Translate

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Μούντρα, η Γιόγκα των Δακτύλων

Τα Mudras (Μούντρας) ή η Γιόγκα των Δακτύλων (όπως λέγεται διαφορετικά και μεταφράζεται από τα σανσκριτικά ως συμβολική χειρονομία) είναι ειδικές θέσεις των χεριών και δαχτύλων που αφορούν την κινητοποίηση και την απελευθέρωση της ενέργειας μέσα στο σώμα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να το θεραπεύσουν. 

Η λέξη «μούντρα» στα σανσκριτικά σημαίνει «σφράγισμα της ενέργειας» και τα δάχτυλα λειτουργούν ως ηλεκτρικά κυκλώματα που κατευθύνουν την ελεύθερη ροή της ενέργειας (πράνα), ανάλογα τις θέσεις παίρνουν, με τέτοιο τρόπο στο σώμα ώστε να φέρουν εσωτερική ισορροπία και αρμονία.

Κάθε δάχτυλο έχει τα χαρακτηριστικά ενός στοιχείου: 
Ο αντίχειρας είναι φωτιά (agni), ο δείκτης είναι ο αέρας (Vayu), το μεσαίο δάχτυλο είναι αιθέρας (akash), η γη ο παράμεσος (Prithvi) και το μικρό δάχτυλο είναι το νερό (jal). 
Σύμφωνα με την παλαιότερη θεραπευτική επιστήμη της Αγιουρβέδα, η ζωή (Ayus) και η γνώση (Veda), αποτελούνται από αυτά τα στοιχεία. 

Όλες οι ασθένειες οφείλονται στην ανισορροπία στο σώμα που προκαλείται από την έλλειψη ή πλεόνασμα οποιουδήποτε από αυτά τα στοιχεία, και ένα ισορροπημένο σώμα μπορεί στη συνέχεια να θεραπεύσει τον εαυτό του. Έτσι, το Yog Tatva Mudra Vigyan είναι μια επιστήμη που βασίζεται στην αρχή της Αγιουρβέδα, και είναι ένας εντελώς διαφορετικός, ανεξάρτητος κλάδος της ανώτατης γιόγκα.

Η σύγχρονη επιστήμη αποδέχεται ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις ελεύθερων ηλεκτρονίων γύρω από τις άκρες κάθε δάκτυλου. Όταν η τάση εφαρμόζεται στα δάχτυλα και τα μέρη των παλαμών, η ενέργεια κατευθύνεται μέσα από το σώμα κατά μήκος συγκεκριμένων νευρικών καναλιών (nadis), ακτινοβολεί μέσα από τα τσάκρας και ρέει μέχρι τον εγκέφαλο.

Μέσα σε αυτήν την καινούργια διαδρομή η ενέργεια αρχίζει να επιδρά στο σώμα με διαφορετικό τρόπο και μεταβάλλεται για να δράσει στις φλέβες, τους τένοντες, τους αδένες και τα αισθητήρια όργανα, επιτρέποντας στο σώμα να μπει σε μια κατάσταση ευεξίας και σταδιακά να επιστρέψει στην αρχική κατάσταση της υγείας του. 

Υπάρχουν παρά πολλά μούντρας που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για την θεραπεία του σώματος και μπορούν να συνδυαστούν με συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις ολόκληρου του σώματος (άσανες) ή μεμονωμένων μερών του όπως τα μάτια, τη γλώσσα και τα χέρια. 
Η ζωή κάποιου που τα μεταχειρίζεται μεταμορφώνεται καθώς η μετατροπή που συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό κατά την άσκηση των μούντρας βελτιώνει τη διαύγεια, αυξάνει τις δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση, το σθένος, την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σφαιρικά τα πράγματα και οδηγείται σε μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή αποκτώντας σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία.
Τα μούντρας ουσιαστικά συνδέουν τον εαυτό μας με μια υψηλότερη κατανόηση. Μια γνώση της δικιά μας ύπαρξης αλλά και μια εμπειρία με την ενότητα του σύμπαντος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά τις θέσεις των δαχτύλων και τι μπορείτε να πετύχετε εφαρμόζοντάς τες. Το κείμενο είναι από το https://www.healingeffect.gr/

Τα Μούντρα ή η Γιόγκα των Δακτύλων εμπεριέχουν αποτελεσματικές αλλά απλές ασκήσεις που γίνονται σύντομα και άνετα παντού.
Διατηρήστε τα Δάκτυλά σας σε Αυτές τις Θέσεις κ δεν θα Πιστεύετε το Αποτέλεσμα. 
Γενικές συμβουλές εφαρμογής 
⧫ Αρχικά εισπνέουμε αργά και βαθιά. Κρατάμε την αναπνοή περίπου για 2 δευτερόλεπτα και εκπνέουμε χαλαρώνοντας το σώμα. Επανάληψη μετά από μικρό διάλειμμα …
⧫ Τα χέρια είναι πάντα χαλαρωμένα. Τα δάκτυλα ακουμπούν ελαφρά, η πίεση τους δεν προκαλεί ποτέ κούραση ή πόνο. 
⧫ Τις θέσεις δακτύλων τις κρατάμε από 1 – 15 λεπτά αρκεί να αισθανόμαστε άνετα 
⧫ Για καλύτερα αποτελέσματα επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις αρκετές φορές την ημέρα 

Syrya Mudra
Αυτή η στάση προάγει την απώλεια βάρους και βελτιώνει την πέψη. 
Επίσης, μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα όρασης και είναι αποτελεσματική για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος και τρέμουν …


Prithvi Mudra 

Αυτή η στάση διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών και των μυών. 
Επιπλέον προάγει την επούλωσή τους, εξαλείφει τα αίτια φλεγμονής των μυών και την παρεμπόδιση της μεταβολικής διαδικασίας.


Vayu Mudra 

Αυτή η στάση ηρεμεί και βελτιώνει τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα. 
Επιπλέον, μειώνει την επιθετικότητα και την υπερκινητικότητα 


Shunya Mudra 
Αυτή η στάση ανακουφίζει τον πόνο και χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα. 


Επίσης, βοηθά σε προβλήματα με τα αυτιά, στους ιλίγγους και αφήνει μια αίσθηση πληρότητας σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος.


Gyan Mudra 

Αυτή η στάση είναι γνωστή ως η στάση της «σοφίας«. 
Διεγείρει τη δημιουργικότητα, τον ενθουσιασμό και βελτιώνει τη μνήμη.



Varun Mudra

Αυτή η στάση συνιστάται σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα με την αρθρίτιδα, την αφυδάτωση και ορμονικές διαταραχές 



Aakash Mudra 

Αυτή είναι η στάση είναι πολύ αποτελεσματική για την ανακούφιση της έντασης και του στρες. Επίσης, αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις τοξίνες και τα απόβλητα του μεταβολισμού.


Τα Μούντρα μπορούμε να τα ασκήσουμε μόνα τους χωρίς ειδική σειρά γιατί αφορούν το συναισθηματικό πεδίο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι διακοπτουν την άμεση σύνδεση σώματος και συναισθημάτων προσφέροντάς μια υγιή αντίληψη για τις καταστάσεις της ζωής μας.