Translate

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η αγάπη πάντοτε κάνει τον άνθρωπο ανήσυχο

Ερώτηση: Κάθε φορά που αισθάνομαι έντονα γοητευ­μένος από κάποιον και αισθάνομαι ότι μπο­ρεί πραγματικά να ερωτεύομαι, εμφανίζεται ο φόβος. Συμβαίνει ακόμη και όταν το άλλο πρόσωπο είναι επίσης ξεκάθαρα γοητευμένο από εμένα, έτσι δεν νομίζω ότι είναι απλώς ο φόβος της απόρριψης. Είναι περισσότερο σαν ένας παράξενος, υπαρξιακός τρόμος. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω τι εί­ναι αυτό;

OSHO: Η αγάπη πάντοτε κάνει τον άνθρωπο ανήσυχο, και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Έρχεται από το ασυνείδητο, και όλες οι ικα­νότητες σας βρίσκονται στο συνειδητό· όλες οι δεξιότητες σας, όλη η γνώση σας, βρίσκονται στο συνειδητό. Η αγάπη έρχεται από το ασυνείδητο και δεν ξέρεις πώς να την αντιμετωπίσεις, τί να την κάνεις, και αυτό είναι αφόρητο.


Το ασυνείδητο είναι εννέα φορές μεγαλύτερο από το συνειδητό, έτσι ό,τι προέρχεται από το ασυνείδητο είναι συντριπτικό. Γι’ αυτό οι άνθρωποι φοβούνται τα συναισθήματα, τα αισθήματα. Τα συ­γκρατούν, φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν χάος - το κάνουν, αλ­λά το χάος είναι όμορφο!

Υπάρχει ανάγκη για τάξη και υπάρχει η ανάγκη για χάος, επί­σης. Όταν χρειάζεται τάξη, χρησιμοποιήστε την τάξη, χρησιμο­ποιήστε τον συνειδητό νου· όταν χρειάζεται το χάος, χρησιμοποι­ήστε το ασυνείδητο και αφήστε το χάος να υπάρξει. Ένα πλήρες άτομο, ένα ολοκληρωμένο άτομο, είναι αυτό που μπορεί να χρη­σιμοποιήσει και τα δύο - που δεν επιτρέπει την παρεμβολή του συνειδητού στο ασυνείδητο, ή του ασυνείδητου στο συνειδητό. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να τα κάνετε μόνο συνειδητά. Για παράδειγμα, για τα μαθηματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το συνειδητό. Αλλά η αγάπη δεν λειτουργεί έτσι, η ποίηση δεν λειτουργεί έτσι· έρχονται από το ασυνείδητο. Έτσι θα πρέπει να παραμερίσετε το συνειδητό.

Είναι η συνείδηση που προσπαθεί να συγκροτήσει τα πράγμα­τα, επειδή φοβάται. Φαίνεται ότι έρχεται κάτι πολύ μεγάλο, ένα παλιρροϊκό κύμα· θα καταφέρει να επιβιώσει; Προσπαθεί να το αποφύγει, προσπαθεί να παραμείνει μακριά απ’ αυτό· θέλει να ξεφύγει, να κρυφτεί κάπου. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Γι’ αυτό οι άνθρωποι έχουν γίνει αδρανείς και νεκροί. Όλες οι πηγές της ζωής βρίσκονται στο ασυνείδητο. 

Το συνειδητό είναι απλώς χρηστικό· είναι πρακτικό, αλλά δεν είναι η χαρά της ζωής, δεν είναι γιορτή. Το συνειδητό είναι καλό εάν σκέφτεστε τα προς το ζην, αλλά όχι την ζωή. Η ζωή προέρχεται από το ασυνείδητο, από το άγνωστο, και το άγνωστο πάντοτε τρομάζει.

Αφήστε το να υπάρξει. Αυτό είναι το όλο έργο μου εδώ, να σας βοηθήσω να επιτρέψετε το ασυνείδητο. Και μόλις ξεκινήσετε να το απολαμβάνετε η νευρικότητά σας θα εξαφανιστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το ελέγξετε· δεν χρειάζεται να είστε τεντωμένοι εικοσιτέσσερεις ώρες την ημέρα.

OSHO
"Το sex μετράει"