Translate

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Δημιουργώντας την εσωτερική σχέση συνεργασίας

Αποκτώντας την επίγνωση του εσωτερικού άνδρα και της  εσωτερικής γυναίκας που υπάρχει μέσα στον καθένα μας 

Μέρος 1ο

Ο εσωτερικός άνδρας και η εσωτερική γυναίκα συνιστούν ψυχολογικές, συναισθηματικές και πνευματικές πραγματικότητες που ζουν μέσα μας. Εμφανίζονται στα όνειρά μας και, μερικές φορές, ακόμα και σε οράματα με τη μορφή αρχετύπων. 

0 Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουγκ τις ονόμασε άνιμα και άνιμους και αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται στη ζωή μας. Τόσο όσο ο Γιουγκ όσο και άλλοι ψυχολόγοι μετά από αυτόν, επισήμαναν κοινά θέματα και αρχέτυπα που εμφανίζονται στα όνειρα και στα οράματα ασθενών που περνάνε από συγκεκριμένες φάσεις της ζωής.

Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με ασθενείς που βρίσκονται σε περιόδους κρίσης και αλλαγών και οι οποίοι συχνά ονειρεύονται το θάνατο, φυσικούς κατακλυσμούς ή μαζικές καταστροφές λόγω πολέμου. Ενώ όταν εισέρχονται στη φάση της θεραπείας και ανανέωσης, συχνά έχουν όνειρα ή οράματα με θέμα την εσωτερική συγχώνευση του αρσενικού και του θηλυκού αρχέτυπου.

Ο Γιουγκ αντιλήφθηκε ότι το νόημα αυτών των αρχετυπικών εικόνων του θανάτου και της αναγέννησης βρίσκεται τόσο σε συλλογικό όσο σε προσωπικό επίπεδο. Γνώριζε πως όλοι μας, ως άτομα, κουβαλάμε στις ψυχές μας το φορτίο από τις πληγές των πολιτισμών μας και ότι, αν επιλύσουμε τη σύγκρουση των αντιθέτων μέσα μας, θα έχουμε λύσει ένα τμήμα του συλλογικού προβλήματα, Μέσα από εμάς ελευθερώνεται και ο πολιτισμός μας και, καθώς θα ξεπερνάμε τους φόβους μας και αρχίζουμε να ζούμε ένα νέο όραμα για τον κόσμο, η έκσταση γίνεται θεραπευτική δύναμη.


0ι ρόλοι του εσωτερικού άνδρα και της εσωτερικής γυναίκας στην ψυχή μας

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε επίγνωση του εσωτερικού άνδρα και της εσωτερικής γυναίκας που υπάρχει στον καθένα και στην καθεμιά από μας; Παρατηρώντας και κατανοώντας την επιρροή και τις συνέπειες που έχουν στην εσωτερική εμπειρία και στην εξωτερική συμπεριφορά μας. Ακολουθούν κάποια γενικά παραδείγματα της θετικής και της αρνητικής συμπεριφοράς αυτών των εσωτερικών μορφών τα οποία, βεβαίως, ποικίλλουν στον καθένα.

💢 Η εσωτερική γυναίκα 
Σας επιτρέπει να είστε ανοικτοί/ές και δεκτικοί/ές στις εμπειρίες. Όχι προσανατολιζόμενοι σε κάποιο στόχο, αλλά υιοθετώντας μια στάση που χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, διαίσθηση, δεκτικότητα. Ακολουθείτε τη ροή της ενέργειας, είστε σε επαφή με το συναίσθημά σας, καθοδηγείστε από διαισθητική σοφία, και είστε παρών σ’ αυτό που συμβαίνει. Τα συναισθήματα σας είναι βαθιά, η αγάπη και η παρουσία σας είναι θεραπευτικά για τους άλλους.

Εσωτερική γυναίκα σε ανισορροπία.
 
Τα προβλήματα σας κατακλύζουν. Χάνετε τον εαυτό σας σε κάποιο πρόσωπο ή κάποια ιδέα, και παραδίνετε την ταυτότητά σας σε άλλους. Βλέπετε τα πράγματα από πολλές πλευρές, αλλά δεν μπορείτε να μείνετε σε μία και χάνετε από τα μάτια σας την ουσία ή το στόχο. Παραλύετε εξαιτίας της σύγχυσης και δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις και να κάνετε επιλογές. Η ευαισθησία σας, σας κάνει συναισθηματικά ευάλωτους σε καταστάσεις, ανθρώπους και στο δικό σας εσωτερικό χάος.


💢 Ο εσωτερικός άνδρας. 
Σας επιτρέπει να έχετε εμπειρίες με τρόπο ευθύ και άμεσο και με αυτοπεποίθηση. Να ενεργείτε με δύναμη και φυσική εξουσία και να λέτε την αλήθεια σας. Η θέλησή σας, καθώς ακολουθείτε τη μοίρα σας, καθοδηγείται από διαύγεια και σοφία και ξεπερνάει κάθε εμπόδιο. Η ενέργεια και διαύγεια που διαθέτετε είναι φως και έμπνευση γι’ αυτούς που είναι γύρω σας.

Εσωτερικός άνδρας σε ανισορροπία. 
Στηρίζεστε στη θέληση και αποκλείετε την καρδιά. Προσπαθείτε να ελέγξετε ανθρώπους και καταστάσεις. Στη ζωή εστιάζετε στην πρόοδο και στα αποτελέσματα. Αγνοείτε τα λεπτοφυή και ιδιαίτερα στοιχεία και συναισθήματα που κάνουν τη ζωή ευχάριστη ή επώδυνη και οι προειδοποιητικές ενδείξεις είναι αποπροσανατολιστικές. Είστε υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό σας, θυμώνετε, γίνεστε άκαμπτος και επικριτικός όταν αμφισβητείται το αλάθητο σας. Αποφεύγετε τις ευθύνες και τις απαιτήσεις γιατί φοβάστε μήπως κάνετε λάθος, και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις γιατί φοβάστε μήπως χάσετε την ελευθερία σας.

Η τέχνη της καθημερινής έκστασης 
Margot Anand