Translate

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Είναι η αγάπη αρκετή από μόνη της για να διατηρήσει μια σχέση;

Ερωτήσεις που αφορούν την συντροφικότητα και απαντήσεις από τον ψυχοθεραπευτή Michael Soth

Μέρος τρίτο

- Είναι η αγάπη αρκετή από μόνη της για να διατηρήσει μια σχέση;

- Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται περισσότερο από το τι εννοείς όταν λες «αγάπη». Για να διατηρήσει κανείς μια σχέση, η αγάπη από μόνη της χρειάζεται να εξελίσσεται όσο εξελίσσονται και οι δύο σύντροφοι, οπότε ασφαλώς και δεν μιλάμε για οποιοδήποτε είδος στατικής αγάπης, για οποιαδήποτε βέβαιη, σταθερή κατάσταση από την οποία κρατιόμαστε. Υπάρχει ένα διάσημο ρητό από τον James Hillman που λέει ότι η αγάπη απαιτεί την εγκατάλειψη κάθε σταθερής εικόνας ή ορισμού της αγάπης.


Αυτό που περιλαμβάνει, αντιθέτως, είναι ένα είδος περιέργειας που μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν ξεχάσουμε κάθε είδος απαίτησης για αγάπη ή αντίληψης ότι ο άλλος μας χρωστάει αγάπη ή ότι είναι υποχρεωμένος να εκπληρώνει τους συζυγικούς του όρκους. Για να εξελιχθεί η αγάπη, χρειάζεται να ξεχάσουμε οποιαδήποτε άγκυρα μας κρατά σε ασφαλείς ακτές και να είμαστε περίεργοι για την αβεβαιότητα ενός σπουδαιότερου είδους αγάπης, που μπορεί να συμβεί μόνο αν δεν την βιάζουμε ή μόνο αν δεν κρεμιόμαστε από αυτή.

Όσον αφορά το τι εννοούμε μιλώντας για «αγάπη»: το «εγώ» μου, φυσικά, θέλει αγάπη με τους δικούς μου όρους, αλλά ο ορισμός και οι παράμετροι έχουν να κάνουν με την κατανόησή μου. Αλλά εξ ορισμού, αυτό δεν είναι αγάπη, αυτό είναι εγωισμός. Η απαίτηση για αγάπη υπό δικούς μου όρους είναι συνήθως μια «παγωμένη ανάγκη» – μια παιδική ηλικία παγωμένη στο χρόνο, απαιτώντας από τον/τη σύντροφό μας αυτό που δεν λαμβάναμε τόσα χρόνια πριν. 

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι το ισχυρό ποτάμι της αγάπης συνίσταται από διαφορετικές δυνάμεις και έτσι είχαν πέντε διαφορετικές λέξεις για διαφορετικά είδη αγάπης:
– Επιθυμία – Έλξη
– Έρωτας
– Στοργή
– Φιλία
– Αγάπη (συντροφική ανιδιοτελής αγάπη)

Για να διατηρήσουμε την αγάπη σε μια μακροχρόνια σχέση, πιθανότατα να χρειάζονται και οι 5 αυτοί διαφορετικοί συνδυασμοί στο πέρασμα του χρόνου.