Translate

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η Γιόγκα προάγει την Σεξουαλικότητα

Η Γιόγκα του φυσικού σώματος, η Χάθα Γιόγκα, ενισχύει δυναμικά την υγεία και ευημερία του ατόμου. Στο βαθμό πού εξασκείται τακτικά και σωστά, εξαφανίζει τις περισσότερες εντάσεις και άγχη της σύγχρονης ζωής. 
Η Γιόγκα αναζωογονεί το σώμα και το νου χαλαρώνοντας τούς σφιγμέ­νους μυς, καταπραΰνοντας τα ερεθισμένα νεύρα και εναρμονίζοντας τα εσωτερικά όρ­γανα και το ενδοκρινικό σύστημα, προετοι­μάζοντας έτσι το σώμα να γίνει ένα όχημα κατάλληλο για την εμπειρία της Ταντρικής εξέλιξης. Ένα σώμα πού ακτινοβολεί από υγεία θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εξάσκηση τού Ταντρισμού.


Όταν δύο άνθρωποι ζουν μαζί, ο αυθορμητισμός αποτελεί θεμελιακό στοιχείο στην επιβίωση τους σαν ζευγάρι. Η Γιόγκα καλλιεργεί αυτό τον απαραίτητο αυθορμητισμό, γι’ αυτό και μπορεί να γίνει κοινή και αμοιβαία αποδεκτή πρακτική. 

Οι Γιογκικές στάσεις συμβολίζουν φυσικά στοιχεία ή δυνάμεις· πολλές έχουν δανειστεί τ’ όνομά τους από ζώα, πουλιά ή άλλα πλάσματα. Οι στάσεις της Χάθα Γιόγκα μπορούν να γίνονται μπροστά στο σύντροφό σας, πράγμα πού διεγείρει το ερωτικό συναίσθημα. Όταν γίνονται με εμπιστοσύνη και μέσα στο σωστό πνεύμα, είναι σίγουρα ερωτικές.
Πολλές από τις σεξουαλικές στάσεις περιγράφονται στο τρίτο μέρος αυτού το βιβλίου γίνονται ευκολότερα αν το άτομο είναι εξασκημένο στη Χάθα Γιόγκα. Συστήνου­με να ασκείτε τη Γιόγκα είτε γυμνοί ή με ελάχιστα ρούχα τόσο για λόγους αισθητικούς όσο και για Ελευθερία κινήσεων. Όταν το σώμα είναι γυμνό, οι ενέργειες κυκλοφο­ρούν πιο ελεύθερα απ’ ό,τι όταν είναι ντυμένο. Επιπλέον, το γυμνό ασκούμενο σώμα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με ερωτική ενέργεια. 
Φυσικά, αν ή θερμοκρασία είναι χαμηλή, μπορείτε να φοράτε κάτι ελαφρό και άνετο. Τα συνθετικά ρούχα είναι ακατάλληλα γιατί παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή των ζωτικών ενεργειών· προτιμότερα είναι τα ρούχα από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι, ελαφρό μαλλί, μετάξι. 

Όταν η Χάθα Γιόγκα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής σας, πολλά εμπόδια στην πνευματική εξέλιξη ξεπερνιούνται, με αποτέλεσμα ο δρόμος για την κατάκτηση Ταντρικής και Ταοϊστικής Γιόγκα του Έρωτα να γίνεται ευκολότερος


Γιογκικές Ασάνα και τεχνικές

Ασάνα σημαίνει θέση πού είναι ταυτό­χρονα σταθερή και ευχάριστη. Η πρακτική των Γιογκικών στάσεων ή ασάνα, βοηθάει στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου και υγιούς σώματος, διευρύνοντας ταυτόχρονα την ικανότητά του ν’ αντέχει δυνατές εκστατικές εμπειρίες. Παρόλο που υπάρχουν Εκατοντάδες χιλιάδες στάσεις τα αυθεντικά κείμενα υποστηρίζουν ότι λίγες μόνο από αυτές αν εξασκούνται σωστά, τ’ αποτελέσματα τους θα είναι παραπάνω από εκπληκτικά.
Μια στάση μπορεί ν’ αποδειχτεί εύκολη για ένα άτομο και δύσκολη για κάποιο άλλο. Ένα άτομο μπορεί να βρίσκει τη στάση του λωτού απόλυτα φυσική, ενώ κάποιο άλλο να τη βρίσκει δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη. Γι’ αυτό δε θα πρέπει ν’ απογοητευθείτε αν ορισμένες Γιογκικές ασάνα μοιάζουν εξωπραγματικές για σας. Ασκηθείτε σ’ εκείνες που σας ταιριάζουν και αναπτύξτε αυτοπεποίθηση. Αφήστε τις δυσκολότερες γι’ αργότερα όταν οι μύες σας θα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ευλυγισία. Υπάρχουν φορές πού μια καινούργια στάση δοκιμάζεται αυθόρμητα. Είναι εκπληκτικό το πώς μερικές φορές το σώμα αλλάζει ξαφνικά για να προσλάβει μια νέα μορφή.

Πολλές από τις Γιογκικές ασάνα πήραν το όνομά τους από λουλούδια, ζώα και άλλα πλάσματα· για παράδειγμα, έχουμε τη στάση του λωτού, τη στάση του λιονταριού και τη στάση του φιδιού. Οι στάσεις της Γιόγκα εί­ναι μια μορφή σωματικής γλώσσας που ανοίγει το δρόμο της επικοινωνίας με τη θεϊκή μας φύση. 
Υπάρχει ένα μαγικό δυναμικό αδιαχώριστο από τη μορφή τους. Οποιοσδήποτε αρχίζει ν’ ασχολείται με τις Γιογκικές ασάνα συνειδητοποιεί πολύ γρήγορα αυτό το γεγονός. Πολλές πρωτόγονες φυλές μιμούνται τις κινήσεις, τις στάσεις και τους ήχους των ζώων, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο έρχονται σε μαγική επαφή μαζί τους. 

Είναι πιθανό ότι οι Γιογκικές ασάνα, που μιμούνται αλλά ζώα, μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με παλιότερες μορφές της εξελικτικής κληρονομιάς. Πολυάριθμες σεξουαλικές στάσεις (που περιγράφονται στο τρίτο μέρος αυτού τού βιβλίου) βασίζονται σε άλλες ζωικές μορφές πέρα από την ανθρώπινη. Οι ενέργειες πού κυκλοφορούν και ανταλλάσσονται μέσα από τις Ταντρικές ερωτικές στάσεις προκαλούν παλμικές δονήσεις πού ταξιδεύουν πέρα από τις διαστάσεις τού κόσμου μας. Πολλά Ταντρικά κείμενα αποκαλούν τις σεξουαλικές στάσεις οχήματα για υπερφυσικά ή εξωσωματικά ταξίδια.

Ο βασικός σκοπός των Γιογκικών ασάνα είναι η κυκλοφορία των λεπτότερων ενεργειών με έναν ακριβή τρόπο. Ένα καλά ισορ­ροπημένο σώμα, σε μια σταθερή θέση, δε συναντάει εμπόδια στο διαλογισμό ή τη συ­νειδητή έκσταση. Οι στάσεις δημιουργούν μια συγκεκριμένη μορφή για το σώμα που χρησιμεύει σαν μέσο για την επικοινωνία με τον Εαυτό. Σε προχωρημένες Ταντρικές πρακτικές οι ακριβείς σωματικές στάσεις χρησιμοποιούνται στη διάρκεια τελετουρ­γιών σαν μέσο για την αφύπνιση συγκεκρι­μένων αρχετύπων καθώς και για την εξοι­κείωση του Γιόγκι με αυτά.

Οι πρώτες πρωινές (ιδιαίτερα ή Ανατολή) και οι πρώτες απογευματινές (ιδιαίτερα ή δύση) ώρες προσφέρονται περισσότερο για την άσκηση Γιογκικών ασάνα. Οι αναπνευστικές τεχνικές αποτελούν μέ­ρος των Γιογκικών ασάνα και θα πρέπει να εξασκούνται ταυτόχρονα. Ωστόσο, μη βιά­ζετε τον εαυτό σας και μην ξεχνάτε την κοι­νή λογική. Για παράδειγμα, μη μεταπηδάτε από μια ασάνα που απαιτεί έντονη προσπά­θεια σε μια αναπνευστική τεχνική χωρίς ν’ αφήσετε πρώτα το σώμα να προσαρμοστεί. Κυκλοφορούν πολύ καλά βιβλία με λεπτομέρειες γύρω από την τεχνική της Χάθα Γιόγκα.

Οι άνθρωποι ασκούν συνήθως τη Γιόγκα χωρίς να χρησιμοποιούν την τεχνική τού οραματισμού που βοηθάει στο χαλάρωμα των μυών και των τενόντων καθώς και στην κυκλοφορία των ζωτικών ρευμάτων σα στο σώμα. Πολλές Γιογκικές ασάνα αναπτύχθηκαν βασικά για να απελευθερώσουν και να μετασχηματίσουν λανθάνουσες ενέργειες. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζετε τα μονοπάτια που παίρνουν οι ζωτικές ενέργειες και να τα συγκρατείτε στο μυαλό σας.
Ο συνειδητός οραματισμός των λεπτών διόδων τού σώματος, καθώς ασκείτε τη Χάθα Γιόγκα, θα επιταχύνει την πρόοδό σας. Ακόμα και οι πολυπλοκότερες ασάνα επιτυγχάνονται εύκολα αν πρώτα διαλογιστείτε και οραματιστείτε τη μορφή και τη ροή της ενέργειας μέσα από τη συγκεκριμένη στάση. Όταν, έπειτα, δοκιμάσετε σωματικά τη στάση θα εκπλαγείτε το πόσο εύκολη θα τη βρείτε. Το σώμα ανοίγει διάπλατα και γίνεται ευλύγιστο από τη στιγμή που ο νους έχει κατανοήσει και έχει κατακτήσει τον έλεγχο πάνω σε μια στάση.

Αφήστε τις στάσεις να σας μιλήσουν, και μάθετε να κυλάτε φυσικά από τη μια ασάνα στην άλλη. Η πρακτική των Γιογκικών ασάνα θα εμβαθύνει την επίγνωση σας πάνω στο νόημα της ζωής, θα βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αρμονικά, και θα σας δώσει την ευκαιρία να αναπτύξετε μια βαθιά συνείδηση του Λεπτότερου Σώματός σας καθώς και των ενεργειών του.

Σ’ όλες τις υπερβατικές σεξουαλικές εμπειρίες ένα υγιές και χαλαρό σώμα αποτελεί σύμμαχο. Ένας άκαμπτος κορμός είναι πραγματικό εμπόδιο στη σεξουαλική εξερεύνηση· αντανακλά περισσότερο περιορι­σμό στο φυσικό επίπεδο, ενοχή και ψυχολο­γική αναστολή παρά έκσταση ή απελευθέρωση. 


Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μερι­κές από τις απλούστερες Γιογκικές ασάνα καθώς και ορισμένες περίπλοκες. Γενικά, εί­ναι καλό να μάθετε δύο τουλάχιστο καθιστές στάσεις, πολλές στάσεις έκτασης, απλές ξαπλωτές στάσεις, μια οκλαδόν, μια ανάποδη και μια τουλάχιστον πολύπλοκη ασάνα. Όταν η Χάθα Γιόγκα γίνει φυσικό κομμάτι της ζωής σας, θα εκπλαγείτε ν’ ανακαλύψετε πόση επιπλέον ενέργεια και ζωτι­κότητα διαθέτετε για τις καθημερινές ασχολίες σας. 


Αυτός ο τύπος ορθής στάσης, μ' ένα πόδι ψηλά, βοηθάει στην ανάπτυξη της ισορροπίας. Γνωστή σαν στάση γερανού (γκολντασάνα) διεγείρει τα εσωτερικά όργανα και βελτιώνει τούς γοφούς και τα πόδια. 
Ανάλογα τη θέση των χεριών διοχετεύεται ζωτική ενέργεια σε διαφορετικά ενεργειακά κέντρα (τσάκρα)



Η στάση της γάτας χαρίζει ευλυγισία στο σώμα και το νου, που και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή εξάσκηση της Ταντρικής Γιόγκα. Το άτομο μιμείται το τέντωμα και το χασμουρητό της γάτας. 
Αρχίζετε την άσκηση εκπνέοντας και χαλαρώνετε εισπνέοντας.



Η στάση της κόμπρας (μπουτζανγκασάνα) ασκεί τη σπονδυλική στήλη και τονώνει τα εσωτερικά δράνα. Από μία τέλεια χαλαρωμένη ξαπλωτή στάση, τεντώνουμε το σώμα ταυτόχρονα την αναπνοή μας. 
Η στάση του φιδιού (ή κόμπρας) δημιουργεί συνειδητή τάση και χαλάρωση, προκαλώντας έτσι διεύρυνση της συνείδησης και αυξημένη αισθησιακή ευαισθησία. Βελτιώνει την κυκλοφορία και διεγείρει τα σεξουαλικά όργανα. 



Η στάση της καμήλας (ουστρασάνα) ξεκινάει από ένα τοξοειδές σχήμα του σώματος, με ενωμένα χέρια και πόδια.
Έπειτα τα χέρια σηκώνονται ψηλά κι έρχονται στη θέση που δείχνει η φωτογραφία. 
Η στάση αυτή είναι πολύ ευεργετική για την πλάτη και διεγείρει το ενδοκρινικό σύστημα. Βοηθάει ακόμα στον έλεγχο της σεξουαλικής ενέργειας 





Η εξαιρετική στάση (ουγκρασάνα) που αποκαλείται και πατσιμοτανοσάνα είναι μια στάση επίκυψης. Το άτομο είναι καθιστό και λυγίζει μπροστά την πλάτη του. Τα πόδια πρέπει να μένουν τεντωμένα, ενώ το κεφάλι σκύβει μπροστά όσο χαμηλότερα γίνεται. 
Η στάση αυτή απελευθερώνει την Kουνταλίνι και βοηθάει στην απόκτηση συνειδητού έλεγχου πάνω στην σεξουαλική λειτουργία.


Για να πετύχει τη στάση κεφάλι αγελάδας (γκομουκασάνα), το άτομο δένει τα χέρια του εναλλάξ, όπως δείχνει ή εικόνα. Τούτο δημιουργεί ένα ειδικό κύκλωμα ενέργειας, ανοίγει τα κέντρα της καρδιάς και του λαιμού, εξαφανίζοντας έτσι την ένταση. 
Υπάρχουν πολυάριθμες παραλλαγές αυτής της άσκησης πού αφορούν το κάτω μέρος τού σώματος. Σ’ αυτές τα πόδια είναι ή σταυρωμένα στη στάση του λωτού ή το ένα πάνω στο άλλο όπως στην ηρωική στάση.


Η στάση του ψαριού (ματσυασάνα) είναι ιδανική για απόλυτη χαλάρωση και διαλογισμό. Καθίστε πρώτα στη στάση τού λωτού και λυγίστε το σώμα σας προς τα πίσω μέχρι ν' αγγίξει το κεφάλι σας το πάτωμα. Κρατώντας το κεφάλι σας στην ίδια θέση κάντε την πλάτη σας τόξο αρκετές φορές. 
Η στάση αύτη διορθώνει τη λαθεμένη αναπνοή, δυναμώνει τούς πνεύμονες και διεγείρει την κυκλοφορία. Επιπλέον, βοηθάει το άτομο να ξανακερδίσει την αθέλητα χαμένη σεξουαλική του ενέργεια.



Η στήριξη στους ώμους (σαλόμπα σαρβανγκασάνα) είναι μία ανάποδη στάση πού έχει άμεσα ευεργετικό αποτέλεσμα στο ενδοκρινικό σύστημα, ιδιαίτερα στο θυρεοειδή. 
Η στάση αυτή εξισορροπεί τα ορμονικά επίπεδα στο σώμα, ενισχύει τα όργανα και ανακουφίζει το άσθμα, τη βρογχίτιδα, το κρύωμα και τον πονοκέφαλο. Αναζωογονεί ολόκληρο το σώμα και βελτιώνει την υγεία και την ομορφιά.




Η στάση αρότρου (χαλασάνα) πρέπει να γίνεται πάρα πολύ αργά. Βοηθάει τους μυς της πλάτης και του λαιμού, αυξάνει τη ροή του αίματος στα πόδια και περιορίζει σημαντικά την κούραση.
Όλες οι στάσεις που περιέχουν κάμψεις είναι απαραίτητες για την αποφυγή των πρόωρων γηρατειών.
Οι στάσεις αυτές διεγείρουν τα εσωτερικά όργανα, απελευθερώνουν λανθάνουσες ενέργειες και βοηθούν στην υιοθέτηση μιας δημιουργικής ψυχικής στάσης απέναντι στη ζωή.



Η δεμένη στάση του λωτού (μπάντα παντμασάνα) δημιουργεί ευλυγισία στο λαιμό, τους ώμους και την πλάτη. 
Μόλις το άτομο πετύχει τη στάση πρέπει να ρίξει το κεφάλι του πίσω και να πάρει μερικές βαθιές εισπνοές. Έπειτα, να σκύψει μπροστά εκπνέοντας και ν’ αγγίξει με το μέτωπο το πάτωμα. 
Η στάση αυτή αφυπνίζει την Κουνταλίνι και πρέπει να συνοδεύεται από συστολή τού πρωκτικού σφιγκτήρα.

Η στάση του αγελαδάρη (γκορακσάνα) πήρε τ' όνομά της από τον Γκουρού Γκοράκοα, έναν Ινδό Ταντριστή δάσκαλο που, σαν αγελαδάρης, πέτυχε την Απελευθέρωση μέσα από τις υπηρεσίες πού πρόσφερε σ’ έναν πρίγκιπα Γιόγκι, τον Τσοράνγκι, και στο δικό του δάσκαλο, Μίνα. Η παράδοση λέει ότι ό Τσοράνγκι ανυψώθηκε σ' αυτή τη στάση. Για να πετύχει αυτή τη στάση, το άτομο πρέπει να καθίσει πρώτα στη στάση του λωτού· έπειτα να πηδήξει και να σταθεί στα γόνατά του φέρνοντας τα χέρια ενωμένα πάνω από το κεφάλι του. Η στάση αυτή δημιουργεί έντονο αίσθημα ισορροπίας, ενισχύει τους αδένες και βοηθάει στον έλεγχο της σεξουαλικής ενέργειας.



Για να πετύχει τη στάση του τόξου (ντανουρασάνα), το άτομο ξαπλώνει μπρούμυτα, τεντώνεται για να πιάσει τούς αστραγάλους του και τούς τραβά προς τα πάνω. Τα χέρια και τα πόδια του μοιάζουν με χορδές τόξου. 
Η στάση αυτή δυναμώνει τις γονάδες πού ρυθμίζουν τη σεξουαλικότητα. Επιπλέον, τεντώνει τούς κοιλιακούς μυς και τους μυς της πλάτης, ανακουφίζοντας έτσι το άτομο από την κούραση.



Η Γιογκική στάση στήριξη στο κεφάλι (σιρσασάνα) παρεμποδίζει αποτελεσματικά τη διαφυγή σεξουαλικής ενέργειας. Το άτομο που την εξασκεί πρέπει να φαντάζεται ότι όλη του η ενέργεια ρέει προς το κεφάλι.


Η στάση του παγωνιού (μαγιουρασάνα) εξελίσσεται από τη στάση του λωτού. Οι παλάμες ακουμπάμε στο πάτωμα και οι αγκώνες λυγίζουν κοντά στην κοιλιακή περιοχή. Ο φυσικός μοχλός πού δημιουργείται ανυψώνει το σώμα σε οριζόντια θέση. 
Η μαγιουρασάνα βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ρυθμίζει την πέψη, τονώνει τα εσωτερικά όργανα και διεγείρει τούς γεννητικούς αδένες. Πήρε το όνομα του παγωνιού γιατί το παγώνι έχει την ικανότητα να τρώει δηλητήρια χωρίς να παθαίνει τίποτα και είναι εχθρός τού φιδιού. 
Η στάση αυτή πρέπει να γίνεται λίγα μόνο λεπτά την κάθε φορά κι έπειτα να επαναλαμβάνεται. Βοηθάει στην ανάπτυξη Ισχυρής Θέλησης και διατηρεί το σώμα νεανικό


Όταν τελειοποιούνται οι διάφορες στάσεις κάμψης, το σώμα γίνεται αρκετά ευλύγιστο για να πετύχει τη γιογκανιντρασάνα, στάση ύπνου του Βισνού (γνωστή και σαν στάση της ενδιάμεσης κατάστασης). 
Η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξισορρόπηση της εσωτερικής δυσαρμονίας και την αφύπνιση της σεξουαλικότητας
Η στάση ύπνου του Βισνού ή γιογκανιντρασάνα, μολονότι πετυχαίνεται δύσκολα, είναι φοβερά χαλαρωτική και τονώνει τους αδένες και τα εσωτερικά όργανα, θερμαίνει το σώμα, αποδεσμεύει λανθάνουσα ενέργεια και είναι σεξουαλικά αναζωογονητική. Η στάση αυτή παίρνει χρόνο για να πετύχει. Τα πόδια περνάνε μαλακά, το ένα μετά το άλλο, πάνω από τους ώμους.


Για ζευγάρια που επιθυμούν να επεκτείνουν τις παραμέτρους της σωματι­κής σχέσης τους, δεν υπάρχει καλύτερη προετοιμασία από την κοινή εξάσκηση τους στη Χάθα Γιόγκα


Σεξουαλικά μυστικά
Νικ Νταγκλας & Πεννυ Σλινγκερ