Translate

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο άνθρωπος είναι ένα ουράνιο τόξο

ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΤΑ  7 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Osho: "Ο άνθρωπος είναι ουράνιο τόξο. Είναι όλα τα 7 χρώματα μαζί. Αυτή είναι η ομορφιά του που ταυτόχρονα μας δείχνει ότι είναι πολυπρόσωπος και πολυδιάστατος. Το ουράνιο τόξο μας δίνει τον τρόπο που μπορούμε να κοιτάξουμε τον άνθρωπο ώστε να τον καταλάβουμε από το κατώτερο σημείο του έως το ανώτερο. Όπως αυτό έχει επτά χρώματα έτσι και ο άνθρωπος έχει επτά κέντρα στην ύπαρξη του. Ο πραγματικός άνθρωπος δεν αρνείται κανένα ενεργειακό του κέντρο (τσάκρα) γιατί εκείνο το κέντρο που θα αρνηθεί δεν θα τον αφήσει ποτέ να γίνει πλήρης. Όποιος δεν είναι πλήρης δεν είναι θεϊκός. Ο πραγματικός άνθρωπος ζει όλο το ουράνιο τόξο

Φαντάσου ότι ο άνθρωπος, εσύ, είναι ένα δέντρο. Το πρώτο κέντρο είναι η ρίζα και το έβδομο το άνθισμα σου. Άνθισε το λουλούδι σου , σκόρπισε το άρωμα σου στον άνεμο. Αυτή είναι η μόνη προσευχή, η μονή προσφορά στα πόδια του Θεού. Δεν αρκούν τα δανεικά λουλούδια, τα λουλούδια που κλέβεις από τα δέντρα. Πρέπει να ανθίσεις και να προσφέρεις τα δικά σου λουλούδια."




Τα 7 κλειδιά της γνώσης
.
Αυτά είναι οι τρόποι που ξεκλειδώνουμε τις πόρτες για να ανακαλύψουμε και να εξισορροπήσουμε τα ενεργειακά μας κέντρα.
Η πρώτη πόρτα οδηγεί στο πρώτο κέντρο που ονομάζεται Μουλαντάρ και σημαίνει βάση, ρίζα. Είναι το κέντρο της ζωής. Εδώ συναντάς την δύναμη για την επιβίωση.
Η δεύτερη πόρτα οδηγεί στο δεύτερο κέντρο που ονομάζεται Σβαντιστάνα. Σημαίνει κατοικία του εαυτού και είναι το κέντρο του θανάτου. Η φυσική δυνατότητα αυτού του κέντρου είναι ο φόβος, το μίσος, ο θυμός και η βία. Το ζητούμενο είναι η θανάτωση τους, η μεταμόρφωση τους σε τόλμη, αγάπη, ευσπλαχνία, φιλία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αποδεχτεί ο άνθρωπος την παρουσία του φόβου, να κατανοήσει τον θυμό και την φύση της βίας ώστε να φτάσει στην συγχώρεση.
Η τρίτη πόρτα οδηγεί στο τρίτο κέντρο που ονομάζεται Μανιπούρα και σημαίνει διαμάντι. Είναι το κέντρο όλων των συναισθημάτων και των αναμνήσεων. Η ζωή είναι πολύτιμη εξαιτίας των συναισθημάτων και των συγκινήσεων. Το γέλιο και το κλάμα, τα δάκρυα και τα χαμόγελα, αποτελούν την δόξα της ζωής.
Ανοίγοντας τις τρεις προηγούμενες πόρτες παίρνουμε το κλειδί για να φτάσουμε στο τέταρτο κέντρο που ονομάζεται Αναχάτα. Είναι το τσάκρα της καρδιάς, το τσάκρα της αγάπης. Είναι το κέντρο όπου γεννιέται η εμπιστοσύνη και η πίστη.
Κάτω από την καρδιά ο άνθρωπος καταλαμβάνεται περισσότερο από ζωώδη ένστικτα. Πάνω από την καρδιά είναι θεϊκός. Μόνο στην καρδιά ο άνθρωπος είναι ανθρώπινος Ο άνθρωπος που νιώθει, αγαπάει, προσεύχεται, κλαίει, γελάει, μοιράζεται, που έχει ευσπλαχνία είναι πραγματικός άνθρωπος. Έχει ανατείλει μέσα του η ανθρωπιά. 

Η πέμπτη πόρτα οδηγεί στο κέντρο της επικοινωνίας που ονομάζεται Βισούντι και σημαίνει αγνότητα. Και ασφαλώς μόνον αν έχει συμβεί η αγάπη (άνοιγμα του τετάρτου κέντρου) υπάρχει αγνότητα και αθωότητα. Τότε ο λόγος έχει ευωδιά και οι λέξεις περιέχουν μουσική.
Με το έκτο κλειδί ανοίγουμε την πόρτα που οδηγεί στο έκτο ενεργειακό μας κέντρο που ονομάζεται Άτζνα τσάκρα. Βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια και σημαίνει κέντρο της θέλησης. Εδώ αφηνόμαστε, παραδινόμαστε στην Θεϊκή δύναμη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει ασυνήθιστη δύναμη της θέλησης.
Φτάνοντας στο έβδομο ενεργειακό κέντρο το Σαχασράρ που σημαίνει λωτός με χίλια πέταλα και βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού. Εδώ βρίσκεσαι στο κέντρο της ανάπαυσης Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος να πας γιατί Είσαι σε επαφή με το Θεό.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑ

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει επτά κύρια ενεργειακά κέντρα τα τσάκρα. Τσάκρα στα σανσκριτικά σημαίνει τροχός.

Αυτά μοιάζουν με άνθη που έχουν σχήμα χοάνης. Το καθένα έχει διαφορετικό αριθμό από πέταλα τα «Νάντι». Μέσα από τα Νάντι εισρέει η ενέργεια στα τσάκρα για να διοχετευτεί από εκεί στα ενεργειακά σώματα. Ο αριθμός των πετάλων κυμαίνεται από τέσσερα που έχει το ριζικό τσάκρα έως χίλια του τσάκρα του στέμματος.
Από το κέντρο του άνθους κάθε τσάκρα ξεκινά ένα κανάλι σαν μίσχος που ενώνεται με την σπονδυλική στήλη. Μέσα σε αυτήν υπάρχει ένα ενεργειακό κανάλι η «Σουσούμνα» και φτάνει μέχρι την κορυφή του κεφαλιού.
Μέσω της Σουσούμνα τα τσάκρα συνδέονται μεταξύ τους. Οι δυο πιο σημαντικές ενέργειες μπαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σύστημα από το ριζικό κέντρο και το κέντρο του στέμματος. Ρέουν μέσω της Σουσούμνα στο σώμα και τροφοδοτούν και τα άλλα τσάκρα με ζωτική ενέργεια.
Από το ριζικό εισχωρεί η «κουνταλίνι». Η ενέργεια κουνταλίνι βρίσκεται κουλουριασμένη σαν φίδι στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί την θηλυκή έκφραση του Θείου. Από το τσάκρα του στέμματος μπαίνει η ενέργεια του Καθαρού Θεϊκού Όντος και βοηθά στην διάλυση όλων των μπλοκαρισμάτων που υπάρχουν στα τσάκρα.
Δίπλα στη Σουσούμνα βρίσκονται δυο ακόμα ενεργειακά κανάλια που στα σανσκριτικά ονομάζονται «Ίντα» και «Πιγκάλα». Αυτά παίρνουν την «πράνα» απευθείας από τον αέρα μέσω της αναπνοής και αποβάλλουν τοξικές ύλες όταν εκπνέουμε.
Τα τσάκρα περιστρέφονται ανάλογα το φύλο είτε δεξιόστροφα, είτε αριστερόστροφα. Ακτινοβολούν ενέργεια απευθείας στο περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο αλλάζουν την ατμόσφαιρα γύρω μας. Μέσα από τα τσάκρα μπορούμε να εκπέμπουμε θεραπευτικές δονήσεις καθώς και συνειδητά ή υποσυνείδητα μηνύματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους, τις καταστάσεις ή ακόμη και την ύλη με θετικό ή αρνητικό τρόπο.


 
Τα  συμπαντικά μαθήματα των Τσάκρα
.
Το καθένα από τα επτά ενεργειακά κέντρα που υπάρχουν στο σώμα μας περιέχει ένα συμπαντικό μάθημα που πρέπει να μάθουμε καθώς εξελισσόμαστε σε υψηλότερα επίπεδα συνείδησης. Αυτά είναι :
Α) Το πρώτο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με τον υλικό κόσμο.
Β) Το δεύτερο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με την σεξουαλικότητα, την εργασία και την υλική επιθυμία.
Γ) Το τρίτο τσάκρα δίνει μαθήματα σχετικά με το εγώ, την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση.
Δ) Το τέταρτο τσάκρα δίνει μαθήματα σχετικά με την αγάπη, την συμπόνια και την συγχώρεση.
Ε) Το πέμπτο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με την θέληση και την αυτοέκφραση.
Στ) Το έκτο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με τον νου, την διαίσθηση, την ενόραση και τη σοφία.
Ζ) Το έβδομο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με την πνευματικότητα.

Αυτά τα επτά μαθήματα ζωής μας κατευθύνουν προς τα υψηλότερα επίπεδα συνείδησης. Αν όμως αγνοήσουμε την ευθύνη μας και την ανάγκη να επιδιώξουμε να μάθουμε αυτά τα μαθήματα, η ενέργεια των τσάκρα μπορεί να εκδηλωθεί με ασθένεια (υπερλειτουργία - υπολειτουργία). Ασθένεια είναι η εξάντληση της εσωτερικής δύναμης ή του πνεύματος μας. Το σώμα και το πνεύμα έχουν άμεση σχέση με την ασθένεια και την θεραπεία.
 

Για να βιώσουμε την πληρότητα και επομένως την δημιουργικότητα, την γνώση, τη δύναμη, την αγάπη και την ευτυχία πρέπει τα τσάκρα να είναι ανοικτά και να συνεργάζονται αρμονικά. Η γνώση των τσάκρα μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να σας επιτρέψει να ζήσετε μια ζωή γεμάτη αφθονία και χαρά. 

namaste
despoina palamari







Περισότερα στο:
https://tantra-yoga-events.blogspot.com/2018/09/blog-post_12.html#more


Περισσότερες πληροφορίες 
για τα τσάκρα και τη λειτουργία τους στο:
 http://pulseoflove.blogspot.gr/p/blog-page_11.html