Translate

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Το σαμάντι και το σεξ αποτελούν και τα δυο έκφραση της ίδιας ενέργειας

Το Ταό έχει τη δική του Τάντρα. 
Το πρώτο πράγμα με το Ταό είναι ότι δεν διαιρεί ποτέ σε κατώτερο και ανώτερο, αυτή είναι η ομορφιά του. Τη στιγμή που διαιρείς την πραγματικότητα σε κατώτερο και ανώτερο, γίνεσαι σχιζοφρενικός. Τη στιγμή που λες ότι κάποιο πράγμα είναι ιερό και κάποιο άλλο είναι βέβηλο, έχεις διαιρέσει. Τη στιγμή που λες ότι κάποιο πράγμα είναι υλικό και κάποιο άλλο είναι πνευματικό, έχεις διαιρέσει, έχεις χωρίσει στα δυο την πραγματικότητα. 


Η πραγματικότητα είναι ένα. 
Δεν υπάρχει ούτε ύλη ούτε πνεύμα. Η πραγματικότητα είναι ένα. Εκφράζεται με πολλές μορφές: σε ένα επίπεδο ως υλική, σε άλλο επίπεδο ως πνευματική. Το πνευματικό δεν είναι ανώτερο και το υλικό δεν είναι κατώτερο – βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Αυτή είναι η ταοϊστική στάση. Η ζωή είναι ένα. Η ύπαρξη είναι ένα. Πρόκειται για μια τεράστια ενιαία κατάσταση και δεν υπάρχει καμιά αποτίμηση.

Το πρώτο πράγμα με το Ταό είναι να αφήσεις το δυϊσμό. 
Το σεξ δεν είναι κατώτερο και το σαμάντι δεν είναι ανώτερο. Το σαμάντι και το σεξ είναι και τα δυο εκφράσεις της ίδιας ενέργειας. Δεν υπάρχει τίποτε το αξιέπαινο γύρω από το σαμάντι και δεν υπάρχει τίποτε το κατακριτέο γύρω από το σεξ. Η αποδοχή του Ταό είναι ολική, απόλυτη. Δεν υπάρχει τίποτε το κακό γύρω από το σώμα και δεν υπάρχει τίποτε το ωραίο γύρω από το πνεύμα – είναι και τα δυο όμορφα. 
Ο διάβολος και ο Θεός είναι ένα στο Ταό, ο παράδεισος και η κόλαση είναι ένα στο Ταό, το καλό και το κακό είναι ένα στο Ταό – πρόκειται για την πιο μεγάλη, μη-δυϊκή κατανόηση. Δεν υπάρχει καμιά επίκριση και καμιά προετοιμασία. Να προετοιμαστείς για ποιο πράγμα; Χρειάζεται απλώς να χαλαρώσεις και να είσαι.

Osho 
Tao: The Pathless Path 
Τόμος 2, Ομιλία #4