Translate

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Πώς νομίζεις ότι επιδρά το σώμα στην υγεία σου;

Το σώμα είναι ένα ζωντανό θαύμα. Είναι ένα αλχημιστικό εργαστήριο εβδομήντα πέντε τρισεκατομμυρίων κυττάρων. Οι ικανότητες του για αντοχή, χάρη και αυτοθεραπεία μπορούν να φτάσουν σε εκπληκτικά επίπεδα. 
Είναι μια οικογένεια από όργανα που συνεργάζονται, μεταφέροντας και αφομοιώνοντας ζωή, εξαφανίζοντας τα απορρίμματα και αναδημιουργώντας τον εαυτό της σε μια ατέλειωτη ακολουθία.
Η αίσθηση της ενότητας που έχουμε με το σώμα μας εκφράζεται και στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας. Π.χ. η θλίψη εκφράζεται σαν «ραγισμένη καρδιά», η οργή σαν «αίμα που βράζει», ή «χολή» και, όταν κάποιος εξομολογείται, λέμε ότι «μιλάει από καρδιάς». 


Πώς νομίζουμε ότι επιδρά το σώμα μας στη σωματική μας υγεία; Αν η εμφάνισή μας, μας έχει γίνει έμμονη ιδέα και συνέχεια ανησυχούμε μήπως παχύνουμε, ή χρειάζεται να μακιγιαριστούμε για να νιώσουμε γοητευτικοί/ές, καταλήγουμε σε πόλεμο με τον εαυτό μας.
Όταν σκεφτόμαστε άσχημα για ένα συγκεκριμένο κομμάτι του σώματός μας, στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο μιλάμε δεν είναι το σώμα αλλά ο εαυτός μας. Αυτές οι σκέψεις για το «άσχημο σώμα» πρέπει να αποδικωποιηθούν.
Για παράδειγμα, όταν ένας άνδρας λέει: «Μισώ την χοντρή κοιλιά μου», στην πραγματικότητα εννοεί: «Κάτι δεν πάει καλά με μένα. Νιώθω σαν μπουνταλάς».
Αν μια γυναίκα λέει: "Το στήθος μου είναι πολύ μεγάλο», στην πραγματικότητα εννοεί: «Αν είμαι πολύ μεγάλη, τότε θα είμαι υπερβολική. Κανείς δεν θα με δεχτεί».
Κάποιος που λέει: το πιγούνι μου είναι αδύναμο μπορεί να εννοεί: «Νιώθω πως δεν είμαι επαρκής. Δείχνω αδύναμος και θέλω να είμαι δυνατός».

Συχνά, η ματαίωση που νιώθουμε και προβάλλουμε στο σώμα μας προέρχεται από μια κακή ερωτική ζωή ή από το αν νιώθαμε όταν ήμαστε παιδιά, ότι οι γονείς μας δεν μας αγαπούσαν. Οι πιο συνηθισμένες εμπειρίες από εκείνη την περίοδο έχουν σχέση με νουθεσίες και επιπλήξεις, με τις οποίες μεγαλώσαμε, του τύπου «πρέπει να κάνεις το ένα ή το άλλο, ή να είσαι έτσι ή αλλιώς». 
Για να θεραπεύσουμε το σώμα, πρέπει να αμφισβητήσουμε όλα όσα έχουμε ακούσει σχετικά με το ποιοι πρέπει να είμαστε. Είναι ανάγκη να εξετάσουμε όλα αυτά τα πρέπει, με υπομονή, κουράγιο και τρυφερότητα.

Φερθείτε ευγενικά στον εαυτό σας. Δώστε χώρο στον πνευματικό εαυτό σας. Ανακαλύψτε μέσα σας ένα στοργικό τροφό που θα σας πει: «Σε αγαπώ ακριβώς όπως είσαι». Ναι, ντρέπεστε, εσωτερικεύσατε τις σκληρές κριτικές με τις οποίες μεγαλώσατε. Τώρα, όμως, δείτε τες έτσι ακριβώς όπως είναι: προγράμματα των γονιών σας, που σας τα μεταφέρανε επειδή δεν ήξεραν κάτι καλύτερο. Αφήστε τα. Ξεκινήστε από την αρχή. Βήμα, βήμα. Αγαπήστε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι. Και μέρα με τη μέρα, ακούστε αυτά που έχει να σας πει ο σωματικός εαυτός σας.

 
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ
Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση είναι να γίνετε φίλοι με το σώμα σας, να το αγαπήσετε όπως ακριβώς είναι — χοντρό, κοκαλιάρικο, ψηλό, κοντό, γυμνασμένο ή αγύμναστο.
Τιμώντας το έτσι όπως θα τιμούσατε ένα φίλο, αρχίζετε να το αντιλαμβάνεστε με διαφορετικό τρόπο: κινείται, αισθάνεται, αντιλαμβάνεται, σας κρατάει ζωντανό.
Δεν είναι ένας υπηρέτης που εκτελεί τις διαταγές του νου, αλλά μια ζωντανή οντότητα με δική της συνείδηση.

Κάθε φορά που το σώμα σας νιώθει δυσάρεστα (ένταση, πείνα, φαγούρα, πόνο, αισθησιασμό) σας δίνει ένα μήνυμα. Φροντίστε να μάθετε απ’ αυτό. Αντί, για παράδειγμα, να πείτε: «Έχω πονοκέφαλο και να πάρετε ασπιρίνη, ρωτήστε το κεφάλι σας: «Τι μου λες; Πως μπορώ να σε βοηθήσω;» Μιλήστε, του, ακούστε, προσεκτικά την απάντηση που θα σας δώσει και αλλάξτε το μέσα από τον αντίκτυπο που θα έχει ο διάλογος με αυτό το φίλο σας.


Margot Anand 
"Η τέχνη της καθημερινής Έκστασης"



Διαλογιστική Άσκηση Αυτοθεραπείας

Μια τεχνική που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του για να μπει το σώμα του σε κατάσταση still point είναι η θεραπευτική άσκηση με τα μπαλάκια. Είναι μια άσκηση ευεξίας, χαλάρωσης, συγκέντρωσης που μας βοηθά να είμαστε με απόλυτη συνείδηση στο εδώ και στο τώρα.

Παίρνετε δυο μπαλάκια του τένις, χρησιμοποιημένα για να είναι μαλακά και τα βάζετε μέσα σε μια κάλτσα. Κλείνετε την κάλτσα δένοντας ένα κόμπο πολύ κοντά στα μπαλάκια, φροντίζοντας αυτά να βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους.

Ξαπλώνετε, κατά προτίμηση στο πάτωμα ή σε στρώμα αρκετά σκληρό και ψάχνετε να βρείτε το σωστό μέρος, πίσω στο κεφάλι, που θα τοποθετήσετε την κάλτσα με τα μπαλάκια. Βάζετε το χέρι πίσω στον αυχένα και σέρνοντας το προς την κορυφή του κεφαλιού βρίσκετε εκείνο το σημείο που προεξέχει περισσότερο πάνω από τον αυχένα. Ένα με δυο πόντους, πάνω από αυτό το σημείο, τοποθετείτε τα μπαλάκια κατά μήκος του κεφαλιού (οριζόντια). Αν τα βάλετε σωστά δεν γλιστράνε και παραμένουν σταθερά και ακίνητα. 

Βάζετε μια μουσική απαλή που σας αρέσει και σας χαλαρώνει ξαπλώνετε, όπως είπαμε, πάνω στα μπαλάκια, κλείνετε τα μάτια και συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας. 

Οραματίζεστε ότι την στέλνετε πρώτα στην καρδιά, μετά στην κοιλιά και μετά σε όλο το σώμα. Όταν η αναπνοή φτάσει στα πόδια σας αρχίζετε ένα ταξίδι στο σώμα σας με ανοδική πορεία. Πρώτα αισθάνεστε τα πέλματα σας. Παρατηρείτε πως τα νιώθετε. Αν είναι χαλαρά αν έχουν ένταση, αν το ένα είναι μεγαλύτερο από το άλλο, ποιες είναι οι διαφορές τους και αν έχουν κάτι να σας πουν. Τα αφουγκράζεστε...
Με τον ίδιο τρόπο περνάτε στις γάμπες, στους, μηρούς, στη λεκάνη, σε όλα τα εσωτερικά όργανα, στην πλάτη, στο θώρακα, στα χέρια, στο λαιμό, στον αυχένα για να καταλήξετε στο πρόσωπο. Παρατηρείτε στη συνέχεια και αφουγκράζεστε τα μάτια, τη μύτη, τ’ αυτιά, το σαγόνι και όλο το κεφάλι συνολικά. 

Αν υπάρχει κάποιο μέρος του σώματος που νιώθετε ότι τραβά την προσοχή σας του προσφέρετε το χρόνο σας μαζί με αγάπη και αποδοχή. 

Τις πρώτες φορές που θα κάνετε αυτή την διαλογιστική άσκηση ίσως δυσκολευτείτε να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι το σώμα είναι δυο χέρια ή δυο πόδια που κινούνται και ένα κεφάλι που σκέφτεται. Δεν τους περνά από το μυαλό ότι το σώμα έχει την δική του νοημοσύνη και αισθαντικότητα. Όταν αποκτήσετε οικειότητα με το σώμα σας μπορείτε να το ρωτήσετε σχετικά με τους πόνους σας. Ρωτήστε το ποια ιστορία κρύβει η περιοχή που πονά και με ποιο τρόπο μπορείτε εσείς να βοηθήσετε.

Η ανταπόδοση που θα έχετε από το σώμα σας θα είναι εκπληκτική και θα νιώθετε όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική ευεξία.


πηγή: Νεο- κρανιοϊερή θεραπεία - Δέσποινα Παλαμάρη
http://neocraniosacral.blogspot.gr/