Translate

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η καταπιεσμένη ζήλια είναι πολύ επικίνδυνη

Αγαπώ πολύ το αγόρι μου, και η σχέση μας είναι πολύ καλή όταν είμαστε μαζί. Όμως όποτε βλέπω να ενδιαφέρεται για κάποια άλλη γυναίκα, έστω και για να της μιλήσει μόνο, ζηλεύω πολύ. 
Δεν θέλω να τον κάνω να νιώσει ότι επεμβαίνω στην ελευθερία του, αλλά είναι δύσκολο να κρύψω αυτά τα συναισθήματα ζήλιας. 
Τι μπορώ να κάνω;

OSHO: Η ζήλια δεν είναι καλό πράγμα, αλλά μια καταπιεσμένη ζήλια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μια ζήλια που εκφράζεται. Το καλύτερο είναι να μην υπάρχει καμία ζήλια, αλλά αν αυτό δεν γίνεται, τότε η δεύτερη καλύτερη επιλογή θα είναι η ζήλια που εκφράζεται.
Να ελπίζετε για το πρώτο, αλλά θα χρειαστεί να δοκιμάσετε το επόμενο- το πρώτο έρχεται πολύ αργά στην προσωπική σας ανάπτυξη. Είναι ενδεικτικό ενός πολύ ολοκληρωμένου ατόμου που δεν νιώθει ζήλια. Μόνο ένα άτομο που έχει αποδεχτεί τον εαυτό του ολοκληρωτικά και είναι ευχαριστημένο με τον εαυτό του και δεν έχει καμία επιθυμία να συγκριθεί με κάποιον άλ­λον μπορεί να μην ζηλεύει. Η ζήλια προκύπτει εξαιτίας της σύ­γκρισης.

Για παράδειγμα, αγαπάτε έναν άνδρα και σας αγαπάει και εκείνος και μια μέρα βλέπετε ότι τον ελκύει μια άλλη γυναίκα και μπαίνει σε λειτουργία η σύγκριση. Και έτσι σας εγκατα­λείπει- μήπως βρήκε κάποια που είναι καλύτερη από εσάς; Βρήκε κάποια που είναι πιο όμορφη από εσάς;
Ίσως να μην το καταλάβετε ξεκάθαρα αλλά αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί τη ζήλια: η ιδέα ότι κάποια μπορεί να εί­ναι καλύτερη, ότι κάποια μπορεί να είναι πιο όμορφη, κάποια μπορεί να γοητεύσει τον άνδρα σας περισσότερο από όσο εσείς. Αυτό δημιουργεί ένα είδος κατωτερότητας μέσα σας αρχίζετε να ζηλεύετε. Θα δημιουργήσετε κάθε λογής εμπόδια για να καταστρέψετε αυτή την πιθανότητα.

Η απουσία ζήλιας γίνεται δυνατή μόνο όταν έχετε καταφέ­ρει να αποδεχτείτε τον εαυτό σας τόσο ολοκληρωτικά, ώστε τώρα να μην υπάρχει σύγκριση· δεν συγκρίνετε τον εαυτό σας με καμιά. Ακόμη κι αν ο άνδρας σας προτιμήσει κάποια άλλη αυτό δεν δημιουργεί καμία σύγκριση· το ότι ένιωσε έλξη για εκείνη τη γυναίκα είναι απλά ένα γεγονός. Δεν σας φέρνει σε καμιά σύγκρουση με την άλλη γυναίκα- δεν λέει τίποτε για εσάς. Αν λέει κάτι για κάποιον, είναι για τον άνδρα, τίποτε για εσάς, δεν έχει καμία αναφορά σε εσάς.

Όμως αυτό είναι δυνατόν μόνο όταν είστε τόσο ολοκληρωμένη ώστε μπορείτε να ζήσετε χωρίς εραστή, μπορείτε να ζήσετε χωρίς να σας αγαπούν και να είστε το ίδιο ευτυχισμένη όσο ήσασταν όταν σας αγαπούσαν, όταν η αγάπη δεν είναι πλέον ανάγκη αλλά χαρά. Αν σας αγαπούν, ωραία. Αν δεν σας αγαπούν, πάλι ωραία - δεν το λαχταράτε.

Δεν υπάρχει κάποια εγωιστική ανάγκη σε αυτό και δεν το κάνετε ένα εγωιστικό ταξίδι. Δεν λέτε ότι αυτός ο άνδρας σας αγαπάει - αυτό σημαίνει ότι σας έχει διαλέξει από όλες τις γυ­ναίκες της γης, και εσείς είστε στην κορυφή. Και όταν αυτός ο άνδρας σας επιλέξει και εσείς επιλέξετε αυτόν τον άνδρα, αυτός ο άνδρας είναι ο κορυφαίος στον κόσμο και έχει επιλέξει το κο­ρυφαίο κορίτσι στον κόσμο. Όπως είναι φυσικό το άτομο νιώθει πολύ καλά - κι έτσι τα δύο κορυφαία άτομα είναι μαζί!
Αν αρχίσετε να ενδιαφέρεστε για κάποιον άλλον άνδρα εκείνος νιώθει πληγωμένος, επειδή τί θα συμβεί τώρα στον κο­ρυφαίο άνδρα; Δεν είναι πλέον κορυφαίος. Ή αν αρχίσει να ενδιαφέρεται για κάποια άλλη γυναίκα δεν είστε πια το κορυ­φαίο κορίτσι.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της αγάπης και της σχέσης. Θα πρέπει όμως να αποδεχτεί κανείς την πραγματικότητα δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που δεν είναι δυνατόν τώρα. 
Έτσι αυτή τη στιγμή δυο πράγματα είναι δυνατά: η έκφραση της ζήλιας είναι δυνατή, η καταπιεσμένη ζήλια είναι δυνατή. 
Η καταπιεσμένη ζήλια είναι πολύ επικίνδυνη. Η ζήλια που εκ­φράζεται βγαίνει από μέσα σας: έχετε τελειώσει με αυτήν, την ξεφορτώνεστε- δεν τη συσσωρεύετε. Η καταπιεσμένη ζήλια συνεχίζει να συσσωρεύεται, γίνεται όλο και περισσότερο σαν ένα ηφαίστειο-κάποια μέρα εκρήγνυται. Κάποια μέρα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο θα εκραγεί οποιοδήποτε ασήμαντο πράγμα θα γίνει η τελευταία σταγόνα που θα ξεχειλίσει το πο­τήρι και θα συμβεί. Μετά θα δείχνετε ανόητοι και βλάκες επει­δή θα έχετε μεγαλοποιήσει τα πράγματα.

Για παράδειγμα το αγόρι σας διαβάζει ένα βιβλίο και δεν σας κοιτάζει. Αυτό γίνεται η τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Παίρνετε το βιβλίο, το πετάτε και λέτε «Γιατί δια­βάζεις βιβλίο ενώ είμαι εγώ εδώ;»
Αυτό είναι υπερβολικό. Το βιβλίο δεν είναι γυναίκα, όμως αυτό γίνεται απλά μια δικαιολογία και όλα όσα έκανε και όλα αυτά που καταπιέζατε θα εκραγούν. Εκείνος θα το βρει πολύ παράξενο - απλά και μόνο για το βιβλίο! Και θα αισθανθείτε κι εσείς πολύ παράξενα, καθώς θα νιώσετε ότι αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος.

Με αυτόν τον τρόπο οι σχέσεις γίνονται πολύ ανόητες, επειδή τη σωστή στιγμή καταπιέζετε τη ζήλια, και μετά σε κάποια λάθος στιγμή εμφανίζεται. Είναι καλύτερα να την εκφράσετε όταν είναι ζωντανή, έτσι ώστε να είναι τουλάχιστον στο σωστό πλαίσιο.
Και όταν δεν διστάζετε να την εκφράζετε τη στιγμή που πρέπει, δεν συσσωρεύεται ποτέ, δεν γίνεται ποτέ ηφαιστειακή. Είναι καλύτερα να πείτε στον άνδρα σας αν ζηλεύετε, ότι ζη­λεύετε πολύ! Δεν υπάρχει λόγος να τον κάνετε να νιώσει ένο­χος, απλά δηλώστε το γεγονός. Δεν λέτε ότι δεν πρέπει να το κάνει αυτό - να θυμάστε, δεν χρειάζεται. Αν θέλει να προχω­ρήσει με μια άλλη γυναίκα, θα προχωρήσει. Τί μπορεί να γίνει γι’ αυτό; Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Πριν γίνει το αγόρι σας θα πρέπει να αγάπησε κι άλλες γυναίκες, και επομένως έχει προχωρήσει από εκείνες. Κάποια μέρα θα προχωρήσει και από εσάς. Θα πρέπει κανείς να απο­δέχεται τις πραγματικότητες. Αν δεν είχε προχωρήσει δεν θα είχε έρθει ούτε σε εσάς, θα είχε μείνει κολλημένος με μια γυ­ναίκα για πάντα, προχώρησε όμως κι έτσι είχατε κι εσείς την ευκαιρία σας μαζί του. Τώρα προχωράει ξανά, επομένως είναι μια χαρά.

Μην τον κάνετε να νιώσει ένοχος, απλά δηλώστε τη ζήλια σας. Πείτε, «Ζηλεύω. Εσύ δεν κάνεις τίποτε κακό' κάνεις αυτό που κάνεις. Τι να γίνει; Αν δεν μπορώ να σταματήσω τη ζήλια μου, πώς μπορείς να σταματήσεις τον πόθο σου για άλλες;» Καταλαβαίνετε;
«Αν δεν μπορώ να σταματήσω τη ζήλια μου, τι μπορείς να κάνεις; Όταν περνάει μια γυναίκα και ξαφνικά δείχνεις ενδια­φέρον, τι μπορείς να κάνεις; Είσαι αβοήθητος, όπως κι εγώ. Γι’ αυτό καταλαβαίνω- παρακαλώ προσπάθησε να καταλάβεις κι εσύ εμένα».

Αυτό είναι που αποκαλώ βασική κατανόηση η οποία είναι απαραίτητη σε κάθε σχέση: μην τον κάνετε να νιώθει ένοχος, αυ­τό είναι όλο. Εκείνος δεν σας κάνει να νιώθετε ένοχη και δεν ρω­τάει γιατί ζηλεύετε- δεν σας λέει ότι δεν πρέπει να ζηλεύετε. Δεν είναι αυτό το θέμα, ότι κάποιος πρέπει ή δεν πρέπει να ζηλεύει.
Όμως μην καταπιέζετε τη ζήλια σας- αν την καταπιέσετε η αγάπη σας θα γίνει δηλητηριώδης. Έτσι όταν αυτός ο άνδρας κρατάει το χέρι σας, το χέρι σας θα είναι κρύο αν έχετε κατα­πιέσει τη ζήλια σας. Το χέρι σας δεν θα έχει τη ροή της ενέρ­γειας, δεν θα έχει ζεστασιά. Πώς μπορείτε να είστε ζεστή με αυτόν τον άνδρα; 
Ξέρετε καλά ότι καταστρέφει την ευτυχία σας κι έτσι γίνεστε κρύα- συγκρατείτε τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι στοργικός απέναντι σας, μπορεί να σας κάνει έρωτα, αλλά παραμένετε κρύα, δεν δείχνετε κανένα σημάδι αγάπης. Συμπεριφέρεστε λες και το πολύ - πολύ ανέχεστε όλες αυτές τις ανοησίες. Αρχίζετε να δείχνετε ανία.
Αυτό θα γίνει αυτόματα, επειδή αυτή η ζήλια υπάρχει στο στομάχι σας - θα γίνει δηλητήριο. Είναι καλύτερα να την ξεφορτωθείτε. Πρέπει να το κάνετε αυτή τη στιγμή, ξεφορτωθείτε την: όταν νιώθετε οργισμένη, αφήστε την οργή σας να ξεσπάσει! Μην συσσωρεύετε τρέλες, ξεφορτωθείτε τις. Όποτε είναι ζωντανές, ζωηρές, ζεστές, ελευθερώστε τις. Αυτό δεν θα καταστρέψει τη σχέση σας, όχι - αυτό θα την κάνει πιο ζεστή.

Μην σας απασχολεί το αν η σχέση σας\θα κρατήσει για πάντα ή όχι, τίποτε δεν κρατάει για πάντα. Αν λοιπόν κρατήσει μερικές ημέρες, ας είναι καυτή - γιατί να την κάνετε κρύα; Διαφορετικά πριν τελειώσει, έχει ήδη τελειώσει! Μια μέρα, μέσω της μάθησης, μέσω της εμπειρίας από πολλές σχέσεις, το άτομο γίνεται ώριμο. Μετά η ζήλια εξαφανίζεται. Μετά εί­στε απλά χαρούμενη αν αυτός ο άνδρας έρθει και μοιραστεί την ενέργειά του μαζί σας, ή χαίρεστε αν θέλει να τη μοιραστεί με κάποια άλλη. Αυτή είναι η ελευθερία του, εσείς δεν έχετε καμία σχέση με αυτή. Είμαστε κύριοι μόνο του εαυτού μας και κανείς δεν πρέπει να προσποιείται ότι διαφεντεύει κάποιον άλλο. Όταν η ελευθερία μένει άθικτη η αγάπη μεγαλώνει ως το άπειρο.

Επομένως αυτή τη στιγμή μπορείτε να κάνετε μόνο ένα πράγμα: μην τον κάνετε να νιώθει ένοχος, αυτό είναι όλο. Αν υπάρχει ζήλια, πείτε το: θυμώστε, σπάστε ένα πιάτο, κοπανή­στε την πόρτα. Κάντε όλα αυτά που χρειάζονται... και καμία γυναίκα δεν χρειάζεται να τα διδαχτεί αυτά - γεννιούνται με αυτό το ταλέντο!



Osho
"Το σεξ μετράει"