Translate

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η ισορροπία της αρσενικής και της θηλυκής ενέργειας είναι το ζητούμενο για τον καθένα μας

Όταν συναντιούνται δύο άνθρωποι συναντιούνται δύο κόσμοι. Αυτό δεν είναι κάτι απλό, είναι το πιο σύνθετο πράγμα. Μέσα του, ο κάθε άνθρωπος είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ένα μυστήριο με συνυφασμένο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. 

Η αρσενική και η θηλυκή ενέργεια βρίσκεται μέσα στον καθένα μας και αποτελεί μέρος του μυστηρίου της εσωτερικής μας πραγματικότητας. Η αρμονική τους σχέση, η ισορροπία του γιν και του γιανγκ είναι η αφετηρία για μια χαρούμενη και ολοκληρωμένη ζωή γιατί μόνο τότε μπορούμε να διαμορφώσουμε μια σχέση αγάπης με τον εαυτό μας. 


Διαφορετικά θα βρισκόμαστε σε σύγχυση, βιώνοντας έναν διαχωρισμό, μια εσωτερική εμπόλεμη κατάσταση, που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε καν να ερμηνεύσουμε και μας οδηγεί σε μια καθημερινότητα που μας απομακρύνει από τη Χαρά και την Αγάπη.

Ας δούμε όμως πως μας κάνουν και ενεργούμε αυτές οι δυο ενέργειες πιο αναλυτικά.

Η αρσενική ενέργεια μέσα μας, αν δεν είναι εγκλωβισμένη, μας επιτρέπει να λειτουργούμε με ευθύ και άμεσο τρόπο γεμάτο αυτοπεποίθηση. Να λέμε την αλήθεια μας και να έχουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα να ξεπερνάμε με διαύγεια και σοφία, κάθε εμπόδιο. Μας κάνει να ζούμε και να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή με έναν τρόπο που γίνεται φως και έμπνευση για όσους είναι γύρω μας.

Αν όμως με κάποιο τρόπο έχουμε μπλοκάρει την αρσενική μας ενέργεια τότε στηριζόμαστε μόνο στη λογική και αποκλείουμε την καρδιά. Προσπαθούμε να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων αλλά και των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε. Μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε δίκιο και γινόμαστε επικριτικοί όταν αμφισβητούν το αλάθητο μας. Αποφεύγουμε τις ευθύνες και τις απαιτήσεις φοβούμενοι την κριτική των άλλων στην περίπτωση που κάνουμε κάποιο λάθος. Δείχνουμε υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό μας και ο φόβος της δέσμευσης κυριαρχεί στα συναισθήματά μας γιατί στην ουσία φοβόμαστε μήπως χάσουμε την ελευθερία μας.

Αν η θηλυκή μας ενέργεια είναι ισορροπημένη τότε είμαστε ανοικτοί στις εμπειρίες. Δεν θέλουμε να κατευθύνουμε τα πράγματα ή να έχουμε κάποιον συγκεκριμένο στόχο και  αφηνόμαστε στη ροή γεμάτοι εμπιστοσύνη, διαίσθηση και δεκτικότητα. Είμαστε σε επαφή με το συναίσθημά μας καθοδηγούμενοι από τη διαίσθησή μας και βιώνουμε με ολοκληρωτική παρουσία οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας. Τα συναισθήματα μας είναι βαθιά και η αγάπη μας είναι θεραπευτική για τους γύρω μας.

Αντίθετα αν η θηλυκή μας ενέργεια είναι σε ανισορροπία τότε τα προβλήματα μας κατακλύζουν. Παραδίνουμε την ταυτότητά μας και την δύναμή μας σε άλλους. Χαμένοι μέσα στη πολυπλοκότητα δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε κάτι συγκεκριμένο με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία ή το στόχο. Συγχυζόμαστε και αυτή η σύγχυση,  μας δυσκολεύει να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε επιλογές. Κλεινόμαστε στο δικό μας εσωτερικό χάος και η υπερβολική ευαισθησία μας  κάνει συναισθηματικά ευάλωτους σε καταστάσεις  και ανθρώπους.

Αν όμως η αρσενική και η θηλυκή ενέργεια μέσα μας βρίσκονται σε ισορροπία τότε τα βήματά μας στη ζωή καθοδηγούνται με διαύγεια και διαίσθηση και είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι με την πηγή της ζωτικής, δημιουργικής και ερωτικής μας συναισθηματικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτής της ισορροπίας είναι η εσωτερική ειρήνη.
Σε καμιά περίπτωση όταν αυτές οι δυο ποιότητές μας ενωθούν και ισορροπήσουν δεν μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε σαν ανδρόγυνα πλάσματα χωρίς ταυτότητα. Αντίθετα είναι σαν αλληλοεξουδετερώνονται σχηματίζοντας ένα ενοποιημένο Όλον, το οποίο θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ενοποιημένο Εαυτό που μας οδηγεί να βιώνουμε με πληρότητα τη ζωή μας

namaste
despoina palamari