Translate

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Πολυγαμικοί είναι μόνο οι άντρες;

Ερώτηση: Όποτε είμαι ερωτευμένη με έναν άνδρα, για εκείνο το διάστημα δεν με ελκύει κανένας άλ­λος άνδρας. Αλλά για τον άνδρα δεν είναι το ίδιο. Μολονότι είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος, και θέλει να κρατήσει τη σχέση του μαζί μου, κάθε μερικούς μήνες έχει εφήμερες σχέσεις. 
Καταλαβαίνω τη διαφορετική φύση του άνδρα και της γυναίκας. Επίσης καταλαβαίνω ότι κάθε ερωτική σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της. Ωστόσο, η θλίψη μέσα μου συνεχίζει να έρχεται. Αφήνω πολύ χαλαρό το λουρί του άνδρα. 
Οι φίλες μου λένε ότι κάνω τον εαυ­τό μου τόσο διαθέσιμο ώστε επιτρέπω στον άν­δρα να με θεωρεί δεδομένη και χάνω τον αυτοσεβασμό μου. Δεν είμαι σαφής. Δεν περιμένω τίποτε από αυτόν. Θα θέλατε σας παρακαλώ να κάνετε κάποιο σχόλιο;


OSHO:Υπάρχουν πολλά πράγματα στην ερώτησή σας. Κατ’ αρχήν, έχετε παρανοήσει τη φύση του άνδρα. Νομίζετε, όπως νομίζουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, ότι ο άνδρας είναι πολυγαμικός και η γυναίκα μο­νογαμική, ότι η γυναίκα θέλει να ζήσει μόνο με έναν άνδρα, να αγαπάει έναν άνδρα, να αφιερωθεί και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε έναν άν­δρα, αλλά η φύση του άνδρα είναι διαφορετική. Θέλει να αγαπά κι άλλες γυναίκες, τουλάχιστον μια στο τόσο.
Η πραγματικότητα είναι ότι και οι δύο είναι πολυγαμικοί. Η γυναίκα έχει διδαχθεί για χιλιάδες χρόνια από τον άνδρα να πιστεύει ότι είναι μο­νογαμική. Και ο άνδρας είναι πολύ πανούργος· έχει εκμεταλλευθεί τη γυναίκα με πολλούς τρόπους. Ένας από τους τρόπους είναι ότι της λέει ότι οι άνδρες είναι από τη φύση τους πολυγαμικοί. 'Ολοι οι ψυχολόγοι, όλοι οι κοινωνιολόγοι είναι σύμφωνοι πάνω στο γεγονός ότι οι άνδρες είναι πολυγαμικοί, και κανείς τους δεν λέει το ίδιο πράγμα και για τις γυ­ναίκες.

Η δική μου άποψη είναι ότι και οι δύο είναι πολυγαμικοί. Αν μια γυ­ναίκα δεν συμπεριφέρεται με πολυγαμικό τρόπο, φταίει η ανατροφή, όχι η φύση. Της διδάσκουν τόσο καιρό ότι είναι μονογαμική ώστε η διδαχή έχει περάσει μέσα στο ίδιο της το αίμα, μέσα στα κόκαλά της, μέσα στο μεδούλι της. 
Για αιώνες η γυναίκα έπρεπε να εξαρτάται οικονομικά από τον άνδρα, και ο άνδρας έχει κόψει τα φτερά της, έχει περιορίσει την ελευθερία της, έχει υπονομεύσει την εξάρτησή της από τον εαυτό της. Έχει πάρει τις ευθύνες της στους ώμους του, δείχνοντας μεγάλη αγάπη, λέγοντας, «Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τον εαυτό σου, θα σε φρο­ντίσω εγώ». Αλλά στο όνομα της αγάπης, έχει στερήσει την ελευθερία από τη γυναίκα. 
Για αιώνες δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να μορφώνο­νται, να μαθαίνουν κάποια τέχνη, να αποκτούν δεξιότητες· έπρεπε να εξαρτάται οικονομικά από τον άνδρα. Της στέρησε την ελευθερία κινή­σεων· δεν μπορούσε να κινείται ελεύθερα όπως ο άνδρας, ήταν περιο­ρισμένη στο σπίτι. Το σπίτι ήταν σχεδόν η φυλακή της.

Και κυρίως στο παρελθόν, ήταν συνεχώς έγκυος επειδή από τα δέκα παιδιά, τα εννιά πέθαιναν. Για να αποκτήσει δύο ή τρία παιδιά μια γυναίκα έπρεπε να είναι συνεχώς έγκυος για όλο το διάστημα που ήταν ικανή για αναπαραγωγή. Μια έγκυος γυναίκα γίνεται ακόμη πιο εξαρ­τημένη οικονομικά, ο άνδρας είναι εκείνος που τη φροντίζει. Ο άνδρας είχε γνώσεις, η γυναίκα δεν γνώριζε τίποτε. Παρέμενε αδαής επειδή η γνώση είναι δύναμη· γι’ αυτό οι γυναίκες στερούνταν γνώσεων. Και επει­δή ο κόσμος ανήκε στους άνδρες, όλοι τους ήταν σύμφωνοι ότι έπρεπε να κρατούν τη γυναίκα σκλάβα.

Της έχουν πει ότι είναι στη φύση της να είναι μονογαμική. Δεν βρέθηκε ούτε ένας ψυχαναλυτής, ούτε μια γυναίκα κοινωνιολόγος να το διαψεύσει αυτό και να ρωτήσει: αν ο άνδρας είναι πολυγαμικός, τότε γιατί πρέπει η γυναίκα να είναι μονογαμική; Ο άνδρας άνοιξε τον δρόμο στην πολυγαμία του δημιουργώντας τις πόρνες. Στο παρελθόν ήταν δεδομένο ότι καμία γυναίκα δεν θα έφερνε αντίρρηση αν ο άνδρας της επισκε­πτόταν μια στο τόσο μια πόρνη. Θεωρείτο ότι ήταν κάτι φυσικό για τον άνδρα.

Σας λέω ότι και οι δύο είναι πολυγαμικοί. Ολόκληρη η ύπαρξη είναι πολυγαμική, πρέπει να είναι - η μονογαμία είναι βαρετή. Όσο όμορφη κι αν είναι μια γυναίκα, όσο όμορφος κι αν είναι ένας άνδρας, κουράζεστε η ίδια γεωγραφία, η ίδια τοπογραφία. Για πόσο καιρό πρέπει να βλέπετε το ίδιο πρόσωπο; Έτσι τα χρόνια περνάνε, και ο σύζυγος δεν έχει κοιτάξει τη γυναίκα του προσεκτικά ούτε για μια στιγμή.

Στον νέο κόσμο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει γάμος· μόνο εραστές. Και για όσο καιρό είναι ευχαριστημένοι που είναι μαζί, μπορούν να είναι μα­ζί· και τη στιγμή που θα νιώσουν ότι έχουν μείνει για υπερβολικό καιρό μαζί, μια μικρή αλλαγή θα είναι καλή. Δεν υπάρχει θέμα θλίψης, δεν υπάρχει θέμα οργής, μονάχα μια βαθιά αποδοχή της φύσης. Και αν έχετε αγαπήσει έναν άνδρα ή μια γυναίκα, θα θέλετε να δώσετε στο άλλο άτομο όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία.

Αν η αγάπη δεν μπορεί να δώσει ελευθερία, τότε δεν είναι αγάπη.

Λέτε, «Η θλίψη μέσα μου συνεχίζει να έρχεται. Αφήνω πολύ χαλαρό το λουρί του άνδρα». Αυτή και μόνο η ιδέα είναι λάθος. Σκύλος είναι ο άνδρας σας και του αφήνετε χαλαρό το λουρί; Δεν μπορείτε να δώσετε ελευθερία, η ελευθερία είναι δικαίωμα του καθενός. Η ιδέα, «Αφήνω χαλαρό το λουρί» - κι όμως το λουρί είναι στο χέρι σας! Εσείς είστε αυτή που δίνετε ελευθερία.
Δεν μπορείτε να δώσετε ελευθερία· μπορείτε μόνο να αποδεχθείτε την ελευθερία του άλλου ατόμου. Δεν μπορείτε να κρατάτε τη μία άκρη του σχοινιού στο χέρι σας, κοιτάζοντας τον σκύλο να κατουράει το ένα δένδρο, να κατουράει το άλλο δένδρο. Νομίζετε ότι αυτό είναι ελευθερία; Όχι, η ιδέα είναι λάθος. 
Το άλλο άτομο έχει την ελευθερία του· εσείς έχετε την ελευθερία σας. Ούτε εκείνος χρειάζεται να κρατά την άκρη του λουριού στο χέρι του, ούτε εσείς· διαφορετικά, είστε και οι δύο αλυ­σοδεμένοι. Το λουρί του θα είναι η αλυσίδα σας, το λουρί σας θα είναι η αλυσίδα του. Και πιστεύετε ότι αφήνετε το λουρί «αρκετά χαλαρό». Πιστεύετε ότι είστε πολύ γενναιόδωρη!

Η ελευθερία δεν είναι κάτι που πρέπει να δοθεί σε ένα άλλο άτομο. Η ελευθερία είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί ως δικαίωμα του άλ­λου ατόμου.

Η ελευθερία ενός ατόμου που αγαπάτε δεν θα σας πονέσει. Πονάει επειδή δεν χρησιμοποιείτε τη δική σας ελευθερία. Αυτό που πονάει δεν είναι η δική του ελευθερία· αυτό που πονάει είναι ότι λάθος διδασκαλίες αιώνων σάς έχουν αποδυναμώσει - δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ελευθερία σας. Ο άνδρας σάς έχει πάρει όλη σας την ελευθερία, αυτό είναι το αληθινό πρόβλημα. 
Η ελευθερία σας πρέπει να σας επιστραφεί, και δεν θα πονέσει· μάλιστα, θα την απολαύσετε. Η ελευθερία είναι μια τόσο ευχάριστη εμπειρία. Ο εραστής σας απο­λαμβάνει την ελευθερία, εσείς απολαμβάνετε την ελευθερία· στην ελευθερία συναντιέστε, στην ελευθερία χωρίζετε. Και ίσως η ζωή να σας φέ­ρει και πάλι κοντά.

Όταν ο άνδρας σας αρχίζει να ενδιαφέρεται για μια άλλη γυναίκα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπά πια· σημαίνει απλά μια αλλαγή γούστου. Μια στο τόσο, θέλετε να πάτε στην πιτσαρία. Αυτό δεν ση­μαίνει ότι απαρνιέστε το παλιό σας φαγητό, αλλά μια στο τόσο, είναι μια χαρά. Μάλιστα, αφού επισκέπτεστε την πιτσαρία, επιστρέφετε στο δικό σας τραπέζι με μεγαλύτερη χαρά. Χρειάζονται μερικές ημέρες για να ξεχάσετε την εμπειρία, και μετά μια ημέρα θέλετε ξανά πίτσα. Αυτές οι σχέσεις δεν σημαίνουν τίποτε. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με πίτσα.

Τα ζευγάρια που αγαπιούνται πρέπει να έχουν μερικούς δεσμούς μια στο τόσο. Αυτοί οι δεσμοί θα ανανεώσουν τη σχέση τους, θα την ανα­ζωογονήσουν. Θα αρχίσετε να βλέπετε ξανά ομορφιά στη γυναίκα σας. Ίσως να ξεκινήσετε φαντασιώσεις, όνειρα ότι έχετε ξανά τη γυναίκα σας. Θα συνειδητοποιήσετε ότι προηγουμένως την είχατε παρεξηγήσει· αυτή τη φορά δεν θα την παρεξηγήσετε. Και το ίδιο ισχύει για τον άνδρα σας.

Σύμφωνα με την ιδέα που έχω εγώ για μια κοινότητα αγάπης, οι άν­θρωποι θα είναι απολύτως ελεύθεροι να πουν στον σύντροφό τους: «Θα ήθελα δύο μέρες διακοπές, και θα είσαι κι εσύ ελεύθερος· μην μείνεις στο σπίτι να βράζεις». Αν θέλετε να κάνετε διαλογισμό, αυτό είναι άλλο· διαφορετικά, εδώ και τόσο καιρό ενδιαφέρεστε για τη γυναίκα του γεί­τονα. Το πράσινο γρασίδι στην άλλη πλευρά του φράχτη - τόσο καιρό θέλατε να το εξερευνήσετε, τώρα η γυναίκα σας σάς δίνει μια ευκαιρία! Πρέπει να πείτε, «Είσαι υπέροχη! Πήγαινε διακοπές και απόλαυσέ τις. Κι εγώ θα πάω στο σπίτι του γείτονα, το γρασίδι είναι πιο πράσινο εκεί». Αλλά σε δύο μέρες, θα διαπιστώσετε ότι το γρασίδι είναι γρασίδι, και ότι το δικό σας ήταν πολύ καλύτερο.

Αλλά χρειάζεται μια αυθεντική εμπειρία, και όταν μετά από δύο ημέ­ρες συναντηθείτε ξανά, θα είναι το ξεκίνημα ενός νέου μήνα του μέλιτος. γιατί να μην κάνετε μήνα του μέλιτος κάθε μήνα; Γιατί να είστε ικανο­ποιημένοι με έναν μήνα του μέλιτος για μια ολόκληρη ζωή; 
Αυτό είναι παράξενο και απολύτως αφύσικο. Και η αγάπη δεν είναι κάτι κακό ή απε­χθές ώστε να αποτρέψετε τη γυναίκα σας να αγαπήσει κάποιον άλλο. Εί­ναι διασκεδαστικό· δεν υπάρχει λόγος να ενοχλείστε απ’ αυτό. Αν θέλει να παίξει τένις με κάποιον, αφήστε τη να παίξει! Δεν νομίζω ότι το να κάνει έρωτα έχει μεγαλύτερη σημασία από το να παίζει τένις. Και μάλι­στα, το τένις είναι πολύ πιο καθαρό.

Λέτε, «Δεν περιμένω τίποτε από αυτόν». Ακόμη και στις μη προσδο­κίες σας, υπάρχουν κρυμμένες προσδοκίες που παραμένουν σιωπηρές. Και είναι πιο διακριτικές, πιο δεσμευτικές. Απλά, πρέπει κανείς να απο­δεχτεί ένα απλό γεγονός: ο σύντροφός σας είναι ένας ξένος· τυχαία βρεθήκατε μαζί και δεν περιμένετε τίποτε από τους ξένους.

Αγαπήστε όσο περισσότερο μπορείτε. Μην σκέφτεστε ποτέ την επό­μενη στιγμή· και αν ο εραστής σας πάει κάπου αλλού, είστε κι εσείς ελεύθεροι. Και μην εξαπατάστε· μπορεί να πει κάποια γυναίκα ότι όσο είναι ερωτευμένη με έναν άνδρα δεν νιώθει έλξη για άλλους; 
Ίσως είναι μια καταπιεσμένη επιθυμία, ίσως να μην της επιτρέπει ποτέ να βγει στην επιφάνεια. Αλλά είναι αδύνατον να μην γίνει, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί όμορφοι άνθρωποι τριγύρω. Διαλέξατε έναν ξένο ανάμεσα σε πολλούς ξένους.

Να θεωρείτε την ελευθερία μεγαλύτερη αξία και από την ίδια την αγάπη. Και αν αυτό είναι δυνατόν -και είναι δυνατόν επειδή είναι φυσικό- η ζωή σας δεν θα είναι δυστυχισμένη. Θα είναι μια συνεχής έξαψη, μια συνεχής εξερεύνηση νέων ανθρώπινων όντων.

Είμαστε όλοι ξένοι: κανείς δεν είναι σύζυγος, καμία δεν είναι σύζυγος. Κάποιος ηλίθιος ληξίαρχος δεν μπορεί, βάζοντας απλά τη σφραγίδα του σε ένα χαρτί, να σας κάνει συζύγους. Και από τη στιγμή που αυτός ο άνθρωπος βάλει τη σφραγίδα, αν θέλετε να χωρίσετε πρέπει να πάτε σε έναν άλλο ηλίθιο μεγαλύτεροι ηλίθιοι- και να περιμένετε για μήνες ή χρόνια για να χωρίσετε. Παράξενο! Είναι προσωπική σας υπόθεση· δεν είναι δουλειά κανενός ληξίαρχου, δεν είναι δουλειά κανενός δικαστή. Γιατί αφήνετε την ελευθερία σας στα χέρια άλλων;

Λέτε, «Οι φίλες μου λένε ότι κάνω τον εαυτό μου τόσο διαθέσιμο ώστε επιτρέπω στον άνδρα να με θεωρεί δεδομένη και χάνω τον αυτοσεβασμό μου». Οι φίλες σας δεν καταλαβαίνουν τίποτε, και μάλιστα δεν είναι φίλες σας επειδή η συμβουλή τους είναι συμβουλή εχθρού.
Ένα άτομο πρέπει να γίνεται απολύτως διαθέσιμο. Οι φίλες σας σας λένε ότι όταν ο άνδρας σας θέλει να κάνει έρωτα μαζί σας, τη μια ημέρα πρέπει να λέτε ότι έχετε πονοκέφαλο. Την άλλη ημέρα, πρέπει να λέτε ότι είστε πολύ κουρασμένη. Την τρίτη ημέρα ότι δεν έχετε όρεξη. Να κάνετε τον άνδρα να περιμένει. «Μην αφήνεις τόσο χαλαρό το λουρί» σφίξτε λίγο το λουρί και βάλτε του κι ένα όμορφο κουδουνάκι γύρω από τον λαιμό του με το όνομά σας γραμμένο επάνω, που θα λέει, «Προσοχή, ιδιωτική ιδιοκτησία».

Τι εννοείτε με τον όρο «διαθεσιμότητα;» Θα πρέπει να είστε διαθέ­σιμη στον άνθρωπο που αγαπάτε, και αν μια στο τόσο θέλει μια αλλαγή, απολαύστε το και αφήστε τον να φύγει με χαρά. Αυτό θα σας χαρίσει αυτοσεβασμό, και αξιοπρέπεια.


OSHO
"Τι είναι Αγάπη"