Translate

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Ο φιδίσιος χρόνος είναι ο χρόνος της ροής

Φίλε, οσο είσαι ζωντανός, να βουτάς στην εμπειρία!
Rumi

Ο φιδίσιος χρόνος είναι ο χρόνος της ροής 
Όταν ο νους σταματά και η κίνησή μας γίνεται αυθόρμητη τότε γινόμαστε πραγματικά το σώμα μας και μπαίνουμε σε κατάσταση ροής. Σταματούν οι σκέψεις και βγαίνουμε από τα όρια του νου. Μέσω της δράσης, η αναπνοή, οι μύες, η κίνηση και η συναίσθηση γίνονται ένα καθώς καθοδηγούμαστε από το Hara στο κέντρο του πυρήνα μας.

«Η σκέψη καταρρέει στην αίσθηση, η πράξη στην ύπαρξη. Ζούμε μέσα στην εγρήγορση, τη ζωντάνια, τη ροή».


Η ροή είναι μια κατάσταση όπου η ύπαρξη βιώνεται ως δράση, χωρίς σκέψεις. Είναι μια κατάσταση καθαρής δράσης όπου ο χρόνος μοιάζει να είναι ακίνητος ή κινείται πολύ γρήγορα. Η ροή είναι μια κατάσταση αβίαστης δραστηριότητας που συγγενεύει με την έκσταση, όπου ο νους σταματά και γινόμαστε, πραγματικά, το σώμα μας.

Η ροή εκδηλώνεται όταν:
• Συγκεντρώνουμε συνειδητά την προσοχή μας στο σώμα μας, επικεντρωνόμαστε στην κοιλιά μας και ισορροπούμε σ’ αυτή. 
• Ξεχνάμε το εγώ μας. Δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην αναπνοή παρά στις σκέψεις μας. 
• Δεν προσπαθούμε. Παραδινόμαστε στην κίνηση του σώματός σας και στην εμπειρία που αναδύετε.
• Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Χαλαρώνουμε εντελώς και δεν ανησυχούμε ούτε για την επιτυχία ούτε για την αποτυχία.
• Νιώθουμε στιγμή προς στιγμή ό,τι συμβαίνει.

Ο φιδίσιος χρόνος, η κατάσταση ροής, εκδηλώνεται και στην ερωτική πράξη όταν αφηνόμαστε στην διαδικασία και απολαμβάνουμε απλά πράγματα όπως το άγγιγμα, την αίσθηση, την αναπνοή και την ερωτική έκφραση — αντί να προσπαθούμε και να νοιαζόμαστε για το στόχο και το αποτέλεσμα.
Αντί να σκεφτόμαστε από πριν τις τεχνικές και να αγωνιζόμαστε να φτάσουμε στον οργασμό, χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή. Δεν ανησυχούμε για την επόμενη, ούτε και για το αν κάνουμε τα πράγματα σωστά. Αν ο σύντροφός μας θα τελειώσει νωρίς ή αν η σύντροφός μας τελειώσει ή όχι. Αφηνόμαστε στην αίσθηση και απελευθερωνόμαστε από κάθε σκέψη και κρίση. Παραδινόμαστε στην ενέργεια κάθε στιγμής. Μόνον έτσι ταξιδεύουμε απολαυστικά στην εμπειρία. 

namaste 
despoina palamari