Translate

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

ΝΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

Μια τεχνική που βασίζεται στην εσωτερική ευαισθησία. 

Πρώτα, μεγάλωσε ως προς την ευαισθησία σου. Κλείσε τις πόρτες σου, κάνε σκοτεινό το δωμάτιο και άναψε ένα μικρό κερί. Κάνε πρώτα ένα μπάνιο, ρίξε κρύο νερό στα μάτια σου κι έπειτα κάθισε με μεγάλη διάθεση προσευχής μπροστά στο κερί με διάθεση γεμάτη αγάπη, ή μάλλον με διάθεση προσευχής. 

Κοίταξέ το και ξέχασε κάθε τι άλλο. Κοίταζε απλώς το μικρό κερί, τη φλόγα και το κερί. Συνέχισε να το κοιτάς. Μετά από πέντε λεπτά θα αισθανθείς ότι πολλά πράγματα αλλάζουν στο κερί.  Δεν αλλάζουν στο κερί, να το θυμάσαι΄ τα μάτια σου αλλάζουν.


Με διάθεση αγάπης, με όλο τον κόσμο κλεισμένο απέξω, με ολική συγκέντρωση, με καρδιά που νιώθει, συνέχισε να κοιτάς το κερί και τη φλόγα. Θα ανακαλύψεις τότε νέα χρώματα γύρω από τη φλόγα, νέες αποχρώσεις που δεν είχες συνειδητοποιήσει ποτέ ότι ήταν εκεί. Είναι εκεί΄ όλο το ουράνιο τόξο είναι εκεί. Όπου υπάρχει φως, υπάρχει και το ουράνιο τόξο, γιατί το φως είναι όλο χρώματα. 


Χρειάζεσαι μια λεπτή ευαισθησία. 
Νιώσε το και συνέχισε να το κοιτάς. Ακόμη κι αν αρχίσουν να τρέχουν δάκρυα, συνέχισε να το κοιτάς. Τα δάκρυα εκείνα θα βοηθήσουν τα μάτια σου να γίνουν πιο φρέσκα. Πρέπει να μεγαλώσει η ευαισθησία. Όλες σου οι αισθήσεις πρέπει να γίνουν πιο ζωντανές. Μπορείς τότε να πειραματιστείς με αυτή την τεχνική.

Νιώσε το σύμπαν ως κατάφωτη, αιώνια ζωντανή παρουσία.
Παντού υπάρχει φως΄ με πάρα πολλά σχήματα, μορφές, το φως συμβαίνει παντού. Κοίταξέ το! Και υπάρχει φως παντού γιατί το όλο φαινόμενο βασίζεται στο θεμέλιο του φωτός.

Κοίτα ένα φύλλο ή ένα λουλούδι ή μια πέτρα, και αργά ή γρήγορα θα νιώσεις να βγαίνουν ακτίνες από εκεί. Περίμενε υπομονετικά.  Μην βιάζεσαι, γιατί τίποτε δεν αποκαλύπτεται όταν είσαι βιαστικός. Όταν είσαι βιαστικός, δεν βλέπεις. Περίμενε σιωπηλά στα πάντα και θα ανακαλύψεις ένα καινούργιο φαινόμενο το οποίο πάντοτε υπήρχε, αλλά ως προς το οποίο δεν ήσουν σε εγρήγορση, δεν είχες επίγνωση. 

Ο νους σου θα γίνει τελείως σιωπηλός καθώς νιώθεις την παρουσία τής πάντοτε ζωντανής ύπαρξης. Θα είσαι απλώς μέρος της, μια νότα στη μεγάλη μουσική συμφωνία. 

Κανένα βάρος, καμιά ένταση... η σταγόνα έχει πέσει μέσα στον ωκεανό. Θα χρειαστεί όμως μεγάλη φαντασία στην αρχή και η άσκηση ευαισθησίας θα βοηθήσει...


Όλες αυτές οι τεχνικές αλλάζουν επίσης και τη χημεία τού σώματός σου.  Αν αισθάνεσαι ότι όλος ο κόσμος είναι γεμάτος από ζωή, από φως, τότε αλλάζεις τη χημεία τού σώματός σου. Και πρόκειται για μια αλυσιδωτή αντίδραση. 

Όταν αλλάζει η χημεία τού σώματός σου, μπορείς να κοιτάξεις τον κόσμο και θα σου φανεί πιο ζωντανός. Κι όταν σου φαίνεται πιο ζωντανός, θα αλλάξει και πάλι η χημεία τού σώματός σου, κι έπειτα δημιουργείται μια αλυσίδα.

Απόσπασμα από το βιβλίο
Osho, The Book of Secrets