Translate

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η αγκαλιά, η ζεστασιά είναι ζωή που όταν τη μοιράζεστε, μεγαλώνει.

Γιατί τόσο πολλά άτομα τσιτώνονται και ντρέπονται ακόμη και για μια απλή σωματική επαφή όπως είναι το αγκάλιασμα;

OSHO: Εδώ και αιώνες ο άνθρωπος επηρεάζεται ενάντια στο σώμα, Οι θρησκείες τού έχουν πει ότι αν θέλεις να γίνεις πνευματικός, πρέπει να γίνεις ένα αντι-σώμα. Αν θέλεις να κατακτήσεις τον άλλον κόσμο πρέπει να απαρνηθείς αυτόν τον κόσμο. Και το αγκάλιασμα είναι μια πολύ αισθησιακή, σωματική εμπειρία τρομερής σημασίας. Τί να πούμε για το αγκάλιασμα όμως; Ακόμη και το άγγιγμα έχει θεωρηθεί ταμπού.


Αυτά τα θρησκευτικά προγράμματα που σας έχουν δοθεί είναι τόσο απάνθρωπα ώστε αν μπορέσουμε να εγκαταλείψου­με όλες τις θρησκείες και να ξεχάσουμε το παρελθόν τελείως, θα δείτε μια τεράστια έκρηξη ζεστασιάς, αγάπης, αγκαλιάς, αγγίγματος, και για πρώτη φορά θα νιώσετε ζωντανοί.

Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια στο παρελθόν για να γίνετε όσο το δυνατόν λιγότερο ζωντανοί, πιο νεκροί, απλά να επιβιώνετε με κάποιον τρόπο, να αναπνέετε με κάποιον τρόπο, να σέρνεστε ως τον τάφο σας, περιμένοντας να έρθει ο θάνατος για να σας απελευθερώσει.
Και το σώμα σας είναι ένα τόσο όμορφο φαινόμενο. Είστε εσείς. Είναι η περιφέρειά σας, και αν αρνείστε την περιφέρεια δεν θα μπορέσετε να βρείτε ποτέ το κέντρο. Το κέντρο είναι το είναι σας- δεν είναι ενάντια στο σώμα. Δεν μπορεί να επι­βιώσει χωρίς το σώμα ούτε για μια στιγμή· το σώμα είναι η τροφή του.
Βλέπετε σε όλον τον κόσμο ανθρώπους σχεδόν νεκρούς, υπνοβάτες να περπατάνε στον ύπνο τους, δυστυχισμένοι, να υποφέρουν για χιλιάδες λόγους. Όλα αυτά όμως βασίζονται σε ένα απλό φαινόμενο: σας έχουν στρέψει ενάντια στο σώμα σας. Το κέντρο σας και η περιφέρειά σας έχουν αποκοπεί το ένα από το άλλο. Αλλά για να φτάσει κανείς στο κέντρο πρέπει να περάσει την περιφέρεια.

Έχετε δει στην Ανατολή, ότι όταν χαιρετάτε κάποιον δεν σφίγγετε τα χέρια. Αυτό πηγαίνει ενάντια στην πνευματικότη­τα. Έρχεστε σε επαφή με το σώμα του άλλου ατόμου, τη ζεστασιά του άλλου ατόμου. Στην Ανατολή κανένας δεν αγκα­λιάζεται, επειδή η αγκαλιά θεωρείται κάτι σεξουαλικό. Δεν είναι. Σίγουρα είναι αισθησιακό, αλλά όχι σεξουαλικό, και πρέ­πει να καταλάβετε αυτά τα δύο πράγματα καθαρά.

Ο ζωντανός άνθρωπος είναι αισθησιακός. Αυτό σημαίνει ότι όλες του οι αισθήσεις λειτουργούν στο ύψιστο σημείο. Βλέπει καλύτερα. Το άγγιγμά του δεν είναι σαν να κρατάτε ένα νε­κρό κλαδί από ένα δέντρο. Το άγγιγμά του είναι ζωντανό' είναι μια γλώσσα, έχει ένα μήνυμα. Η ενέργειά του μεταφέρεται σε εσάς, η δική σας ενέργεια μεταφέρεται σε εκείνον.

Η συνάντηση δύο ενεργειών είναι πάντοτε χαρά. Είναι σαν δύο χορευτές να χορεύουν ρυθμικά, δύο οργανοπαίχτες να παί­ζουν ρυθμικά, να αλληλοσυμπληρώνονται. Όμως ακόμη και στη Δύση, όπου οι άνθρωποι δίνουν τα χέρια τους, οι ενέργειες δεν συναντιούνται. Η αιτία είναι ο χριστιανισμός. Δίνετε τα χέρια σας αλλά η ενέργειά σας, αντί να πάει στο άλλο άτομο, τραβιέται προς τα πίσω. Ο φόβος μήπως γίνετε σεξουαλικοί, ο φόβος μήπως γίνετε αισθησιακοί, ο φόβος μήπως σας γεν­νηθεί ένα ενδιαφέρον για το σώμα του άλλου - όλα αυτά θε­ωρούνται μη πνευματικά.

Έχει ανακαλυφθεί ότι αν κοιτάξετε μια γυναίκα για περισσότερα από τρία δευτερόλεπτα, θεωρείται μη πνευματικό. Τα τρία δευτερόλεπτα είναι φυσιολογικά. Καθώς περνάτε στον δρόμο, δεν μπορείτε να το αποφύγετε· έρχεται μια γυναίκα, περνάει μια Κλεοπάτρα - τα τρία δευτερόλεπτα είναι φυσιο­λογικά. Πέρα από αυτό, τα μάτια σας αγγίζουν τη γυναίκα - ένα μακρινό άγγιγμα, από απόσταση. Και αν κοιτάξετε στα μάτια της γυναίκας για περισσότερα από τρία δευτερόλεπτα, θα νιώσει προσβεβλημένη - έχετε διεισδύσει ήδη στο σώμα της μέσα από τα μάτια της. Και οι τρόποι σωστής συμπεριφοράς δεν σας επιτρέπουν να κοιτάξετε ξανά και ξανά τη γυναίκα.

Ξέρετε όμως το νόημα της λέξης σεβασμός; Σημαίνει να ξανακοιτάζω. Σεβασμός δεν σημαίνει τιμή, σεβασμός σημαίνει να έχετε γοητευτεί. Αυτό είναι ο σεβασμός- θέλετε να κοιτά­ξετε ξανά... ξανά... Ίσως να αλλάξετε πορεία και να ακολου­θήσετε τη γυναίκα.

Σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία η γυναίκα δεν θα νιώθει προσβεβλημένη. Και βαθιά μέσα της δεν νιώθει προσβεβλη­μένη και τώρα. Ακόμη και τώρα μετά από επηρεασμό χιλιάδων αιώνων, η προσβολή που νιώθει είναι επιφανειακή. Κατά βά­θος χαίρεται, κατά βάθος η δύναμη της φύσης είναι εκεί. Το να μην κοιτάξεις ξανά μια γυναίκα, να μην κοιτάξεις πίσω, εί­ναι σίγουρα μια προσβολή. Το να μην κοιτάξεις στα μάτια ενός άνδρα ή μιας γυναίκας, για περισσότερα από τρία δευτερόλε­πτα, είναι ταπείνωση. Έχετε απορρίψει αυτό το άτομο, δεν ήσασταν καλοί με αυτό το άτομο.

Η αγκαλιά είναι πιο κοντινή από το βλέμμα. Με ένα βλέμμα οι άνθρωποι μπορούν να προσβάλουν και κατά τη διάρκεια μιας χειρονομίας μπορεί να μην απελευθερώνουν την ενέργειά τους... Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φράση «μια θερμή υπο­δοχή», αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Είναι πάντοτε μια ψυχρή υποδοχή επειδή η ενέργειά σας τραβιέται προς τα πίσω. Το χέρι σας είναι κρύο, δεν εκπέμπει θερμότητα. Υπάρχουν κίνδυνοι για τους θρησκευόμενους ανθρώπους: αν το χέρι σας είναι ζε­στό και το άλλο άτομο είναι και εκείνο ανοιχτό να λάβει και να δώσει, τα πράγματα δεν θα σταματήσουν εκεί.

Αν μονάχα δυο χέρια που συναντιούνται σε μια ζεστή λάμ­ψη σάς δίνουν τόση χαρά, όταν αγκαλιάσετε το σώμα η χαρά θα είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη. Και η ερωτική πράξη; Αυτά είναι μονάχα βήματα. Καθώς αγκαλιάζετε το σώμα, είστε κο­ντά αλλά και πάλι είστε διαχωρισμένοι. Η πράξη του έρωτα σημαίνει ότι έχετε μπει ο ένας στον άλλο.

Οι επονομαζόμενοι άγιοι, οι μεσσίες, οι προφήτες, ήταν όλοι τους πολύ ύπουλοι. Δεν σας επέτρεψαν το πρώτο βήμα, επειδή το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο, και τελικά θα τελειώσει με έναν πολύ βαθύ σεξουαλικό οργασμό.
Έτσι δεν θα βρείτε την ίδια ποιότητα, την ίδια ένταση στον εξωτερικό κόσμο. Αν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται, είναι απλά για λόγους ευγένειας, αλλά παραμένουν τόσο απόμακροι όσο απόμακρα είναι τα αστέρια - εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Και έχετε προσέξει, όταν αγκαλιάζεστε; Νιώθετε... όχι χαρού­μενοι, κάνετε ένα καθήκον. Πρέπει να αγκαλιάσετε τη μητέρα σας, τον πατέρα σας, την αδελφή σας σε κάποιες περιστάσεις, αλλά παραμένετε και οι δύο απόμακροι. Ο φόβος του σεξ είναι τόσο βαθιά προγραμματισμένος ώστε οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει προς το σεξ είναι απαγορευμένο.

Για μένα, για τους ανθρώπους μου, η ζεστασιά είναι ζωή. Καθώς τη μοιράζεστε, μεγαλώνει. Όσο περισσότερο τη μοιράζεστε, τόσο περισσότερο την έχετε. Και κάθε άτομο έχει μια μοναδική ιδιότητα στη ζεστασιά του. Αν είστε αρκετά αισθαντικοί -και αυτό θέλω να είστε- θα ξαφνιαστείτε όταν διαπι­στώσετε ότι σφίγγοντας τα χέρια διαφόρων ατόμων βρίσκετε διαφορές στην ενέργεια. Η ποιότητα, η δύναμη, η ένταση, η γεύση, το άρωμα -όλα είναι μοναδικά σε κάθε άτομο. Όταν όμως σφίγγετε τα χέρια σας με έναν ψυχρό τρόπο, ή αγκαλιά­ζετε ένα σώμα σαν να είστε δύο σκελετοί που συναντιούνται σε ένα νεκροταφείο, τότε δεν υπάρχει διαφορά.

Η ζωή σάς δίνει μοναδικότητα· ο θάνατος καταστρέφει τη μοναδικότητά σας. Δύο νεκρά σώματα είναι ακριβώς το ίδιο, απλά νεκρά, όμως δύο ζωντανά σώματα δεν είναι ποτέ ακριβώς τα ίδια. Η ύπαρξη δεν πιστεύει στα αντίγραφα με καρ­μπόν. Η ύπαρξη πιστεύει στα πρωτότυπα- δημιουργεί μόνο πρωτότυπα.

OSHO
"Το SEX μετράει"