ΤΑΝΤΡΑ είναι τα αρχικά δυο μακροσκελών λέξεων (tan-tra) που σημαίνουν "Επέκταση της Συνειδητότητας".
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πως εξελίχθηκαν από το βάθος του χρόνου μέχρι τώρα.
Μια φορά κι έναν καιρό τα πολύ παλιά χρόνια σε μια βουνοκορφή της Ινδίας ζούσε ένας αγρότης, ο Shiva με τη γυναίκα του. Έκαναν και οι δυο με πολλή αγάπη τις δουλειές της Γης αλλά και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να είναι χαρούμενοι και αγαπημένοι.
Κάποια στιγμή η γυναίκα του Shiva τον ρώτησε: Ποια είμαι; Ποιος είσαι; Ποιοι είμαστε; Πού πάμε; Από πού βγαίνει ο ήλιος; Πού δύει; Τι είναι η Ζωή; Τι είναι Θάνατος; Ποιος δημιούργησε το Σύμπαν; Ποια είναι η Αλήθεια; Ποιος δρόμος οδηγεί σε αυτήν; Τόσες πολλές ερωτήσεις…
Ο Shiva είχε για καθεμιά μια απάντηση. Ήξερε όμως ότι οι απαντήσεις γεννούν καινούργιες ερωτήσεις και ότι "αγγίζουν" διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό, αντί απαντήσεις έδωσε Τεχνικές ώστε να βρει την ΑΛΗΘΕΙΑ ο καθένας μόνος του. Αυτές οι τεχνικές είναι η ΤΑΝΤΡΑ.
Η Τάντρα ξεκίνησε με 123 τεχνικές.
Σήμερα όμως υπάρχουν αρκετά παρακλάδια της αρχικής Τάντρα με πολύ περισσότερες τεχνικές και τελετουργίες.
Σήμερα όμως υπάρχουν αρκετά παρακλάδια της αρχικής Τάντρα με πολύ περισσότερες τεχνικές και τελετουργίες.
Μια από τις μεθόδους που είναι παρακλάδι της αρχικής Τάντρα ασχολείται με το πώς να ελέγξεις το μυαλό. Εμπεριέχει ακραίας μορφής τεχνικές. Είναι έξω από δομές και κουτάκια, γι΄αυτό και οι περισσότεροι, που όλα θέλουν να τα ελέγχουν με το μυαλό τους, δεν μπορούν να το ακολουθήσουν. Όλα, σε αυτό το Ταντρικό μονοπάτι, είναι αβέβαια και όποιος βαδίζει πάνω του δεν μπορεί να στηριχτεί πουθενά εκτός ίσως από το να εστιαστεί στη δική του πνευματική ικανότητα. Όμως προχωρώντας προς το τέλος δεν γίνεται μόνο ο θεραπευτής του εαυτού του αλλά μπορεί να θεραπεύσει και όλο τον κόσμο.
Ένα άλλο παρακλάδι της Τάντρα ακολουθεί τη μέθοδο των Mandras που κι αυτά έχουν ως στόχο την προσωπική ανάπτυξη και τη θεραπεία.
Όποιος βαδίζει σε αυτό το ταντρικό μονοπάτι επιτρέπεται να έχει μόνο “γλώσσα” γλυκιά και ο λόγος του να ρέει σαν μέλι.
Όποιος βαδίζει σε αυτό το ταντρικό μονοπάτι επιτρέπεται να έχει μόνο “γλώσσα” γλυκιά και ο λόγος του να ρέει σαν μέλι.
Το τρίτο παρακλάδι της Τάντρα προέρχεται από τον ινδικό σαμανισμό, έχει τεχνικές προστασίας για τις δυσκολίες ή τις αρρώστιες που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει. Όμως επειδή μέσα μας υπάρχει το καλό και το κακό, αυτό το παρακλάδι διασπάστηκε στα δυο. Στο δεξί ταντρικό μονοπάτι, όπου όλα γίνονται κάτω από το πρίσμα του φωτός και της αγάπης και στο αριστερό που επιτρέπει στις σκοτεινές δυνάμεις και τα ένστικτα να υπερισχύσουν.
Οι τεχνικές του δεξιού μονοπατιού χρησιμοποιούν πολύτιμα μέταλλα και πετράδια για τα τελετουργικά τους καθώς και βότανα. Όσοι βαδίζουν σε αυτό το μονοπάτι είναι πολύ καλοί γνώστες του Ανθρώπινου Χάρτη και γνωρίζουν ακριβώς ποιοι πολύτιμοι λίθοι, ποια βότανα και ποιοι διαλογισμοί αντιστοιχούν σε κάθε μέρος του σώματος και σε κάθε ανθρώπινο όργανο, γι΄αυτό και μπορούν να το θεραπεύσουν.
Το τέταρτο παρακλάδι της Τάντρα ασχολιόταν με τη μαγεία. Όμως τώρα πια, με το πέρασμα των χρόνων έχει εξαφανιστεί.
Σε κάποιο άλλο παρακλάδι, ιδιαίτερα ακραίο, αντιμετωπίζουν το άτομο μόνο ως πνεύμα και όχι ως σώμα-πνεύμα-ψυχή, γι' αυτό και τις περισσότερες φορές, όσοι περπατούν σε αυτό το μονοπάτι, κακοποιούν τους εαυτούς τους. Προσπαθώντας να φτάσουν στη φώτιση μέσα από στερήσεις πολλές φορές αυτομαστιγώνονται, στερούνται τροφής, κρεμούν βάρη από τα γεννητικά τους όργανα και πολλά άλλα που δεν νομίζω ότι μας είναι άγνωστα, αφού τα έχουμε συναντήσει ήδη και στη δική μας ήπειρο, τον μεσαίωνα. Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν το σώμα τους σαν να είναι φυτό και τρέφονται μόνο με την ηλιακή ενέργεια.
Το τελευταίο παρακλάδι της Τάντρα αφορά τη Σεξουαλικότητα, όχι όμως όπως την ξέρουμε και την αντιμετωπίζουμε εδώ στη Δύση.
Η Ταντρική σεξουαλική πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτό που ο κοινός νους μπορεί να προσδιορίσει.
Η Ταντρική σεξουαλική πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτό που ο κοινός νους μπορεί να προσδιορίσει.
Γιατί ο κοινός νους προσανατολίζεται στα κάτω τσάκρα, τα γήινα και προσπαθεί μέσα από αυτά να προσελκύσει τα ανώτερα τσάκρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δονούνται σε χαμηλές συχνότητες και να παρασύρονται οι άνθρωποι από τις σεξουαλικές τους ορμές. Το σεξ είναι ο στόχος, η εκσπερμάτιση είναι ο στόχος και μάλιστα μέσα από την ικανοποίηση του "εγώ".
Στην ταντρική σεξουαλική πραγματικότητα τα πράγματα γίνονται αντίστροφα. Δεν υπάρχει στόχος και σίγουρα η εκσπερμάτιση δεν είναι το ζητούμενο. Η αγάπη, η αποδοχή, η προσφορά και το μοίρασμα χαρακτηρίζει οποιαδήποτε μορφή ταντρικής προσέγγισης, γιατί τα τρία ανώτερα, τα πνευματικά τσάκρα προσελκύουν τα τρία γήινα τσάκρα μέσα στο κέντρο της καρδιάς. Εκεί όπου όλα μετασχηματίζονται, καθώς γνήσιες λεπτοφυείς δονήσεις αγκαλιάζουν το ταντρικό ζευγάρι και μετασχηματίζουν την ένωσή τους σε κάτι ιερό.
Και όσο βαθύτερα μπαίνει κάποιος στις τεχνικές της Τάντρα, όσο περισσότερο τις αφομοιώνει και τις κάνει δικές του τόσο κατά την ένωση σταματά να υπάρχει ο δυαδικότητα. Δεν υπάρχουν δύο που κάνουν έρωτα αλλά συμβαίνει μια μαγική ένωση όπου χάνεται ο χώρος, ο χρόνος, τα σύνορα.
Καθώς ο εξωτερικός άντρας συναντά την εξωτερική γυναίκα, ο εσωτερικός άντρας συναντά την εσωτερική γυναίκα και δημιουργούν μια ολότητα τόσο πλήρη και μοναδική προσφέροντας μια βαθιά αίσθηση ενότητας που τα λόγια είναι φτωχά να την περιγράψουν. Ξεφεύγουν από την κορύφωση του σωματικού οργασμού και φτάνουν στην βαθύτητα του κοσμικού οργασμού που δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι μπορεί να αντιληφθεί ο κοινός νους μέσα από τις πέντε αισθήσεις του.
Μετατρέπονται σε θεότητες και ο Ιερός Άντρας συναντά την Ιερή Γυναίκα. Ο ένας λιώνει μέσα στον άλλον, γίνονται Ένα. Γίνονται ένα με την Ύπαρξη και αιωρούνται στην κοιλάδα της Απεραντοσύνης. Η σωματική έκσταση μετατρέπεται σε πνευματική. Γίνεται “σαμάντι”.
Βέβαια δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για να φτάσει κάποιος στο “σαμάντι” μέσα από την ιερή σεξουαλικότητα. Η Τάντρα είναι το μονοπάτι της Αλήθειας και όποιος το περπατά την αντικρίζει κατάματα. Ξεγυμνώνεται πολλές φορές από το φτιασιδωμένο "εγώ" του για να φτάσει στο σημείο να αποδέχεται πλήρως τον εαυτό του και κατά συνέπεια κάθε ζωντανή ύπαρξη.
Περπατά βαθιά μέσα στο μονοπάτι της αυτογνωσίας για να φτάσει να αποδειχτεί την ιερότητα μέσα σε κάθε άντρα και κάθε γυναίκα. Έχει αντικρίσει και θεραπεύσει τις πληγές του για να μπορέσει να μοιράζει τον εαυτό του χωρίς προσδοκία προσφέροντάς τον ανιδιοτελώς στο βωμό της αγάπης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θυσιάζεται. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβεται τον εαυτό του και δεν βάζει τα όριά του. Το αντίθετο μάλιστα. Γιατί ο σεβασμός είναι το πρωταρχικό στοιχείο της ταντρικής επαφής. Σεβασμός και Αποδοχή. Αποδοχή και Αγάπη.
H Neo-Tantra που ακολουθούν οι περισσότεροι στη Δύση είναι η συνέχεια αυτού του μονοπατιού.
Η Τάντρα λέει ότι ο άλλος, ο κάθε άλλος, είναι απλώς μια προέκταση του εαυτού μας. Και μόνο αν μπορούμε να τον κοιτάξουμε ως προέκταση του Εαυτού μας, μόνο τότε μπορούμε να αντικρύσουμε τον θεό που έχει μέσα του και να τον υμνήσουμε με κάθε μας βλέμμα, με κάθε μας λόγο, με κάθε μας άγγιγμα.
Αν θέλει κάποιος να βαδίσει στο μονοπάτι της Τάντρα, θα πρέπει να φύγει από τον κόσμο του μυαλού, τον κόσμο της ταχύτητας, της ανάλυσης και των στόχων. Θα πρέπει να διαγράψει από μέσα του την πεποίθηση των ταντρικών οργίων, να ξεφύγει από τη λαγνεία της σάρκας, να αλλάξει την οπτική του στο τι είναι sex, να έχει τη διάθεση να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι είναι πραγματικά ο έρωτας και να είναι έτοιμος να μπει σε έναν κόσμο που δονείται μέσα στη δόνηση της Αλήθειας και της ΑΓΑΠΗΣ...
Εκεί όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός και όλα ρέουν σαν το μέλι.
Αργά, παχύρρευστα, γλυκά, χρυσά…
namaste
despoina palamari