Translate

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τάντρα και δυαδικότητα

Η Τάντρα λέει: Δέξου οτιδήποτε κι αν είσαι. Αυτή είναι η βασική νότα, η ολοκληρωτική αποδοχή. Και μόνο μέσα από την ολοκληρωτική αποδοχή μπορείς να αναπτυχθείς. Μετά χρησιμοποίησε όλες τις ενέργειες που έχεις. Πώς να τις χρησιμοποιήσεις; Αποδέξου τες, μετά ανακάλυψε τι είναι αυτές οι ενέργειες.
Δέξου αυτό που είσαι - ένα μεγάλο μυστήριο πολλών πολυδιάστατων ενεργειών. Δέξου το και κινήσου με κάθε ενέργεια, έχοντας βαθιά ευαισθησία, εγρήγορση, αγάπη, κατανόηση. Κινήσου μαζί του... τότε κάθε επιθυμία γίνεται όχημα για να πας πέρα από αυτήν. Τότε κάθε ενέργεια γίνεται βοηθός, και τότε αυτός ο ίδιος ο κόσμος είναι νιρβάνα, και τότε το σώμα το ίδιο είναι ναός, ιερός ναός, ιερός τόπος.



Η Τάντρα λέει ότι δεν υπάρχει δυαδικότητα. Αν υπάρχει, δεν μπορείς να ενώσεις τα δύο. Κι όσο κι αν προσπαθήσεις, θα παραμείνουν δύο. Με όποιον τρόπο κι αν τα βάλεις μαζί, θα παραμείνουν δύο. Και ο αγώνας θα συνεχίζεται και η δυαδικότητα θα παραμένει. Αν ο κόσμος και το θείο είναι δύο, τότε δεν μπορούν να ενωθούν. Αν πραγματικά δεν είναι δύο, αλλά φαίνονται απλώς σαν δύο, μόνο τότε μπορούν να είναι ένα. Αν το σώμα σου και η ψυχή σου είναι δύο, τότε δεν μπορούν να ενωθούν. Αν εσύ και ο Θεός είσαστε δύο, τότε δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να ενωθείτε. Θα παραμείνετε δύο.

Η Τάντρα λέει
ότι δεν υπάρχει δυαδικότητα, ότι είναι μόνο φαινομενική. Γιατί λοιπόν να βοηθήσουμε τη φαινομενικότητα αυτή να αναπτυχθεί περισσότερο; Γιατί να βοηθάς τη φαινομενική δυαδικότητα να αναπτύσσεται κι άλλο; Διάλυσε την αυτή τη στιγμή! Γίνε ένα! Μέσα από την αποδοχή γίνεσαι ένα, όχι μέσα από τον πόλεμο. Αποδέξου τον κόσμο, αποδέξου το σώμα σου, αποδέξου οτιδήποτε ενυπάρχει σ’ αυτό.

Μη δημιουργείς ένα διαφορετικό κέντρο μέσα σου, γιατί κατά την Τάντρα αυτό το διαφορετικό κέντρο δεν είναι τίποτα άλλο από το εγώ. θυμήσου το αυτό. Μη δημιουργείς εγώ, απλά έχε συνείδηση του τι είσαι. Αν μάχεσαι, τότε θα υπάρχει το εγώ. Αν μάχεσαι, είναι επόμενο να δημιουργήσεις εγώ. Και όσο μάχεσαι, τόσο δυναμώνει το εγώ σου. Κι αν κερδίσεις τη μάχη σου, τότε θα επιτύχεις το υπέρτατο εγώ.

Η Τάντρα λέει, μη μάχεσαι! Έτσι, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για το εγώ. Εάν κατανοήσουμε την Τάντρα, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, γιατί για μας αν δεν υπάρχει καταπολέμηση υπάρχει μόνο ασυδοσία. Η μη ύπαρξη μάχης σημαίνει για μας ασυδοσία, γι’ αυτό φοβόμαστε. Για πολλές ζωές έχουμε υπερβάλει στις ικανοποιήσεις και δε φτάσαμε πουθενά. Όμως για την Τάντρα ικανοποίηση δεν είναι αυτό που εννοούμε εμείς. 

Η Τάντρα λέει: Αφέσου στις αδυναμίες, αλλά με επίγνωση! Είσαι θυμωμένος. Η Τάντρα δεν λέει, μη θυμώνεις. Η Τάντρα λέει να θυμώσεις με όλη σου την καρδιά, αλλά μείνε συνειδητός! Η Τάντρα δεν είναι εναντίον του θυμού, είναι απλώς εναντίον της πνευματικής υπνηλίας, της πνευματικής ασυνειδησίας. θύμωνε με επίγνωση. Και αυτό είναι το μυστικό της μεθόδου, ότι αν είσαι συνειδητός, ο θυμός μεταμορφώνεται. Γίνεται συμπόνια.
Μη λες ότι ο θυμός είναι εχθρός σου, είναι ο σπόρος της συμπόνιας. Ο ίδιος ο θυμός, η ίδια ενέργεια, θα γίνει συμπόνια. Αν τον πολεμήσεις, δεν θα υπάρξει πιθανότητα συμπόνιας. Αν καταφέρεις λοιπόν να τον πολεμήσεις, να τον καταπνίξεις, θα είσαι νεκρός άνθρωπος. Δε θα υπάρχει θυμός γιατί θα τον έχεις καταπνίξει, αλλά ούτε και συμπόνια θα υπάρχει, γιατί μόνο ο θυμός μπορεί να μεταμορφωθεί σε συμπόνια. Αν καταφέρεις να καταπνίξεις την ενέργεια, πράγμα αδύνατο, τότε δεν θα υπάρχει σεξ αλλά ούτε και αγάπη, γιατί με το σεξ νεκρωμένο δεν υπάρχει ενέργεια να μεγαλώσει και να γίνει αγάπη. Έτσι θα είσαι χωρίς σεξ, αλλά και χωρίς αγάπη. Και τότε χάνεις την ουσία, γιατί χωρίς αγάπη δεν υπάρχει θεϊκότητα, και χωρίς αγάπη δεν υπάρχει απελευθέρωση, και χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ελευθερία.

Η Τάντρα λέει ότι οι ίδιες αυτές ενέργειες πρέπει να μεταμορφωθούν. Μπορούμε να το πούμε κι έτσι: αν είσαι εναντίον του κόσμου, τότε δεν υπάρχει νιρβάνα, γιατί ο ίδιος αυτός κόσμος είναι που πρέπει να μεταμορφωθεί σε νιρβάνα. Τότε είσαι εναντίον των βασικών ενεργειών που αποτελούν την πηγή. Έτσι, λοιπόν, η Ταντρική αλχημεία λέει να μην πολεμάς. Να είσαι φιλικός προς όλες τις ενέργειες που σου δίνονται. Καλωσόρισέ τες. Να είσαι ευγνώμων που έχεις θυμό, που έχεις σεξ, που έχεις απληστία. Να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη, γιατί αυτές είναι οι κρυμμένες πηγές. Και μπορούν να μεταμορφωθούν και να ανοίξουν. Και όταν μεταμορφώνεται το σεξ, γίνεται αγάπη. Χάνεται το δηλητήριο, χάνεται η ασχήμια.


Ο σπόρος είναι άσχημος, μα όταν ζωντανέψει, βλαστήσει και ανθίσει, τότε υπάρχει ομορφιά. Μην πετάς το σπόρο, γιατί πετάς και τα λουλούδια που κλείνει μέσα του. Δεν υπάρχουν ακόμα εκεί, δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί για να μπορείς να τα δεις. Είναι ανεκδήλωτα, αλλά βρίσκονται εκεί. Χρησιμοποίησε αυτό το σπόρο έτσι ώστε να μπορέσεις να φτάσεις στα λουλούδια. Αποδοχή, με ευαίσθητη κατανόηση και επίγνωση τότε επιτρέπεται η παράδοση.
Και κάτι ακόμα, που είναι πράγματι πολύ παράξενο, αλλά συνιστά μια από τις πιο βαθιές ανακαλύψεις της Τάντρα. Κι αυτό είναι το εξής: Οτιδήποτε θεωρείς εχθρό σου, την απληστία, το θυμό, το μίσος, το σεξ, οτιδήποτε, η στάση σου που τα αντιμετωπίζει ως εχθρούς τα κάνει εχθρούς σου. Πάρε τα σαν θεϊκά δώρα και πλησίασέ τα με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη.


Για την Τάντρα όλα είναι ιερά. Να το θυμάσαι αυτό: για την Τάντρα όλα είναι ιερά, τίποτα δεν είναι ανίερο. 

Οsho
Τάντρα πνευματικότητα και σεξ