεχνικές της Γιόγκα είναι προσεκτικά μελετημένες για τον ανθρώπινο οργανισμό, εκείνο που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε είναι η αφύσικη λειτουργία του σώματος και του νου. Καθένας μας μπορεί να γίνει ένας τέλειος Γιόγκι ή Γιογκίνι (θη­λυκός Γιόγκι) αρκεί να το επιτρέψει στον εαυτό του. 

Προσπαθήστε να γνωρίσετε το σώμα σας και μάθετε να ξεχωρίζετε τις αληθινές από τις φανταστικές του ανάγκες, Γίνετε δεκτικοί και αφήστε το σώμα σας να σας μιλήσει άμεσα. Πάνω απ’ όλα μεταχειρι­στείτε το σαν έναν έξυπνο φίλο και σύμμαχο· γνωρίστε κάθε ξεχωριστό μέρος του και αν είναι δυνατό, φέρτε το, μιλώντας του πει­στικά, σε αρμονική κατάσταση.

Όταν δύο άνθρωποι ζουν μαζί, ο αυθορμητισμός αποτελεί θεμελιακό στοιχείο στην επιβίωση τους σαν ζευγάρι. Η Γιόγκα καλλιεργεί αυτό τον απαραίτητο αυθορμητισμό, γι’ αυτό και μπορεί να γίνει κοινή και αμοιβαία αποδεκτή πρακτική. Οι Γιογκικές στάσεις συμβολίζουν φυσικά στοιχεία ή δυνάμεις· πολλές έχουν δανειστεί τ’ όνομά τους από ζώα, πουλιά ή άλλα πλάσματα. Οι στάσεις της Χάθα Γιόγκα μπορούν να γίνονται μπροστά στο σύντροφό σας, πράγμα πού διεγείρει το ερωτικό συναίσθημα. Όταν γίνονται με εμπιστοσύνη και μέσα στο σωστό πνεύμα, είναι σίγουρα ερωτικές.
Πολλές από τις σεξουαλικές στάσεις περιγράφονται στο τρίτο μέρος αυτού το βιβλίου γίνονται ευκολότερα αν το άτομο είναι εξασκημένο στη Χάθα Γιόγκα. Συστήνου­με να ασκείτε τη Γιόγκα είτε γυμνοί ή με ελάχιστα ρούχα τόσο για λόγους αισθητικούς όσο και για Ελευθερία κινήσεων. Όταν το σώμα είναι γυμνό, οι ενέργειες κυκλοφο­ρούν πιο ελεύθερα απ’ ό,τι όταν είναι ντυμένο. Επιπλέον, το γυμνό ασκούμενο σώμα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με ερωτική ενέργεια. 
Φυσικά, αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, μπορείτε να φοράτε κάτι ελαφρό και άνετο. Τα συνθετικά ρούχα είναι ακατάλληλα γιατί παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή των ζωτικών ενεργειών· προτιμότερα είναι τα ρούχα από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι, ελαφρό μαλλί, μετάξι. Όταν η Χάθα Γιόγκα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής σας, πολλά εμπόδια στην πνευματική εξέλιξη ξεπερνιούνται, με αποτέλεσμα ο δρόμος για την κατάκτηση Ταντρικής και Ταοϊστικής Γιόγκα του Έρωτα να γίνεται ευκολότερος


Γιογκικές Ασάνα και τεχνικές

Ασάνα σημαίνει θέση που είναι ταυτό­χρονα σταθερή και ευχάριστη. Η πρακτική των Γιογκικών στάσεων ή ασάνα, βοηθάει στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου και υγιούς σώματος, διευρύνοντας ταυτόχρονα την ικανότητά του ν’ αντέχει δυνατές εκστατικές εμπειρίες. Παρόλο που υπάρχουν Εκατοντάδες χιλιάδες στάσεις τα αυθεντικά κείμενα υποστηρίζουν ότι λίγες μόνο από αυτές αν εξασκούνται σωστά, τ’ αποτελέσματα τους θα είναι παραπάνω από εκπληκτικά.
Μια στάση μπορεί ν’ αποδειχτεί εύκολη για ένα άτομο και δύσκολη για κάποιο άλλο. Ένα άτομο μπορεί να βρίσκει τη στάση τού λωτού απόλυτα φυσική, ενώ κάποιο άλλο να τη βρίσκει δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη. Γι’ αυτό δε θα πρέπει ν’ απογοητευθείτε αν ορισμένες Γιογκικές ασάνα μοιάζουν εξωπραγματικές για σας. Ασκηθείτε σ’ εκείνες που σας ταιριάζουν και αναπτύξτε αυτοπεποίθηση. Αφήστε τις δυσκολότερες γι’ αργότερα όταν οι μύες σας θα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ευλυγισία. Υπάρχουν φορές πού μια καινούργια στάση δοκιμάζεται αυθόρμητα. Είναι εκπληκτικό το πώς μερικές φορές το σώμα αλλάζει ξαφνικά για να προσλάβει μια νέα μορφή.

Πολλές από τις Γιογκικές ασάνα πήραν το όνομά τους από λουλούδια, ζώα και άλλα πλάσματα· για παράδειγμα, έχουμε τη στάση του λωτού, τη στάση του λιονταριού και τη στάση του φιδιού. Οι στάσεις της Γιόγκα εί­ναι μια μορφή σωματικής γλώσσας πού ανοίγει το δρόμο της επικοινωνίας με τη θεϊκή μας φύση. Υπάρχει ένα μαγικό δυναμικό αδιαχώριστο από τη μορφή τους. Οποιοσδήποτε αρχίζει ν’ ασχολείται με τις Γιογκικές ασάνα συνειδητοποιεί πολύ γρήγορα αυτό το γεγονός. Πολλές πρωτόγονες φυλές μιμούνται τις κινήσεις, τις στάσεις και τούς ήχους των ζώων, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο έρχονται σε μαγική επαφή μαζί τους. 
Είναι πιθανό ότι οι Γιογκικές ασάνα, που μιμούνται αλλά ζώα, μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με παλιότερες μορφές της εξελικτικής κληρονομιάς. Πολυάριθμες σεξουαλικές στάσεις (που περιγράφονται στο τρίτο μέρος αυτού τού βιβλίου) βασίζονται σε άλλες ζωικές μορφές πέρα από την ανθρώπινη. Οι ενέργειες που κυκλοφορούν και ανταλλάσσονται μέσα από τις Ταντρικές ερωτικές στάσεις προκαλούν παλμικές δονήσεις που ταξιδεύουν πέρα από τις διαστάσεις του κόσμου μας. Πολλά Ταντρικά κείμενα αποκαλούν τις σεξουαλικές στάσεις οχήματα για υπερφυσικά ή εξωσωματικά ταξίδια.

Ο βασικός σκοπός της Γιογκικής ασάνα είναι η κυκλοφορία τών λεπτότερων ενεργειών με έναν ακριβή τρόπο. Ένα καλά ισορ­ροπημένο σώμα, σε μια σταθερή θέση, δε συναντάει εμπόδια στο διαλογισμό ή τη συ­νειδητή έκσταση. Οι στάσεις δημιουργούν μια συγκεκριμένη μορφή για το σώμα πού χρησιμεύει σαν μέσο για την επικοινωνία με τον Εαυτό. Σε προχωρημένες Ταντρικές πρακτικές οι ακριβείς σωματικές στάσεις χρησιμοποιούνται στη διάρκεια τελετουρ­γιών σαν μέσο για την αφύπνιση συγκεκρι­μένων αρχετύπων καθώς και για την εξοι­κείωση του Γιόγκι με αυτά.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι πρώτες πρωινές (ιδιαίτερα ή Ανατολή) και οι πρώτες απογευματινές (ιδιαίτερα ή δύση) ώρες προσφέρονται περισσότερο για την άσκηση Γιογκικών άσάνα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις σηκώνεστε το πρωί είναι να πίνετε λίγο δροσερό νερό για την τόνωση των οργάνων. Έπειτα, κάντε ένα μπάνιο ή ντους και καθαρίστε τα ρουθούνια και τη γλώσσα. Οι τεχνικές πάνω σ’ αυτά περιγράφονται στο κεφάλαιο με τίτλο «Λουτρό». 
Τεντώστε το σώμα και κάντε μερικές ελαφρές ασκήσεις. Προχωρήστε στις πιο άπλες ασάνα, όπως η στάση του νεκρού (σαβασάνα), που γίνεται ξαπλώνοντας ανάσκελα στο πάτωμα και χαλαρώνοντας απόλυτα. Μπο­ρείτε να κάνετε τις ασκήσεις είτε σύμφωνα με μια δικιά σας σειρά είτε ακλουθώντας τις οδηγίες ενός καλού εγχειρίδιου πάνω στη Γιόγκα. Γενικά, θα πρέπει να προχωράτε σταδιακά στις πιο πολύπλοκες στάσεις.
Οι αναπνευστικές τεχνικές αποτελούν μέ­ρος των Γιογκικών ασάνα και θα πρέπει να εξασκούνται ταυτόχρονα. Ωστόσο, μη βιά­ζετε τον εαυτό σας και μην ξεχνάτε την κοι­νή λογική. Για παράδειγμα, μη μεταπηδάτε από μια άσάνα πού απαιτεί έντονη προσπά­θεια σε μια αναπνευστική τεχνική χωρίς ν’ αφήσετε πρώτα το σώμα να προσαρμοστεί. Οι ανάποδες στάσεις, όπως ή στήριξη στο κεφάλι, δεν πρέπει να δοκιμάζονται προτού νιώσετε πραγματικά έτοιμοι. Προτιμότερο είναι να τις κάνετε με τη βοήθεια κάποιου φίλου ή χρησιμοποιώντας τον τοίχο ή μαξιλάρι. Τη στιγμή αυτή κυκλοφορούν πολύ καλά βιβλία με λεπτομέρειες γύρω από την τεχνική της Χάθα Γιόγκα.

Οι άνθρωποι ασκούν συνήθως τη Γιόγκα χωρίς να χρησιμοποιούν την τεχνική του οραματισμού που βοηθάει στο χαλάρωμα των μυών και των τενόντων καθώς και στην κυκλοφορία των ζωτικών ρευμάτων σα στο σώμα. Πολλές Γιογκικές ασάνα αναπτύχθηκαν βασικά για να απελευθερώσουν και να μετασχηματίσουν λανθάνουσες ενέργειες. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζετε τα μονοπάτια που παίρνουν οι ζωτικές ενέργειες και να τα συγκρατείτε στο μυαλό σας. 
Ο συνειδητός οραματισμός των λεπτών διόδων του σώματος, καθώς ασκείτε τη Χάθα Γιόγκα, θα επιταχύνει την πρόοδό σας. Ακόμα και οι πολυπλοκότερες ασάνα επιτυγχάνονται εύκολα αν πρώτα διαλογιστείτε και οραματιστείτε τη μορφή και τη ροή της ενέργειας μέσα από τη συγκεκριμένη στάση. Όταν, έπειτα, δοκιμάσετε σωματικά τη στάση θα εκπλαγείτε το πόσο εύκολη θα τη βρείτε. Το σώμα ανοίγει διάπλατα και γίνεται ευλύγιστο από τη στιγμή πού ο νους έχει κατανοήσει και έχει κατακτήσει τον έλεγχο πάνω σε μια στάση.
Για παράδειγμα, όταν κάνετε την άσκηση «στήριξη στο κεφάλι», βοηθάει πολύ να φαντάζεστε χρυσά νήματα που ξεκινούν από το κέντρο τού αφαλού και καταλήγουν αγκιστρώνοντας στο πάτωμα, το ταβάνι ή τους τοίχους, υποβοηθώντας τη στήριξη. Ο οραματισμός αυτός θα πρέπει να επαναληφτεί νοητικά από το κέντρο του αφαλού μόλις το σώμα συνηθίσει τη στάση.

Η Χάθα Γιόγκα έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν αντιμετωπίζεται σαν δημιουργική δραστηριότητα παρά σαν μια απλή δουλειά. Αφήστε τις στάσεις να σας μιλήσουν, και μάθετε να κυλάτε φυσικά από τη μια ασάνα στην άλλη. Η πρακτική των Γιογκικών ασάνα θα εμβαθύνει την επίγνωση σας πάνω στο νόημα της ζωής, θα βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αρμονικά, και θα σας δώσει την ευκαιρία να αναπτύξετε μια βαθιά συνείδηση τού Λεπτότερου Σώματός σας καθώς και των ενεργειών του.

Σ’ όλες τις υπερβατικές σεξουαλικές εμπειρίες ένα υγιές και χαλαρό σώμα αποτελεί σύμμαχο. Ένας άκαμπτος κορμός είναι πραγματικό εμπόδιο στη σεξουαλική εξερεύνηση· αντανακλά περισσότερο περιορι­σμό στο φυσικό επίπεδο, ενοχή και ψυχολο­γική αναστολή παρά έκσταση ή απελευθέρωση. Η Χάθα Γιόγκα είναι το αντίθετο της βα­ριάς σωματικής άσκησης. Ένας καλός Γιόγκι δεν έχει υπερτροφικούς μυς· αντίθετα, ή δύναμή του βρίσκεται μέσα του, έτοιμη ν’ ανασυρθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Όταν η Χάθα Γιόγκα γίνει φυσικό κομμάτι της ζωής σας, θα εκπλαγείτε ν’ ανακαλύψετε πόση επιπλέον ενέργεια και ζωτι­κότητα διαθέτετε για τις καθημερινές ασχολίες σας. Για ζευγάρια πού επιθυμούν να επεκτείνουν τις παραμέτρους της σωματι­κής σχέσης τους, δεν υπάρχει καλύτερη προετοιμασία από την κοινή εξάσκηση τους στη Χάθα Γιόγκα



Σεξουαλικά μυστικά
Νικ Νταγκλας & Πεννυ Σλινγκερ