Translate

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Η αγάπη σας θα βαθαίνει, όσο βαθαίνει ο διαλογισμός μέσα σας.

Η σωματική διείσδυση είναι το σεξ, πράγμα που είναι πολύ επιφανειακό. Η ψυχολογική διείσδυση είναι η αγάπη, που είναι πολύ βαθύτερη, πολύ πιο σημαντική, πολύ πιο όμορφη, πολύ πιο ανθρώπινη. Η πρώτη είναι ζωώδης, η δεύτερη είναι ανθρώπινη. Και υπάρχει και ένα τρίτο είδος διείσδυσης: Όταν συναντιούνται δύο συνειδητότητες, συγχωνεύονται και λιώνουν η μία μέσα στην άλλη. Αυτό το ονομάζω προσευχή.


Κινήσου προς την προσευχή, επειδή μόνο η προσευχή θα σου δώσει αληθινή ικανοποίηση. Μόνο η προσευχή θα σε κάνει να συνειδητο­ποιήσεις τη θεϊκότητα του άλλου ανθρώπου. Και βλέποντας τη θεϊκότητα του άλλου, του αγαπημένου σου, θα συνειδητοποιήσεις και τη δική σου θεϊκότητα.

Ο έρωτας είναι καθρέφτης. Η αληθινή σχέση είναι ο καθρέφτης, μέσα στον οποίο οι εραστές βλέπουν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και αναγνωρίζουν το θεό. Είναι ένα μονοπάτι προς το θεό. Αν οι εραστές βρίσκονται κοντά, αμέσως οι σκέψεις πηδούν από τον ένα στον άλλο. Ακόμα κι αν δεν λένε τίποτα, ακόμα κι αν είναι σιωπηλοί, επικοινωνούν. Η γλώσσα δεν είναι για τους εραστές, είναι για εκείνους που δεν αγαπούν. Για τους εραστές, η σιωπή είναι αρκετή. Ακόμη κι αν δεν λένε τίποτα, μιλούν.

Αν ο άντρας και η γυναίκα δεν γνωρίσουν τι είναι σιωπή, αν δεν καθίσουν μαζί, μέσα σε βαθιά σιωπή, δεν μπορούν να λιώσουν ο ένας μέσα στο Είναι του άλλου. Τα σώματά τους μπορεί να διεισδύουν το ένα μέσα στο άλλο, μα οι ψυχές τους θα παραμένουν πολύ μακριά. Κι όταν συναντιούνται οι ψυχές, υπάρχει επικοινωνία, υπάρχει κατανόηση.

Είναι  μία από τιs βαθύτερες ασχολίες μου: Πώς να κάνω τον έρωτα και το διαλογισμό να εμπεριέχουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο, ώστε κάθε ερωτική σχέση να γίνεται αυτόματα συντροφικότητα στο διαλογισμό. Και κάθε διαλογισμός θα σας κάνει τόσο συνειδητούς, που να μην πέφτετε στα δίχτυα του έρωτα, αλλά να ανυψώνεστε μέσα στον έρωτα.

Η  αγάπη σου θα βαθαίνει, όσο βαθαίνει ο διαλογισμός σου. Και αντίστροφα, όσο ανθίζει ο διαλογισμός σου, θα ανθίζει επίσης και η αγάπη σου. 


Βρίσκεται όμως σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Συνήθως δεν συνδέεις το σύντροφό σου με το διαλογισμό. Ποτέ δεν κάθεστε σιωπηλά μαζί, για μια ώρα, νιώθοντας ο ένας τη συνειδητότητα του άλλου. Είτε τσακώνεστε είτε κάνετε έρωτα, μα και στις δυο περιπτώσεις είστε συνδεδεμένοι με το σώμα, με το σωματικό μέρος, με τη βιολογία, με τις ορμόνες. Δεν συνδέεστε με τον βαθύτερο πυρήνα του άλλου. Οι ψυχές σας παραμένουν διαχωρισμένες. Μέσα στους ναούς και στις εκκλησίες και στα δημαρχεία παντρεύονται μόνο τα σώματα. Οι ψυχές σας βρίσκονται μίλια μακριά.

Συνήθως ακόμα και σ' εκείνες τις στιγμές που θα έπρεπε να είναι ιερές, διαλογιστικές, μέσα σε βαθιά σιωπή, ακόμα και τότε, δεν είσαι μόνος μαζί με τον αγαπημένο σου. Υπάρχει ένα πλήθος. Ο νους σου σκέφτεται κάποια άλλη, ο νους της γυναίκας σου σκέφτεται κάποιον άλλο. Τότε, ό,τι κάνεις, το κάνεις σαν ρομπότ, μηχα­νικά. Μια βιολογική δύναμη σε κάνει σκλάβο της κι αυτό εσύ το λες έρωτα. 

Όταν κάνεις έρωτα, βρίσκεται στ' αλήθεια εκεί η γυναίκα σου; Ο άντρας σου βρίσκεται στ’ αλήθεια εκεί; Ή μήπως απλώς εκτελείτε ένα καθήκον, που πρέπει να εκπληρώσετε;

Αν θέλεις μια αρμονική σχέση, θα πρέπει να μάθεις να είσαι περισσότερο διαλογιστικός. Ο έρωτας, από μόνος του, δεν είναι αρκετός. Ο έρωτας μόνος του είναι τυφλός. Ο διαλογισμός του δίνει μάτια. Ο διαλογισμός του δίνει κατανόηση. 
Από τn στιγμή που ο έρωτάς σου είναι και έρωτας και διαλογισμός, γίνεστε συνταξιδιώτες. Τότε δεν είναι πια μια συνηθισμένη σχέση, ανάμεσα σε δυο συζύγους. Τότε γίνετε φιλία, στο μονοπάτι που οδηγεί στην ανακάλυψη των μυστηρίων της ζωής.

Osho
Άντρας - Γυναίκα
"Ο Χορός των Ενεργειών"