Translate

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Η εναρμόνιση των τσάκρα

Ο χορός της έκστασης είναι ένας παιχνιδιάρικος τρόπος που επιτρέπει στην ενσυνείδητη αναπνοή και κίνηση να στριφογυρίσει, να δονηθεί και να διοχετευθεί μέσα από κάθε τσάκρα. 
Αυτή η κίνηση, που παρουσιάζεται με τη μορφή δονήσεων, είναι ο ρυθμός της ζωής που εκδηλώνεται μέσα από τη διαστολή και τη συστολή και είναι εγγενής στο ενεργειακό παιχνίδι ανάμεσα στο θηλυκό (συστολή/εισπνοή) και στο αρσενικό (διαστολή/εκπνοή) στοιχείο κάθε τσάκρα. 

Στόχος αυτής της άσκησης είναι να περάσετε καλά!

Κάντε ό,τι θέλετε: χορέψτε, κινηθείτε, δημιουργήστε ή οραματιστείτε. Περιλαμβάνονται, επίσης, εκφωνήσεις που αντιστοιχούν σε καθένα από τα εφτά τσάκρα. 
Αυτούς τους «ύμνους δύναμης» έχει φτιάξει η Αηηa Chandler, δασκάλα Τάι Τσι και Τσικούγκ.

Σκοπός

Να ανοίξετε και να χαλαρώσετε τα τσάκρα, ώστε να επιτευχθεί ελεύθερη ροή της ενέργειας.
Να ενισχύετε τα τσάκρα με νέα ενέργεια και ζωτικότητα κάθε στιγμή της ζωής σας.

Προετοιμασία
Βρείτε ένα μέρος στο σπίτι ή έξω στη φύση, όπου νιώθετε άνετα και μπορείτε να κάτσετε μόνοι (με τον εαυτό σας ή τον συνεργάτη ή τη συνεργάτιδά σας) για μισή ώρα. Αν είστε στη φύση, βρείτε ένα όμορφο και απομονωμένο σημείο, όπου θα μπορέσετε να κινηθείτε, να χορέψετε και να φωνάξετε ελεύθερα.
Πάρτε μαζί σας ένα μουσικό σύστημα. Θα παίξετε την αγαπημένη σας δυναμική μουσική  (αφρικανικούς ρυθμούς, σάλσα, ή κοσμικούς ρυθμούς). Η μουσική θα πρέπει να σας κάνει να θέλετε να κουνηθείτε, να τρανταχτείτε, να στριφογυρίσετε! Προετοιμαστείτε για έναν ξέφρενο χορό χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται να ανοίξετε τα κυκλώματά σας και να συνδεθείτε με το ρεύμα ζωτικότητας που ανοίγει τα τσάκρα σας.
Αν βρίσκεστε στη φύση, μπορείτε να πάρετε μαζί σας μουσικά όργανα ή, απλά, να χτυπάτε τα χέρια και να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας.
Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται ασυνήθιστα. Κι όμως, δείτε το σαν μια ταντρική άσκηση που ισοδυναμεί με μια επίσκεψη στο γυμναστήριο και στην οποία γυμνάζεστε με αεροβικές κινήσεις, έντονες αναπνοές και ασκήσεις των μυών και των οργάνων που συνδέονται με κάθε τσάκρα.

Εφαρμογή
Βάλτε μουσική.
Ξεκινήστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς 

Ο χαιρετισμός της καρδιάς 
Αυτός ο χαιρετισμός  φέρνει μια αίσθηση σεβασμού και επιτρέπει να ανοιχτείς στη διάσταση του ιερού.
Κάθισε και κράτησε την σπονδυλική στήλη χαλαρή και σε ευθεία γραμμή. Πάρε μια βαθιά αναπνοή και φέρε τη μια παλάμη απαλά μέσα στην άλλη, σχηματίζοντας μια κούπα, μπροστά από το στήθος. Οι αντιχείρες ακουμπούν απαλά την καρδιά.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού αγγίζετε  την καρδιά σας και νιώθετε την ζεστασιά της. Μπορεί ακόμη να την νιώσετε να σας στέλνει ένα μήνυμα. Να την ακούσετε να σας λέει:
Είσαι μέρος της ευρύτερης δημιουργίας και συνδέεσαι με όλους τους άλλους. Η αγάπη είναι ατελείωτη και απεριόριστα διαθέσιμη.
 

Νιώστε ότι αυτό είναι αλήθεια και  πείτε: Είμαι αξιαγάπητος...
Νιώστε ότι συνδέεστε με την καρδιά και πείτε πάλι είμαι αξιαγάπητος...
Αρχίστε να προφέρετε τον ήχο ΟΟΥΜΜ την πηγή όλων των ήχων. Αφήστε αυτόν τον ήχο να αντηχήσει βαθιά μέσα στην κοιλιά σας. Νιώστε ότι αυτός ο ήχος σας συγκεντρώνει στην ψυχή σας και την καθαρίζει.
Όταν νιώσετε έτοιμοι ανοίγετε τα μάτια...

Αναπνεύστε βαθιά από το στόμα. Στείλτε την αναπνοή στην κοιλιά σας και, αν μπορείτε, στο φύλο σας. Η αναπνοή από το στόμα πλουταίνει τα συναισθήματα και διευρύνει τις αισθήσεις που συνδέονται με κάθε τσάκρα.
Μετακινηθείτε, χορέψτε, κινηθείτε σαν φίδι — τα πόδια, τα γόνατα, η λεκάνη, η σπονδυλική στήλη, ο λαιμός μέχρι την κορυφή της κεφαλής. Νιώστε πως όλα κινούνται. Αφήστε τη βαθιά ανάσα να σας μεταφέρει στην κίνηση. Αφήστε την αναπνοή σας να ακολουθήσει την κίνηση. Συνεχίστε για δέκα, περίπου, λεπτά. Αφήστε τη φωνή σας να προφέρει αυθόρμητους' ήχους που δονούν και ανοίγουν το τσάκρα του λαιμού.
Αφού ζεσταθείτε, στείλτε την αναπνοή και τις κινήσεις με τη σειρά σε κάθε τσάκρα. Αφιερώστε τρία με πέντε λεπτά στο καθένα. Ξεκινήστε από το πρώτο και προχωρήστε μέχρι το έβδομο.

Η Έκσταση του οργασμού
 
Εστιάστε στο σεξουαλικό κέντρο στην βάση της περιοχής της λεκάνης. Δώστε έμφαση στην κίνηση της λεκάνης και κινηθείτε σαν το φίδι, ξαπλωμένοι ή όρθιοι, ενώ ταυτόχρονα σφίγγετε και χαλαρώνετε συνέχεια την σεξουαλική περιοχή. Αφήστε την αναπνοή, τη φωνή και την κίνηση να ζωντανέψουν τη λεκάνη σας. Επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει την σεξουαλικότητα του σαν ένα ζωντανό ρεύμα γεμάτο υγεία και φρεσκάδα. Καθώς χορεύετε, επιβεβαιώστε στον εαυτό σας ότι είστε ένα πανίσχυρο σεξουαλικό ον. Πείτε τα λόγια που σας δονούν και που τα νιώθετε αληθινά για σας. Μπορείτε να τα τραγουδήσετε ή να τα πείτε σαν ποίημα ή σιωπηλά στον εαυτό σας.
Θεραπευτική Εκφώνηση: Νιώθω ασφαλής και σίγουρος. Οι ανάγκες μου ικανοποιούνται. Είμαι ένα οργασμικό ον.

Η Έκσταση της ροής-Εναρμόνιση Τώρα
Συγκεντρώστε την προσοχή σας στην κοιλιά. Χορέψτε στο δεύτερο τσάκρα, στροβιλιστείτε, κουνηθείτε σαν το φίδι και αναπνεύστε βαθιά μέσα από το στόμα στην κοιλιά σας. Εστιάστε στην ισορροπία και στη δύναμη. Ακολουθήστε μια ρευστή κίνηση. Στείλτε αγάπη και εκτίμηση στο φυσικό σας σώμα. Φανταστείτε πως είναι υγιές, ζωντανό, καλά συντονισμένο και υπέροχο. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο συγκεκριμένο φυσικό περιορισμό ή πρόκληση, φανταστείτε όλους τους ιστούς, τους μυς και τα ενεργειακά συστήματα του σώματός σας να σπεύδουν σε υποστήριξη για να θεραπευτεί αυτό το τραύ­μα ή η διαταραχή. Δείτε το, αγγίξτε το, αγαπήστε το, χορέψτε το, αναπνεύστε το.
Θεραπευτική Εκφώνηση: Η ζωή είναι παιχνίδι. Η ενέργεια μου ρέει και η αυτοπεποίθησή μου αυξάνεται.

Η Έκσταση της Δύναμης — Ο Λαμπερός Ήλιος 


Συγκεντρωθείτε, τώρα, στο ηλιακό πλέγμα, ακριβώς κάτω από τη θωρακική κοιλότητα, όπου βρίσκεται το διάφραγμα. Στείλτε την αναπνοή σας βαθιά σ’ εκείνη την περιοχή, ενώ, συγχρόνως, συνεχίζετε να λικνίζεστε. Νιώστε το ρίγος που προκαλεί η χυμώδης ενέργεια καθώς χύνεται στο ηλιακό πλέγμα. Νιώστε να συγκεντρώνονται εκεί, σε μια μεγάλη μπάλα πανίσχυρης, χαρούμενης φωτεινής ενέργειας, τα συναισθήματα, η προσωπική σας δύναμη, το αίσθημα αυτο­εκτίμησης και η αυτοπεποίθησή σας. Εκφράστε αυτή τη δύναμη με έντονους ήχους και λόγια. Διακηρύξτε δυνατά τη δύναμή σας. Διεκδικήστε τη θέση που σας ανήκει στον κόσμο.
Θεραπευτική Εκφώνηση: Την αξίζω. Είναι η δύναμή μου και τη χρησιμοποιώ σοφά.

Η Έκσταση της Αγάπης — Η Επιθυμία για Συγχώνευση
Τώρα συγκεντρωθείτε στο τσάκρα της καρδιάς, στο κέντρο του στήθους. Αφήστε την αναπνοή να διευρύνει τη θωρακική κοιλότητα. Φανταστείτε το τσάκρα της καρδιάς να ανοίγει και να γεμίζει με φωτεινή ενέργεια και χρυσές ακτίνες που σας στέλνουν εκείνοι που σας αγαπούν. Χορέψτε το χορό της καρδιάς σας και απλώστε τα χέρια σας σαν να πετάγατε. Αγκαλιάστε τον εαυτό σας: Είστε ο εραστής/η ερωμένη και ο αγαπημένος/η αγαπημένη που συναντιούνται μέσα στην καρδιά σας. Περιβάλλετε με αγάπη όλους όσους αγαπάτε και όλο τον κόσμο, και στείλτε τους υποστήριξη, φροντίδα. Αφήστε τα συναισθήματά σας να εκφραστούν ελεύθερα γέλιο, κραυγή, δάκρυα. Αφήστε τα να μαλακώσουν την καρδιά σας.
Θεραπευτική Εκφώνηση: Με αγαπούν. Δίνω αγάπη, δέχομαι αγάπη.

Η Έκσταση της Δημιουργίας ~ Το Τραγούδι της Ψυχής
 

Τώρα, συγκεντρωθείτε στο λάρυγγά σας και εξερευνήστε τη φωνή σας. Κουνήστε το λαιμό και το κεφάλι. Φωνάξτε, τραγουδήστε, αυτοσχεδιάστε, μην κρατιέστε, απολαύστε αυτό που κάνετε! Πειραματιστείτε να τραγουδήσετε το τραγούδι της λεκάνης, της κοιλιάς, της καρδιάς κ.λπ. Συνδεθείτε πραγματικά με την ενέργειά σας. Εκφράστε την προς τα έξω με όποιον τρόπο θέλει. Δώστε της πλήρη ελευθερία και απολαύστε το.
θεραπευτική Εκφώνηση: Ακούω την καρδιά μου και εκφράζω αυ- ι*ι που αισθάνομαι. Επιλέγω να αγαπώ τη φωνή μου.

Η Έκσταση της Βαθιάς Γνώσης — Βλέπω Μακριά
Συγκεντρωθείτε, τώρα, στο μπροστινό μέρος της κεφαλής, στο τρίτο μάτι. Εισπνεύστε βαθιά. Καθώς εισπνέετε, φανταστείτε την ενέργεια της ζωής να επεκτείνεται προς τα έξω, μέσα από τα μάτια, τα αυτιά, την κορυφή της κεφαλής σας. Αφήστε το χορό σας να γίνει ένα αργό, ρευστό γλίστρημα. Δείτε τον εαυτό σας σαν έναν αετό που πετάει στο διάστημα. Κοιτάξτε γύρω σας, μέσα και έξω και, καθώς κινείστε, δείτε ολόκληρη την εικόνα. Τι συμβαίνει στη ζωή σας; Μπορείτε, εδώ και τώρα, να δεχτείτε διαισθητική καθοδήγηση; Εναρμονιστείτε με τα οράματα, τις εικόνες, τις αλήθειες που αναδύονται καθώς χορεύετε. Μπορείτε να νιώσετε ότι στη ζωή σας υπάρχει κάποιος ανώτερος σκοπός;
Θεραπευτική Εκφώνηση: Κοιτάζω, βλέπω, αφουγκράζομαι, ακούω. Οραματίζομαι το σκοπό της ζωής μου.

Η Έκσταση της Υπέρβασης — Ο Ανοιχτός Ουρανός
Τώρα, κατευθύνετε την αντίληψή σας στην κορυφή της κεφαλής. Καθώς χορεύετε, αναπνέετε και απολαμβάνετε την κίνηση, φανταστείτε την κορυφή της κεφαλής σας να ανοίγει σαν λουλούδι και να δέχεται το φως του ήλιου. Νιώστε το φως να σας διαπερνά και να γεμίζει το σώμα σας με ακτινοβολία. Νιώστε το δικό σας Πνεύμα να τροφοδοτεί με δύναμη αυτό το φως και να το καθοδηγεί. Επιτρέψτε στο Πνεύμα να εκφραστεί μέσα από το χορό σας, και ανοιχτείτε στην ευγνωμοσύνη και στη χαρά.
Θεραπευτική Εκφώνηση: Γίνομαι αυτός/ή που είμαι. Γίνομαι ένας Θεός/μία Θεά.


ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Η επιτυχία σας εξαρτάται από την πρόθεσή σας. Προτού ξεκινήσετε, φανταστείτε για λίγο όλα τα τσάκρα να ανοίγουν μέσα από το χορό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει.
Στην αρχή μπορεί να συναντήσετε αντίσταση ή κωλύματα σε ένα ή περισσότερα τσάκρα. Μη βιάζεστε. Να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί. Μιλήστε τους: «Ναι, ξέρω πως δυσκολεύεσαι, μα δεν πειράζει. Μπορείς να το κάνεις. Είμαι εδώ, μαζί σου. Ας το κάνουμε μαζί, ανάπνεε μαζί μου. Να το, έλα, θα περάσουμε καλά».
Αυτός ο χορός θα φέρει ζωντάνια στην καθημερινότητα σας και θα διευκολύνει την πρόσβαση σας στα τσάκρα. Έχοντας νιώσει την ενέργεια κάθε τσάκρα, θα είστε σε θέση να τα απολαύσετε περισσότερο.


Αποσπάσματα από το βιβλίο της Margot Anand
«