Translate

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣOY ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ

Το σώμα είναι ένα ζωντανό θαύμα. Είναι ένα αλχημιστικό εργαστήριο εβδομήντα πέντε τρισεκατομμυρίων κυττάρων. Οι ικανότητες του για αντοχή, χάρη και αυτοθεραπεία μπορούν να φτάσουν σε εκπληκτικά επίπεδα. 

Είναι μια οικογένεια από όργανα που συνεργάζονται, μεταφέροντας και αφομοιώνοντας ζωή, εξαφανίζοντας τα απορρίμματα και αναδημιουργώντας τον εαυτό της σε μια ατέλειωτη ακολουθία.

Πώς νομίζουμε ότι επιδρά το σώμα μας στη σωματική μας υγεία;

Αν η εμφάνισή μας, μας έχει γίνει έμμονη ιδέα και συνέχεια ανησυχούμε μήπως παχύνουμε, ή χρειάζεται να μακιγιαριστούμε για να νιώσουμε γοητευτικοί/ές, καταλήγουμε σε πόλεμο με τον εαυτό μας

Όταν σκεφτόμαστε άσχημα για ένα συγκεκριμένο κομμάτι του σώματός μας, στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο μιλάμε δεν είναι το σώμα αλλά ο εαυτός μας. Αυτές οι σκέψεις για το «άσχημο σώμα» πρέπει να αποδικωποιηθούν.


Για παράδειγμα, όταν ένας άνδρας λέει: «Μισώ την χοντρή κοιλιά μου», στην πραγματικότητα εννοεί: «Κάτι δεν πάει καλά με μένα. Νιώθω σαν μπουνταλάς». 

Αν μια γυναίκα λέει: "Το στήθος μου είναι πολύ μεγάλο», στην πραγματικότητα εννοεί: «Αν είμαι πολύ μεγάλη, τότε θα είμαι υπερβολική. Κανείς δεν θα με δεχτεί». 

Κάποιος που λέει: το πιγούνι μου είναι αδύναμο μπορεί να εννοεί: «Νιώθω πως δεν είμαι επαρκής. Δείχνω αδύναμος και θέλω να είμαι δυνατός».

Συχνά, η ματαίωση που νιώθουμε και προβάλλουμε στο σώμα μας προέρχεται από μια κακή ερωτική ζωή ή από το αν νιώθαμε όταν ήμαστε παιδιά, ότι οι γονείς μας δεν μας αγαπούσαν. Οι πιο συνηθισμένες εμπειρίες από εκείνη την περίοδο έχουν σχέση με νουθεσίες και επιπλήξεις, με τις οποίες μεγαλώσαμε, του τύπου «πρέπει να κάνεις το ένα ή το άλλο, ή να είσαι έτσι ή αλλιώς».


Για να θεραπεύσουμε το σώμα, πρέπει να αμφισβητήσουμε όλα όσα έχουμε ακούσει σχετικά με το ποιοι πρέπει να είμαστε. Είναι ανάγκη να εξετάσουμε όλα αυτά τα πρέπει, με υπομονή, κουράγιο και τρυφερότητα. Φερθείτε ευγενικά στον εαυτό σας.

Δώστε χώρο στον πνευματικό εαυτό σας. Ανακαλύψτε μέσα σας ένα στοργικό τροφό που θα σας πει: «Σε αγαπώ ακριβώς όπως είσαι». 

Ναι, ντρέπεστε, εσωτερικεύσατε τις σκληρές κριτικές με τις οποίες μεγαλώσατε. Τώρα, όμως, δείτε τες έτσι ακριβώς όπως είναι: προγράμματα των γονιών σας, που σας τα μεταφέρανε επειδή δεν ήξεραν κάτι καλύτερο. Αφήστε τα.

Ξεκινήστε από την αρχή. Βήμα, βήμα. Αγαπήστε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι. Και μέρα με τη μέρα, ακούστε αυτά που έχει να σας πει ο σωματικός εαυτός σας.

Margot Anand
¨Η τέχνη της καθημερινής Έκστασης¨