Translate

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Oι σεξουαλικές φαντασιώσεις, μας φέρνουν πιο κοντά ή μας δημιουργούν προβλήματα;

Εικόνες και σενάρια που έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και έχουν ως στόχο την σεξουαλική διέγερση και απόλαυση ονομάζονται σεξουαλικές φαντασιώσεις. Το άτομο από την εφηβεία κιόλας που οδηγείται προς την ολοκλήρωσή της η σεξουαλική του ανάπτυξη, αρχίζει να έχει πολλές φαντασιώσεις. Αναζητά αυτό που είναι για εκείνον ιδανικό, πειραματίζεται με διάφορα σενάρια και εξερευνά τις ανάγκες και το σώμα του. 
Με τον τρόπο αυτό βιώνει πολλούς και έντονους οργασμούς, αρχικά μέσω αυνανισμού. Στην συνέχεια, το αυνανιστικό αυτό σκηνικό, λαμβάνει χώρα και στην ενεργή σεξουαλική ζωή του ατόμου, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς σεξουαλικής δραστηριότητας. Ένα ζευγάρι επιδιώκει μέσα από τις φαντασιώσεις του, να βιώσει ιδανικές σεξουαλικές συνευρέσεις και αναζητεί νέες ερωτικές απολαύσεις. 


Συνήθως, οι φαντασιώσεις είναι μυστικές και χρωματίζονται από πρόστυχες και χυδαίες λεπτομέρειες που κάνουν τον καθένα να μην τις μοιράζεται εύκολα με τον σύντροφό του. Συνεπώς, οι φαντασιώσεις αυτές δεν συζητιούνται ανάμεσα στο ζευγάρι αλλά τις κρατούν κρυφές και μυστικές. Πιο συγκεκριμένα, ο σύντροφος μπορεί να θεωρεί την φαντασίωση που έχει βρώμικη και ταμπού. Επίσης, υπάρχει ο φόβος και η ντροπή που αναγκάζουν έναν σύντροφο να θάψει βαθιά τις φαντασιώσεις τους στην σκέψη πως ο σύντροφός του θα νιώσει απορρίψει ή θα τον θεωρήσει «ανώμαλο».

Είναι σημαντικό, να τονιστεί ότι όταν δύο σύντροφοι επικοινωνούν ανοικτά και ειλικρινά τις επιθυμίες και τις φαντασιώσεις του, χωρίς να προσβάλει και να κατηγορεί ο ένας τον άλλον, στοχεύουν σε μία υγιή και άρτια σεξουαλική κοινή πορεία. Το πιο βοηθητικό είναι να μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους οι εραστές πριν την σεξουαλική τους συνεύρεση. Μέσα από την επικοινωνία αυτή, το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά, μαθαίνει τις πραγματικές επιθυμίες του κάθε συντρόφου και μαζί μπορούν να οδηγηθούν σε αύξηση της διάρκειας της ερωτικής πράξης, αύξηση του ερεθισμού και βιώσει πιο έντονων οργασμών. 

Συγκεκριμένα, μία σεξουαλική φαντασίωση είναι υγιής και προσφέρει στο ζευγάρι όταν: 
• αυξάνεται η σεξουαλική επιθυμία πριν και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας
• αυξάνεται η διέγερση των συντρόφων
• αναζητούνται νέες σεξουαλικές απολαύσεις και ηδονές
• ο ένας σύντροφος ανακαλύπτει το σώμα του άλλου τόσο κατά την διάρκεια της επαφής όσο και στο ερωτικό παιχνίδι
• αυξάνεται η ένταση του οργασμού
• αυξάνεται η διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας του ζευγαριού

Η αρνητική πλευρά που θα μπορούσε να έχει μία σεξουαλική φαντασίωση έχει να κάνει με το περιεχόμενο αυτής. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην φαντασίωση του ο καθένας μπορεί να υποδυθεί όποιον ρόλο επιθυμεί και κάτω από όποιες προϋποθέσεις θέλει. Αυτό είναι κάτι που μπορεί και να αποβεί επικίνδυνο. Ένας άτομο που φαντασιώνεται το ιδανικό, μερικές φορές δυσκολεύεται να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Αυτό επειδή ένας σύντροφος ενδεχομένως να παγιδευτεί στην φαντασιωσική του εικόνα και επιθυμία και έτσι να περιοριστεί σε μία αυνανιστική συμπεριφορά που μπορεί να τον αποξενώσει από τον σύντροφό του. 

Υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος μία φαντασίωση να γίνει εμμονή για κάποιον σύντροφο. Αυτό πιθανών να συμβεί όταν πια κάποιος δεν μπορεί να λειτουργήσει ερωτικά χωρίς την φαντασίωσή του. Σημάδι λοιπόν κακής επικοινωνίας –συναισθηματικής ή/και σεξουαλικής- ανάμεσα στους εραστές, είναι όταν ανεξαρτήτως συναισθήματος ο σύντροφος έχει την φαντασίωσή του ως αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικής επαφής του ζευγαριού. 
Φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν αποκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές όπως είναι για παράδειγμα η κτηνοβασία, η ηδονοβλεψία, ο σαδισμός, ο μαζοχισμός είναι πιθανό να κρύβουν κάποιου είδους παθολογία του ατόμου που τα φαντασιώνεται και δυσκολεύεται να διεγερθεί και να βιώσει ηδονή δίχως αυτά. Στις περιπτώσεις συνεπώς, που μία σεξουαλική φαντασίωση συμβάλει στην συναισθηματική και ερωτική επαφή του ζευγαριού. 

Από την μία πλευρά λοιπόν, διασφαλίζεται η ειλικρινής επικοινωνία στο ζευγάρι και από την άλλη δεν είναι παρέμβαση στην ποιοτική σεξουαλική ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, έχουμε μία σχέση που είναι πλούσια και υγιής σε όλους τους τομείς. 



Τζάνου Αγγελική
Σύμβουλος Ψυχική Υγείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΨΣΥ