Translate

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν την αγκαλιά

Γιατί τόσο πολλά άτομα τσιτώνονται και ντρέπονται ακόμη και για μια απλή σωματική επαφή όπως είναι το αγκάλιασμα;

OSHO: Εδώ και αιώνες ο άνθρωπος επηρεάζεται ενάντια στο σώμα, Οι θρησκείες τού έχουν πει ότι αν θέλεις να γίνεις πνευματικός, πρέπει να γίνεις ένα αντι-σώμα. Αν θέλεις να κατακτήσεις τον άλλον κόσμο πρέπει να απαρνηθείς αυτόν τον κόσμο. Και το αγκάλιασμα είναι μια πολύ αισθησιακή, σωματική εμπειρία τρομερής σημασίας. Τί να πούμε για το αγκάλιασμα όμως; Ακόμη και το άγγιγμα έχει θεωρηθεί ταμπού.

Το σώμα σας είναι ένα τόσο όμορφο φαινόμενο. Είστε εσείς. Είναι η περιφέρειά σας, και αν αρνείστε την περιφέρεια δεν θα μπορέσετε να βρείτε ποτέ το κέντρο. Το κέντρο είναι το είναι σας- δεν είναι ενάντια στο σώμα. Δεν μπορεί να επι­βιώσει χωρίς το σώμα ούτε για μια στιγμή· το σώμα είναι η τροφή του. 


Έχετε δει στην Ανατολή, ότι όταν χαιρετάτε κάποιον δεν σφίγγετε τα χέρια. Αυτό πηγαίνει ενάντια στην πνευματικότη­τα. Έρχεστε σε επαφή με το σώμα του άλλου ατόμου, τη ζεστασιά του άλλου ατόμου. Στην Ανατολή κανένας δεν αγκα­λιάζεται, επειδή η αγκαλιά θεωρείται κάτι σεξουαλικό. Δεν είναι. Σίγουρα είναι αισθησιακό, αλλά όχι σεξουαλικό, και πρέ­πει να καταλάβετε αυτά τα δύο πράγματα καθαρά.

Ο ζωντανός άνθρωπος είναι αισθησιακός. Αυτό σημαίνει ότι όλες του οι αισθήσεις λειτουργούν στο ύψιστο σημείο. Βλέπει καλύτερα. Το άγγιγμά του δεν είναι σαν να κρατάτε ένα νε­κρό κλαδί από ένα δέντρο. Το άγγιγμά του είναι ζωντανό' είναι μια γλώσσα, έχει ένα μήνυμα. Η ενέργειά του μεταφέρεται σε εσάς, η δική σας ενέργεια μεταφέρεται σε εκείνον.

Η συνάντηση δύο ενεργειών είναι πάντοτε χαρά. Είναι σαν δύο χορευτές να χορεύουν ρυθμικά, δύο οργανοπαίχτες να παί­ζουν ρυθμικά, να αλληλοσυμπληρώνονται. Όμως ακόμη και στη Δύση δίνετε τα χέρια σας αλλά η ενέργειά σας, αντί να πάει στο άλλο άτομο, τραβιέται προς τα πίσω. Ο φόβος μήπως γίνετε σεξουαλικοί, ο φόβος μήπως γίνετε αισθησιακοί, ο φόβος μήπως σας γεν­νηθεί ένα ενδιαφέρον για το σώμα του άλλου - όλα αυτά θε­ωρούνται μη πνευματικά.

Η αγκαλιά είναι πιο κοντινή από το βλέμμα. Με ένα βλέμμα οι άνθρωποι μπορούν να προσβάλουν και κατά τη διάρκεια μιας χειρονομίας μπορεί να μην απελευθερώνουν την ενέργειά τους... Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φράση «μια θερμή υπο­δοχή», αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Είναι πάντοτε μια ψυχρή υποδοχή επειδή η ενέργειά σας τραβιέται προς τα πίσω. Το χέρι σας είναι κρύο, δεν εκπέμπει θερμότητα. 

Αν μονάχα δυο χέρια που συναντιούνται σε μια ζεστή λάμψη σάς δίνουν τόση χαρά, όταν αγκαλιάσετε το σώμα η χαρά θα είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη. 

Και η ερωτική πράξη; Αυτά είναι μονάχα βήματα. Καθώς αγκαλιάζετε το σώμα, είστε κο­ντά αλλά και πάλι είστε διαχωρισμένοι. Η πράξη του έρωτα σημαίνει ότι έχετε μπει ο ένας στον άλλο.

Αν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται απλά για λόγους ευγένειας, παραμένουν τόσο απόμακροι όσο απόμακρα είναι τα αστέρια - εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Και τότε, όταν αγκαλιάζεστε; Νιώθετε... όχι χαρού­μενοι, κάνετε ένα καθήκον. Πρέπει να αγκαλιάσετε τη μητέρα σας, τον πατέρα σας, την αδελφή σας σε κάποιες περιστάσεις, αλλά παραμένετε και οι δύο απόμακροι. Ο φόβος του σεξ είναι τόσο βαθιά προγραμματισμένος ώστε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει προς το σεξ είναι απαγορευμένο.


Για μένα, για τους ανθρώπους μου, η ζεστασιά είναι ζωή. Καθώς τη μοιράζεστε, μεγαλώνει. Όσο περισσότερο τη μοιράζεστε, τόσο περισσότερο την έχετε. Και κάθε άτομο έχει μια μοναδική ιδιότητα στη ζεστασιά του. Αν είστε αρκετά αισθαντικοί -και αυτό θέλω να είστε- θα ξαφνιαστείτε όταν διαπι­στώσετε ότι σφίγγοντας τα χέρια διαφόρων ατόμων βρίσκετε διαφορές στην ενέργεια. Η ποιότητα, η δύναμη, η ένταση, η γεύση, το άρωμα -όλα είναι μοναδικά σε κάθε άτομο. Όταν όμως σφίγγετε τα χέρια σας με έναν ψυχρό τρόπο, ή αγκαλιά­ζετε ένα σώμα σαν να είστε δύο σκελετοί που συναντιούνται σε ένα νεκροταφείο, τότε δεν υπάρχει διαφορά.

Η ζωή σάς δίνει μοναδικότητα· ο θάνατος καταστρέφει τη μοναδικότητά σας. Δύο νεκρά σώματα είναι ακριβώς το ίδιο, απλά νεκρά, όμως δύο ζωντανά σώματα δεν είναι ποτέ ακριβώς τα ίδια. Η ύπαρξη δεν πιστεύει στα αντίγραφα με καρ­μπόν. Η ύπαρξη πιστεύει στα πρωτότυπα- δημιουργεί μόνο πρωτότυπα.


Αποσπάσματα απο το βιβλίο
OSHO: "Το SEX μετράει"