Translate

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Πώς μπορούμε να ξέρουμε πότε είναι καλό να τελειώσουμε μια σχέση αγάπης;

Ερώτηση: Πώς θα ξέρουμε πότε αρμόζει να τελειώσουμε μια σχέση αγάπης; 

Osho: Πώς να προχωρήσει κανείς σε βάθος με έναν άνθρωπο, όταν φοβάται;
Η σχέση και η αγάπη είναι πράγματα τελείως διαφορετικά. Η αγάπη δεν αποτελεί ποτέ σχέση και η σχέση δεν αποτελεί ποτέ αγάπη. Η αγάπη σχετίζεται, αλλά δεν αποτελεί σχέση. Η σχέση είναι ένα νεκρό πράγμα, ένα κλειστό πράγμα. Η αγάπη είναι ροή.

Με ρωτάς: Πώς θα ξέρουμε πότε αρμόζει να τελειώσουμε μια σχέση αγάπης;
Το πρώτο λοιπόν πράγμα που θα σου υπενθυμίσω: η αγάπη δεν αποτελεί ποτέ σχέση. Κάτι άλλο τότε θα είναι μεταμφιεσμένο σε αγάπη. Ίσως να ψάχνεις για σύζυγο – ψάχνεις κάποια ασφάλεια, ψάχνεις κάποια δομή. Η δομημένη ζωή είναι μια δολοφονημένη ζωή.

Υπάρχει στον ανθρώπινο νου μια εμμονή για δομές, διότι μέσα σε μια δομημένη ζωή νιώθει κανείς ασφαλής, ξέρει πού βρίσκεται, ξέρει πώς έχουν τα πράγματα σε σχέση με τον άλλο. Φαίνεται ότι, επειδή γεννιέται ο άνθρωπος στη μητρική κοιλιά και παραμένει επί εννέα μήνες μέσα σε μια δομή, αυτό συνεχίζεται στο βάθος του ψυχισμού του – και προσπαθεί ο άνθρωπος πάντα να βρει κάπου μια δομή.

Αν αγαπάει, θέλει να το μετατρέψει αυτό σε σχέση αμέσως! Θέλει να παντρευτεί. Θέλει να δημιουργήσει κάποια ρύθμιση. Θέλει να το κάνει να είναι συμβόλαιο. Ή μπαίνει σε μια εκκλησία, ή μπαίνει σε ένα πολιτικό κόμμα, ή μπαίνει σε μια λέσχη και θέλει να είναι δομημένος, θέλει να ξέρει πού βρίσκεται στην ιεραρχία, ποια σχέση έχει. Θέλει να έχει μια ταυτότητα – ότι ΄αυτό είμαι. Δεν θέλει να μένει αβέβαιος. Και η ζωή είναι αβέβαιη. 
Μόνο ο θάνατος αποτελεί βεβαιότητα.


Η σχέση είναι ένα υποκατάστατο
Η σχέση αποτελεί μια δομή, ενώ η αγάπη είναι αδόμητη. Έτσι λοιπόν η αγάπη σχετίζεται, ασφαλώς, αλλά δεν γίνεται σχέση ποτέ. Η αγάπη είναι μια διαδικασία από τη μια στιγμή στην επόμενη. Να το θυμάσαι. Η αγάπη αποτελεί κατάσταση της ύπαρξής σου, όχι σχέση. 
Υπάρχουν άνθρωποι γεμάτοι αγάπη και άνθρωποι χωρίς αγάπη. Οι άνθρωποι χωρίς αγάπη προσποιούνται ότι αγαπούν μέσω των σχέσεων. Οι άνθρωποι οι γεμάτοι αγάπη δεν χρειάζεται να έχουν καμιά σχέση – η αγάπη αρκεί.
Να είσαι άνθρωπος γεμάτος αγάπη κι όχι άνθρωπος που έχει κάποια σχέση αγάπης – διότι οι σχέσεις συμβαίνουν τη μια μέρα κι εξαφανίζονται την άλλη. Είναι λουλούδια΄ το πρωί ανθίζουν, ως το βράδυ έχουν χαθεί.
Εσύ να είσαι άνθρωπος γεμάτος αγάπη.

Αλλά δυσκολεύονται πολύ οι άνθρωποι να είναι άνθρωποι γεμάτοι αγάπη κι έτσι δημιουργούν κάποια σχέση – και ξεγελούν με τον τρόπο αυτό, ότι "Τώρα είμαι άνθρωπος γεμάτος αγάπη, αφού έχω μια σχέση." 
Και η σχέση ίσως να είναι απλώς μονοπωλιακή, κτητική, αποκλειστική. Η σχέση ίσως να υπάρχει μόνον από φόβο, ίσως να μην αφορά καθόλου στην αγάπη. Η σχέση μπορεί να αποτελεί ένα είδος ασφάλειας – οικονομικής ή κάτι άλλο. Η σχέση είναι αναγκαία μόνον επειδή δεν υπάρχει αγάπη. Η σχέση είναι ένα υποκατάστατο.
Να είσαι σε εγρήγορση! Η σχέση καταστρέφει την αγάπη, καταστρέφει την ίδια τη δυνατότητα για τη γέννησή της.



Osho, Walk Without Feet, 
Fly Without Wings and Think Without Mind, 
Ομιλία #8