Translate

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι αναζητούν μια σχέση, νομίζοντας πως η δυστυχία τους οφείλεται στη μοναξιά τους

Ερώτηση: O εραστής μου ήταν πολύ κοντά μου παλιότερα. Τώρα έρχεται πιο κοντά σ’ εσένα, αλλά έχει απόσταση από εμένα κι εγώ νιώθω πως μένω απ’ έξω. Δεν ξέρω αν θέλω να συνεχίσω τη σχέση ή όχι! 
  
Απάντηση απο τον OSHO: Όταν οι άνθρωποι είναι μόνοι, πάντοτε συμβαίνει να μπουχτίζουν με τη μοναξιά τους. Είναι στενοχωρημένοι, θλιμμένοι και η ζωή δεν τους συναρπάζει. Έτσι, ψάχνουν να βρουν κάποιον, κάποια σχέση κι ύστερα συναρπάζονται, έρχονται όμως μαζί και πολλά προβλήματα: θυμός, ζήλια και χίλια δυο άλλα πράγματα. 


Η θλίψη εξαφανίζεται, έρχεται όμως ο θυμός, επειδή είναι η ίδια ενέργεια. Η θλίψη είναι καταπιεσμένος θυμός, επειδή όταν είσαι μόνος σου δεν έχεις κανέναν για να εκφράσεις το θυμό σου, οπότε τον κουβαλάς. Και ο θυμός είναι καταπιεσμένη θλίψη. Αυτές οι δύο περιπτώσεις πρέπει να γίνουν κατανοητές.

Αν δεν μπορείς να είσαι ήρεμη και ήσυχη μέσα στον έρωτα, ο έρωτας δεν πρόκειται να λύσει τίποτα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο έρωτας από μόνος του ή το να έχεις μια σχέση με κάποιον, δεν πρόκειται να σου δώσει ευτυχία, αν εσύ δεν φέρεις μέσα σου την ευτυχία.
Κι αν δεν έχεις ευτυχία, τότε είναι προτιμότερο να είσαι μόνη σου. Κι αυτό συμβαίνει πάντοτε: Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι αναζητούν μια σχέση, θεωρώντας πως είναι δυστυχισμένοι επειδή είναι μόνοι. Δεν είναι αυτό το πραγματικό ζήτημα. Είναι δυστυχισμένοι - είτε είναι μόνοι είτε είναι οε μια σχέση - αυτό δεν έχει καμία διαφορά Κι όταν είστε μαζί, η δυστυχία σου θα γίνεται πιο έντονη. Δεν μπορεί να εξαφανιστεί απλώς και μόνο με το να είσαστε μαζί. Εσύ πρέπει να την εγκαταλείψεις.

Πάντοτε να θυμάσαι πως όταν κάποιος είναι μαζί σου, είναι μαζί σου για να είναι ευτυχισμένος. Κάθε ένας αναζητά τη δική του ευτυχία. Όποτε όμως είσαι ερωτευμένος, αρχίζεις να έχεις την ψευδαίσθηση ότι ο άλλος αναζητά τη δική σου ευτυχία. Γιατί θα έπρεπε να το κάνει;
Αν φέρνετε ευτυχία και οι δύο, τότε η σχέση μπορεί να είναι όμορφη, αλλιώς θα βουλιάξει μια μέρα. Έτσι, όποτε αρχίζει μια σχέση, είναι καλή, επειδή και οι δύο κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλον χωρίς να το ξέρουν. Υπάρχει μόνο το όμορφο πρόσωπο. Και μόνο όταν τα πράγματα καθίσουν, εμφανίζεται το άσχημο πρόσωπο. Τότε ξεσπά η πραγματικότητα και τα πράγματα πάνε στραβά. 

Αν νιώθεις πως πρέπει να κάνεις κάθαρση, τότε κλείσου στο δωμάτιο και χτύπα ένα μαξιλάρι. Γιατί να καταστρέφεις μια σχέση γι’ αυτό; 

Κάθε ένας αναζητά τη δική του ευτυχία και δεν υπάρχει τίποτα κακό σ’ αυτό. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναζητήσεις την ευτυχία. Αν είσαστε μαζί, βοηθήστε ο ένας τον άλλον. Αν νιώθεις ότι αυτό είναι επώδυνο, χωρίστε. Να θυμάσαι όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο με αυτή τη σχέση. Πάντοτε αυτό πρόκειται να συμβαίνει. Αντιμετώπισέ το, λοιπόν. Μίλησέ του.

Πρέπει κανείς να μαθαίνει από κάθε εμπειρία. Τίποτα δεν είναι κακό, επειδή το κάθε τι μπορεί να γίνει ένα μάθημα.