Translate

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Πες ναι σε όλο το ερωτικό πάθος της ζωής

Τι είναι Τάντρα

Πολλοί είναι αυτή που λανθασμένα πιστεύουν ότι η Τάντρα είναι μια πνευματική διαστρέβλωση σεξουαλικής θεραπείας. Μια δικαιολογία για να εμπλακεί κανείς σε ερωτικά παιχνίδια και σε ένα είδος εθισμού σε ατελείωτες ώρες οργασμού. Όμως όλα αυτά δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την αλήθεια. 

Το μονοπάτι της Τάντρα μας διδάσκει πώς να αγκαλιάσουμε και να ενοποιήσουμε τις συνηθισμένες, τις ερωτικές και τις ιερές διαστάσεις της ζωής, γιατί όλες πηγάζουν από το Πνεύμα. Η ομορφιά και σοφία της Τάντρα έγκειται στο ότι αποδέχεται τη σεξουαλικότητα σαν μια δίοδο στον εκστατικό νου της υπέροχης ευδαιμονίας.

Πράγματι, αυτό που συμβαίνει όταν βρισκόμαστε στην κορύφωση του οργασμού είναι ότι ξεπερνάμε την ψευδαίσθηση του κατακερματισμού και του αποχωρισμού και ρίχνουμε μια φευγαλέα ματιά στην ενότητα και στη διασυνδετικότητα όλων των όντων. Και μέσω του άλλου — του συντρόφου μας — ερωτευόμαστε τη ζωή.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, η Τάντρα δίδασκε την καλλιέργεια της ερωτικής αγάπης ως τέχνης, μιας εξαιρετικά αποτελεσματικής πνευ­ματικής μεθόδου. Κι αυτό γιατί η σεξουαλική πράξη έχει την ιδιαίτε­ρη δυνατότητα να ανοίγει την ύπαρξή μας στην εμπειρία της έκστα­σης. 

Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, η Τάντρα αμφισβητεί την άποψη των περισσότερων πνευματικών και θρησκευτικών δρόμων, που υποστηρίζουν πως για να ασκήσουμε το διαλογισμό ή να αφυ­πνίσουμε το Πνεύμα μας, πρέπει να καταπνίξουμε ή να υπερβούμε τη σεξουαλικότητά μας. Η Τάντρα εξεγέρθηκε ενάντια σ’ αυτά τα ασκη­τικά δόγματα που απαρνούνται τη ζωή. Αναγνωρίζει ότι η ερωτική πράξη βρίσκεται στη ρίζα της ζωής και ότι με το να λατρεύουμε και να διαλογιζόμαστε πάνω στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και στην ερωτική ένωση, στην πραγματικότητα, δείχνουμε το βαθύ σεβασμό που τρέφουμε για τη ζωή, κάτι που μας οδηγεί κατευθείαν μέσα από την απόλαυση των αισθήσεων στην πνευματική απελευθέρωση.

Η Τάντρα λέει ότι για να κυριαρχήσουμε στους πόθους μας, δεν πρέπει να τους αποφεύγουμε αλλά να βυθιζόμαστε σ’ αυτούς. Για να τους υπερβούμε, πρέπει να τους γνωρίσουμε και να τους βιώσουμε σε βάθος. Στην πραγματικότητα  μάς διδάσκει πως τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από τη διαδικασία κατανόησης της πραγματικότητας. Δεν χρειάζεται να υποφέρουμε θυσιάζοντας τις απολαύσεις της ζωής. Αντίθετα, μπορούμε να τις δούμε ως ευκαιρίες για αφύπνιση και να τις καλλιεργήσουμε ως τέτοιες. 

Η Τάντρα μάς διδάσκει να περικλείουμε στην ολότητά μας κάθε στιγμή που ζούμε, να ανταποκρινόμαστε με το σώμα μας, να νιώθουμε με την καρδιά μας, να αντιλαμβανόμαστε με διαύγεια και να είμαστε απόλυτα παρόντες με τους άλλους και με τη ζωή. Τα εφτά ταντρικά κλειδιά:
  • Πες ναι σε όλο το ερωτικό πάθος της ζωής. 
  • Ακολούθησε το ρεύμα της ζωικής δύναμης που βρίσκεται μέσα σε καθετί και σε όλα όσα σε περιβάλουν. 
  • Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και επέτρεψε στην προσωπική σου δύναμη να εκδηλωθεί στη ζωή. Άνοιξε την καρδιά σου με αγάπη και συμπόνια για τον εαυτό σου και για τους άλλους. Εκδήλωσε με δημιουργικό τρόπο την δημιουργικότητα και την αλήθεια σου. 
  • Κοίτα μέσα σου για να καθαρθείς και να γνωρίσεις σε βάθος τη ζωή σου.
  • Παραδώσου στην πηγή σου και γνώρισε την ευγνωμοσύνη, την πνευματική ειρήνη και μια νέα ικανότητα να ζεις κάθε στιγμή με το μέγιστο των δυνατοτήτων σου.


Margot Anand
Αποσπάσματα από το
"Η τέχνη της καθημερινής έκστασης"