Translate

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η Χαρά είναι πνευματική άσκηση


Αλήθεια, τι συμβαίνει όταν καλλιεργούμε αυτά που μας φέρνουν χαρά; 
Από ταντρική άπο­ψη, η χαρά είναι η ύψιστη μορφή προσευχής. Είναι μια πνευματική άσκηση. Είναι μια ζωντανή επιβεβαίωση της έμφυτης τελειότητάς μας, του «Θεού-Εαυτού». 
Τη στιγμή που είμαστε χαρούμενοι, είμα­στε ερωτευμένοι. Είμαστε αυτό μέσα από το οποίο δημιουργεί ο δημιουργός. Είμαστε πλήρεις. Είμαστε «με την Πηγή».

Το γέλιο είναι σαν να βιώνετε οργασμό στο λάρυγγα. Μέσα από το γέλιο, το πνεύμα της Τάντρα λάμπει όσο ποτέ. Όταν γελάμε, δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τον εαυτό μας. Όταν γελάμε, το μόνο που κάνουμε είναι να γελάμε: δεν μπορούμε να σκεφτούμε, δεν μπορούμε καν να κινηθούμε. Το γέλιο μπορεί να απελευθερώσει τρομακτική ενέργεια και να διαλύσει σημεία όπου η ενέργεια εγκλωβίζε­ται. Έρευνες δείχνουν ότι το γέλιο μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και ασθένειες, συναισθηματικές και φυσικές.


Ίσως η χαρά μας, η ελευθερία μας, μοιάζει με τη στιγμή του γέ­λιου — όταν εξαφανιζόμαστε και το μόνο που υπάρχει είναι η εμπει­ρία που δίνει το χιούμορ και η απόλαυση. Ίσως η χαρά και το γέλιο να αποτελούν μορφές φώτισης, στιγμές που, άθελά μας, είμαστε απόλυτα παρόντες και μας έχει καταλάβει και μας συγκλονίζει το χι­ούμορ της πραγματικότητας — ελεύθεροι από κάθε πόνο, στενοχώ­ρια και διλήμματα — ελεύθεροι από ελπίδες και φόβους, παρελθόν και μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής αυτού του βιβλίου, πέρασα αρκε­τό χρόνο με πολλούς μύστες και δασκάλους που έχουν αφιερώσει δε­καετίες στην άσκηση διάφορων μεθόδων αφύπνισης. Καθένας και καθεμία, μέσα από τις δικές τους παραδόσεις και αντιλήψεις, μου επιβε­βαίωσαν τις ιδέες που, για πρώτη φορά, συνάντησα στην Τάντρα. 


Πρόκειται για απλές, ανθρώπινες αρχές:
  • Αγκαλιάστε τη σεξουαλικότητά σας. 
  • Αγκαλιάστε το σώμα σας.
  • Ανακαλύψτε τη δύναμή σας, τη ροή και την ισορροπία σας.
  • Αγαπήστε και συμπονέστε τον εαυτό σας και τους άλλους.
  • Εμπιστευθείτε τη ζωή και παραδοθείτε σ’ αυτή.
  • Να είστε αυθεντικοί, εκφράστε την αλήθεια σας, τραγουδή­στε το τραγούδι σας και ακολουθήστε το όραμά σας.
  • Και, τέλος, παραδοθείτε στη ζωή — είναι η Πηγή σας.

Μετά από αυτά, αξίζει να επαναλάβουμε αυτά τα λόγια: 
Η ζωή εκδηλώνεται στιγμή προς στιγμή, και αυτός είναι ο πιο αληθινός τρόπος για να τη ζήσουμε. Δείτε κάθε στιγμή σαν μια πρόσκληση που σας απευθύνει η ζωή. Αφήστε πίσω σας την ανάγκη για έλεγχο, επιλογή, κατανόηση.

Αγκαλιάστε πέρα ως πέρα τις στιγμές σας.
Ζωντανέψτε. Αυτό είναι!


Margot Anand
Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης