Translate

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Το εγώ είναι παιχνίδι αν είσαι συνειδητός.

Καλλιεργήστε τον εγωισμό σας 

Μέρος 3ο 

Το εγώ πρέπει να πέσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί μεγάλη αναμονή. Και θα μπορέσεις να το ρίξεις μόνο αφού το έχεις καλλιεργήσει. Αυτή είναι η δυσκολία ολόκληρου του φαινόμενου, επειδή το μυαλό λέει: Αφού θα πρέπει να το ρίξουμε, γιατί να το καλλιεργήσουμε, γιατί να το δημιουργήσουμε: Αν ακούς το μυαλό, θα βρεθείς σε δυσκολία. Το μυαλό είναι πάντα λογικό και η ζωή είναι πάντα παράλογη. Έτσι. δεν συναντιούνται ποτέ. 
Πρόκειται για κοινή λογική, για απλά μαθηματικά, ότι, αν πρόκειται να κατεδαφίσεις αυτό το σπίτι, τότε, γιατί να το χτίσεις; Γιατί αυτός ο μπελάς; Και, γιατί αυτή η προσπάθεια, η σπατάλη χρόνου και ενέργειας; Το σπίτι δεν υπάρχει. Γιατί λοιπόν να το χτίσεις κι έπειτα να το κατεδαφίσεις;


Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν είναι το σπίτι. Το θέμα είσαι εσύ. Χτίζοντας το σπίτι, θα αλλάξεις. Κι ύστερα, κατεδαφίζοντας το σπίτι, θα αλλάξεις απόλυτα, θα πάψεις να είσαι ο ίδιος, επειδή η δημιουργία του σπιτιού, ολόκληρη η διαδικασία του, θα γίνει η δική σου ανάπτυξη. Και ύστερα, όταν το σπίτι θα είναι έτοιμο, το κατεδαφίζεις. Θα είναι ένας μετασχηματισμός. 

Το μυαλό είναι λογικό και η ζωή διαλεκτική. Το μυαλό κινείται πάνω σε μια απλή ευθεία και η ζωή πηδάει από το ένα πόλο στον άλλο, από το ένα πράγμα στο ακριβώς αντίθετο. Η ζωή είναι διαλεκτική. Δημιουργείς κι έπειτα η ζωή λέει: Κατάστρεψε! Γεννιέσαι κι ύστερα η ζωή λέει: Πέθανε. Αποκτάς και τότε η ζωή λέει: Χάσε. Είσαι πλούσιος και η ζωή λέει: Γίνε φτωχός. Γίνε η κορυφή, το Έβερεστ του εγωισμού, και μετά έρχεται η άβυσσος: η έλλειψη εγωισμού. Τότε έχεις γνωρίσει και τα δύο και το φανταστικό και το πραγματικό, και τη μάγνα και το Βράχμα. 
Συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα, να έρθει κάποιος να πάρει σάννυας κι ύστερα αρχίζει να λειτουργεί το μυαλό του και μου λέει: Τώρα θα γίνω πιο εγωιστής, επειδή θα αισθάνομαι ότι είμαι κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό. Και του απαντώ: Γίνε! Γίνε εγωιστής, αλλά συνειδητά. Το εγώ, αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει, αν το κρύβεις στο υποσυνείδητο, είναι αρρώστια. Αλλά, το εγώ είναι παιχνίδι, αν είσαι συνειδητός. Μπορείς να το χαρείς. Μπορείς να παίξεις μαζί του.

Να είσαι συνειδητός, προσεκτικός και παίξε το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι δεν είναι άσχημο, αλλά, όταν ξεχνάς ότι πρόκειται για παιχνίδι και γίνεται πολύ σοβαρό, τότε παρουσιάζονται προβλήματα. Γι' αυτό, λέω ότι το σάννυας δεν είναι κάτι σοβαρό, είναι ένα παιχνίδι. Έχει, βέβαια, τους κανόνες του. Κάθε παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες. Χωρίς κανόνες, δεν μπορείς να παίξεις κανένα παιχνίδι. Η ζωή μπορεί να είναι χωρίς κανόνες, αλλά τα παιχνίδια όχι. 
Αν κάποιος πει: Δεν πρόκειται ν' ακολουθήσω τους κανόνες του παιχνιδιού, τότε δεν θα μπορέσεις να παίξεις το παιχνίδι. Όταν παίζεις χαρτιά, ακολουθείς ορισμένους κανόνες. Και ποτέ δεν λες: Είναι ψεύτικοι και αυθαίρετοι κανόνες. Γιατί δεν τους αλλάζουμε; Μπορείς να τους αλλάξεις, αλλά τότε το παιχνίδι γίνεται δύσκολο. Και, αν το κάθε άτομο ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, τότε το παιχνίδι γίνεται αδύνατο. 
Στη ζωή γίνεται. Μπορείς να παίξεις όπως σου αρέσει, επειδή η ζωή δεν πιστεύει στους κανόνες. Είναι πέρα από τους κανόνες. Τα παιχνίδια όμως έχουν τους κανόνες τους. Να θυμάστε: Κάθε φορά που βλέπετε κανόνες, να ξέρετε αμέσως ότι πρόκειται για παιχνίδι. Αυτό είναι το κριτήριο. Κάθε φορά που βλέπετε κανόνες, να ξέρετε αμέσως ότι πρόκειται για παιχνίδι. Τα παιχνίδια υπάρχουν μόνο με τους κανόνες. 
Παίξτε το όσο καλύτερα μπορείτε και μην το παίρνετε σοβαρά, αλλιώς το θέμα θα σας ξεφύγει. Γίνετε εγωιστές. Τέλειοι, καλλιεργημένοι, εκλεπτυσμένοι. Συνεχίστε τη δουλειά με το εγώ σας και κάντε το ένα ωραίο άγαλμα. Πριν το δώσετε πίσω στο Θεό, θα πρέπει ν' αξίζει τον κόπο, θα πρέπει να είναι ένα ωραίο δώρο.


Osho  
Η αλχημεία του Εγώ