Translate

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΥ

Αποσπάσματα απο το βιβλίο της Margot Anand 

¨Η τέχνη της καθημερινής έκστασης¨ 


Ένας καθηγητής φιλοσοφίας πήγε στον Ναν Ιν, τον δάσκαλο του Ζεν και τον ρωτούσε για τον Θεό, για τη νιρβάνα, για το διαλογισμό και για πολλά άλλα. Ο δάσκαλος, αφού τον άκουσε σιωπηλά, είπε: «Φαίνεσαι κουρασμένος. Έρχεσαι από μακριά, άφησε με να σου προσφέρω πρώτα ένα τσάι. Ποιός ξέρει; Ακόμα και πίνοντας τοάι, ίσως να μπορούν να απαντηθούν οι ερωτήσεις... ή μπορεί και πριν από αυτό.»

Ο καθηγητής είχε σαστίσει. Άρχισε να αναρωτιέται μήπως και είχε κάνει άδικα όλο αυτό το ταξίδι. «Αυτός ο άνθρωπος μου φαίνεται τρελός. Πώς μπορεί να απαντηθεί η ερώτησή μου για τον Θεό πίνοντας τσάι;

Ο δάσκαλος έφερε την τσαγιέρα κι άρχισε να χύνει τσάι μέσα στο φλιτζάνι τού καθηγητή. Το τσάι ξεχείλισε κι άρχισε να πέφτει μέσα στο πιατάκι, όμως εκείνος συνέχισε. 
Ο καθηγητής φώναξε: «Σταμάτα! Τι κάνεις εκεί; Δεν βλέπεις ότι και το φλιτζάνι και το πιατάκι έχουν ξεχειλίσει πια;»
Και ο δάσκαλος είπε: «Έτσι ακριβώς είσαι κι εσύ. Ο νους σου είναι τόσο γεμάτος με ερωτήσεις, που ακόμη κι αν τις απαντήσω, δεν υπάρχει καθόλου χώρος για τις απαντήσεις. Πήγαινε πίσω, άδειασε το φλιτζάνι σου κι ύστερα έλα. Πρώτα, Κάνε λίγο χώρο μέσα σου....
Το φλιτζάνι μας είναι γεμάτο με γνώμες και πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να δούμε καθαρά: «Δεν μπορείτε να το κάνετε.» «Είναι αδύνατον.» «Ποτέ δεν θα μπορέσω να το ξεπεράσω.» «Αυτό δεν μου αξίζει.» Τόσο πυκνή είναι η κυκλοφορία στο μυαλό μας, που θυμίζει αυτοκινητόδρομο σε μεγάλη πόλη την ώρα της αιχμής. 

Ζούμε σε έναν κόσμο με πάρα πολλά ερεθίσματα, έναν κόσμο που μας βομβαρδίζει, καθημερινά, με ένα ατελείωτο ρεύμα πληροφοριών υψηλής τεχνολογίας: λέξεις-κλειδιά, διαφημιστικά μηνύματα, ήχοι, προπαγάνδα και πολιτικά μηνύματα που έχουν φτιαχτεί για να μας παγιδέψουν, να μας κρατήσουν, να μας διαμορφώσουν και να ελέγξουν την προσοχή μας, έτσι ώστε να αδειάσουν τα πορτοφόλια μας, να πάρουν τις ψήφους μας, να σιγήσουν τις εξεγερμένες φωνές μας και να μας αποκοιμίσουν με άσχετες και ασήμαντες ασχολίες.
Ο νους μας δεν σταματά να σκέφτεται, να αναλύει, να σχεδιάζει και να δοκιμάζει ατέλειωτα διανοητικά σενάρια για πράγματα που, μάλλον, δεν θα συμβούν ποτέ κι έτσι εναντιώνεται στην ίδια τη ζωή. Τι μπορούμε να κάνουμε;

ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ
Το μυαλό μας λειτουργεί σαν βιο-υπολογιστής που, συχνά, ασχολείται από άχρηστα προγράμματα. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνουμε έρωτα αλλά η προσοχή μας τριγυρνάει αλλού, σκεφτόμαστε: «Έκλεισα το φούρνο;»
 
Η ροή διακόπτεται γιατί γεμίζουμε από ανησυχία για τις καθημερινές ασχολίες μας. Έτσι, μια πιθανά υπέροχη ερωτική επαφή καταστρέφεται προτού ακόμα αρχίσει. Χωρίς να το θέλουμε πυροδοτούμε τον υπολογιστή μας με ένα αρνητικό πρόγραμμα που λέει: «Δεν θα πετύχει. Δεν σου αξίζει να ευχαριστιέσαι. Πρώτα από όλα η δουλειά». Αν δεν τα αντιληφθούμε, τα αρνητικά προγράμματα γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες, και το εκστατικό δυναμικό μας χάνεται.Κι όμως, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να αλλάξετε. Αποκτήστε επίγνωση των αρνητικών σκέψεων σας, κάθε φορά που αναδύονται Φανταστείτε ότι διαγράφετε αυτό το αρνητικό πρόγραμμα από τον βιο-υπολογιστή σας και ότι το αντικαθιστάτε με ένα άλλο πρόγραμμά που λέει: «Χαλάρωσε. Όλα έχουν τακτοποιηθεί. Μπορείς να απολαύσεις όσο θες αυτή τη στιγμή. Την αξίζεις».

Πάρτε βαθιές, αργές αναπνοές. Θα ενισχύσουν τη μετακίνησή σας στην κατεύθυνση της συνείδησης. Κάθε φορά που αλλάζετε τις σκέψεις σας και τις μετατρέπετε σε ένα θετικό και υποστηρικτικό εσωτερικό διάλογο και παρακολουθείτε συνειδητά την αναπνοή σας, δημιουργείτε χώρο. Θυμηθείτε: Το να σκέφτεστε πώς να βγείτε από το μυαλό σας μοιάζει με το να προσπαθείτε να βγείτε από ένα δάσος σκαρφαλώνοντας σε κάποιο δέντρο. Είναι μάταιο να κάνετε νέες σκέψεις, ακόμα και θετικές. Κάθε θετική επιβεβαίωση σε ένα χαοτικό νου μοιάζει με τριαντάφυλλα σε ανεμοστρόβιλο. Πρέπει να βγείτε αμέσως από το μυαλό σας.
Πώς όμως;
 
Τα κέντρα του σώματος και της καρδιάς είναι συνεργάτες. Απευθυνθείτε τους ως τέτοιους. Προσέξτε πως, όταν σκέφτεστε υπερβολικά, σταματάτε να νιώθετε. Αποσυνδέεστε από το σώμα και την καρδιά σας. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο δρόμο για να βγείτε από ένα χαοτικό νου, μπορείτε όμως να νιώσετε το δρόμο που θα σας βγάλει έξω, μέσα στο σώμα και στην καρδιά. Αποκαταστήστε την επαφή με αυτά τα δύο κέντρα μέσα από το πώς αισθάνεσθε.
Μεταβάλετε την κατάστασή σας με βαθιές αργές αναπνοές. Χαλαρώστε. Αισθανθείτε σε βάθος, με μεγάλη προσοχή. Να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο ζωντανό σώμα σας που αναπνέει. Νιώστε πως βρίσκεστε στο κέντρο της καρδιάς. Προσέξτε πόσο ησυχάζει το νου σας αυτή η αίσθηση. Όταν η προσοχή σας συγκεντρώνεται στις αισθήσεις σας, και με αυτό τον τρόπο στρέφετε το νου σας στο σώμα και στην καρδιά, ολόκληρη η ύπαρξή σας χαλαρώνει και ανοίγει με φυσικό τρόπο. Όταν ο νους χαλαρώνει, στο σώμα και στην καρδιά επικρατεί βαθιά ειρήνη. Και είναι πάντα εκεί για να τη βρείτε.

Ο Θεοφάνης ο Ερημίτης έγραψε στην Τέχνη της Προσευχής: «Θέλεις να γίνεις σοφός χωρίς σκέψεις; Κατέβα από το κεφάλι στην καρδιά. Τότε θα δεις πεντακάθαρα όλες τις σκέψεις να κινούνται μπροστά στα μάτια του νου σου, που θα είναι σε θέση να διακρίνει με ακρίβεια».
Οι αργές, βαθιές αναπνοές και η απλή χαλάρωση σας επιτρέπουν να παρεμβάλετε τη σιωπή ανάμεσα στις σκέψεις. Έτσι θα μπορείτε να διαλέξετε. Να κατευθύνετε τις σκέψεις σας. Να σταματήσετε τον εσωτερικό διάλογο. Και μέσω της απλής επίγνωσης και πρόθεσης, να βάλετε σε εφαρμογή νέα, θετικά προγράμματα. Αυτός είναι ο χώρος της ύπαρξης που αποκαλώ Ουράνιο Νου, η καθαρή, ήπια, ήσυχη επίγνωση πίσω από τη φλυαρία του εγωικού νου μας.

ΕΧΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Νιώσε το σώμα και την καρδιά σου από την κατάσταση του Ουράνιου Νου στην οποία βρίσκεσαι και παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου μέσω των πέντε αισθήσεων. Τι ακούς; Φωνές, αυτοκίνητα, τον άνεμο, τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σου να πλένει τα πιάτα στην κουζίνα; Πώς νιώθει το σώμα σου σ’ αυτή την κατάσταση της ανάπαυσης; Τι βλέπεις, τι γεύεσαι, τι μυρίζεις; Παρατήρησε πως η απλή και άμεση εμπειρία της ζωής καταπραύνει καί θεραπεύει ακόμα τις αισθήσεις του σώματος, γνωστές γεύσεις, χρώματα και σχήματα, το φως και τη σκιά που σε περιβάλλουν.

Η πλούσια υφή των αντιλήψεων μας για τη ζωή μοιάζει με συμφωνία αφιερωμένη στην ύπαρξη. Όταν παρευρισκόμαστε και τη βιώνουμε χωρίς να καταβάλλουμε προσπάθεια, η συμφωνία αυτή ησυχάζει το νου, ανοίγει και συμφιλιώνει τα τέσσερα κέντρα μας και μας εναρμονίζει με τον εαυτό και τη ζωή μας.
 
Σε στιγμές σαν κι αυτή αποκαλύπτεται η αληθινή μας φύση σαν μια αχανής, ελεύθερη και ευρύχωρη κατάσταση ύπαρξης και συνείδησης. Αυτός είναι ο Ουράνιος Νους, που βρίσκεται πάντα εκεί, πίσω από την ακαταστασία και το χάος της υποκειμενικότητας. Αυτός είναι ο χώρος στον οποίο εκ δηλώνεται η έκσταση. Ο Ουράνιος Νους είναι ο καθρέφτης της καρδιάς. Είναι δεκτικός, δημιουργικός, διαισθητικός και ανοιχτός σε πληροφορίες από άλλα κέντρα και διαστάσεις της ύπαρξης. Είναι ο νους του οραματισμού, ο γόνιμος νους της θείας έμπνευσης.
namaste