Translate

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Αν έχεις κολλήσει σε μια κατάσταση δυστυχίας οποιαδήποτε δράση είναι καλύτερη από καθόλου δράση

Δες αν μπορείς να συλλάβεις τον εαυτό σου να παραπονιέται, είτε με τα λόγια είτε με τη σκέψη, για μια κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, για το τι λένε ή κάνουν άλλοι άνθρωποι, για το περιβάλ­λον σου, για την κατάσταση της ζωής σου, ακόμα και για τον καιρό. 
Τα παράπονα σημαίνουν πάντα ότι δεν αποδέχεσαι αυτό που υπάρ­χει. Μεταφέρουν διαρκώς μια ασυνείδητη αρνητική φόρτιση. Όταν παραπονιέσαι, κάνεις τον εαυτό σου θύμα. Όταν υψώνεις το ανάστη­μά σου, τη δύναμη την έχεις εσύ. Αλλαξε λοιπόν την κατάσταση αναλαμβάνοντας δράση ή υψώνοντας το ανάστημά σου αν χρειάζεται ή αν είναι δυνατόν φύγε από αυτή την κατάσταση ή αποδέξου την. Όλα τα άλλα είναι τρέλα. 


Η συνηθισμένη ασυνειδησία συνδέεται πάντα, με κάποιον τρόπο, με την άρνηση του Τώρα. Το Τώρα, φυσικά, υπονοεί επίσης και το εδώ. Μήπως αντιστέκεσαι στο εδώ και τώρα σου; Κάποιοι άν­θρωποι θα προτιμούσαν πάντα να είναι κάπου αλλού. Το "εδώ" τους δεν είναι ποτέ αρκετά καλό γι' αυτούς. Μέσα από την αυτοπαρατή­ρηση, βρες αν αυτό συμβαίνει στη ζωή σου. Όπου κι αν είσαι, να είσαι εκεί ολοκληρωτικά.

Αν βρίσκεις το εδώ και τώρα σου αφόρητο, αν το θεωρείς πη­γή δυστυχίας για σένα, έχεις τρεις επιλογές: βγάλε τον εαυτό σου από την κατάσταση, άλλαξέ την ή δέξου την ολοκληρωτικά. Αν θέ­λεις να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου, πρέπει να επιλέξεις μία από αυτές τις τρεις εναλλακτικές λύσεις, και πρέπει να επιλέξεις τώρα. Ύστερα, αποδέξου τις συνέπειες. Χωρίς δικαιολογίες. Χωρίς αρνητικότητα. Χωρίς ψυχική ρύπανση. Κράτα τον εσώτερο χώρο σου καθαρό.
Αν αναλάβεις κάποια δράση - όπως το να αλλάξεις την κατάσταση ή να φύγεις απ' αυτήν - πέτα πρώτα την αρνητικότητα, αν είναι δυνατόν. Η δράση που πηγάζει από την επίγνωση σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει είναι πιο αποτελεσματική από τη δράση που πηγάζει από την αρνητικότητα.

Οποιαδήποτε δράση είναι συχνά καλύτερη από καθόλου δράση, ιδιαίτερα αν έχεις κολλήσει σε μια κατάσταση δυστυχίας για πολύ καιρό. Αν είναι λάθος, τουλάχιστον μαθαίνεις κάτι, οπότε δεν είναι πια λάθος. Αν μείνεις κολλημένος, δε μαθαίνεις τίποτε. Είναι φόβος αυτό που σε εμποδίζει να δράσεις; Αναγνώρισε αυτόν το φόβο, παρατήρησέ τον, δώσε του την προσοχή σου, γίνε απόλυτα παρών μέ­σα απ' αυτόν. Μην αφήσεις το φόβο να κυριεύσει το νου σου. Χρη­σιμοποίησε τη δύναμη του Τώρα. Ο φόβος δεν μπορεί να κυριαρχή­σει πάνω της.

Αν δεν υπάρχει πραγματικά τίποτε που να μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις το εδώ και τώρα σου και δεν μπορείς να βγεις από την κατάσταση, τότε δέξου το εδώ και τώρα σου ολοκληρωτικά, εγκαταλείποντας κάθε εσωτερική αντίσταση. Ο πλαστός, δυστυχισμέ­νος εαυτός που λατρεύει τη μιζέρια, τη μνησικακία ή την αυτολύπη­ση δεν μπορεί πια να επιβιώσει. Αυτό ονομάζεται παράδοση.

Η παράδοση δεν είναι αδυναμία. Περιέχει πολύ μεγάλη δύναμη. Μόνο εκείνος που είναι παραδομένος έχει πνευματική δύναμη. 

Μέ­σα από την παράδοση είσαι απαλλαγμένος εσωτερικά από την κατάσταση. Τότε ανακαλύπτεις ότι η κατάσταση αλλάζει χωρίς καμιά προσπάθεια από τη μεριά σου. Όπως και να έχει το πράγμα, είσαι ελεύθερος.
Ή, μήπως υπάρχει κάτι που "θα έπρεπε" να κάνεις αλλά δεν το κάνεις; Σήκω τώρα και κάν΄ το. Διαφορετικά, δέξου απόλυτα την α­δράνεια, την τεμπελιά ή την παθητικότητά σου αυτή τη στιγμή, αν αυ­τή είναι η επιλογή σου. Μπες μέσα της ολοκληρωτικά. Απόλαυσέ την. Γίνε όσο τεμπέλης ή αδρανής μπορείς. Αν μπεις μέσα στην κα­τάσταση απόλυτα και συνειδητά, σύντομα θα βγεις. Ή μπορεί και να μη βγεις. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν υπάρχει εσωτερική σύγκρουση, δεν υπάρχει αντίσταση, δεν υπάρχει αρνητικότητα.

Είσαι στρεσαρισμένος; Είσαι τόσο απασχολημένος με το να φτάσεις στο μέλλον, ώστε το παρόν υποβιβάζεται σε μέσο για να φτάσεις εκεί; Το στρες προκαλείται με το να είσαι "εδώ" ενώ θέ­λεις να είσαι "εκεί" ή με το να είσαι στο παρόν και να θέλεις να είσαι στο μέλλον. Είναι ένας διχασμός που σε ξεσκίζει εσωτερικά. Το να δημιουργείς και να ζεις με έναν τέτοιο εσώτερο διχασμό εί­ναι τρελό. Το γεγονός ότι το κάνουν όλοι οι άλλοι δεν το κάνει λι­γότερο τρελό.
Αν αναγκαστείς, μπορείς να κινηθείς γρήγορα, να δουλέψεις γρήγορα ή ακόμα και να τρέξεις, χωρίς να προβάλεις τον εαυτό σου στο μέλλον και χωρίς να αντιστέκεσαι στο παρόν. Καθώς κινεί­σαι, δουλεύεις, τρέχεις - κάν' το ολοκληρωτικά. 
Απόλαυσε τη ροή της ενέργειας, την υψηλή ενέργεια εκείνης της στιγμής. Τώρα δεν είσαι πια στρεσαρισμένος, δε σκίζεις πια τον εαυτό σου στα δυο. Απλώς κινείσαι, τρέχεις, δουλεύεις - και το απολαμβάνεις. Ή, μπο­ρείς να τα παρατήσεις όλα και να αράξεις σ' ένα παγκάκι στο πάρ­κο. Όταν το κάνεις όμως, πρόσεχε το νου σου. Μπορεί να πει: "Θα έπρεπε να δουλεύεις. Σπαταλάς το χρόνο σου". 

Παρατήρησε το νου. Χαμογέλασέ του.
Το παρελθόν απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της προσοχής σου; 
Μιλάς γι' αυτό και το σκέφτεσαι συχνά, είτε θετικά είτε αρνητικά; 
Ασχολείσαι με τα καταπληκτικά πράγματα που πέτυχες, τις περιπέτει­ες ή τις εμπειρίες σου ή τη θυματοποίησή σου και τα φριχτά πράγ­ματα που σου έκαναν ή που ίσως έκανες εσύ σε κάποιον άλλον; 
Δημιουργούν οι διαδικασίες της σκέψης σου ενοχές, περηφάνια, μνησικακία, θυμό, μεταμέλεια ή αυτολύπηση;
Τότε όχι μόνο δυναμώ­νεις μια πλαστή αίσθηση εαυτού, αλλά επιταχύνεις τη γήρανση του σώματός σου, συσσωρεύοντας το παρελθόν στην ψυχή σου. Επαλήθευσέ το αυτό παρατηρώντας γύρω σου τους ανθρώπους εκείνους που έχουν έντονα την τάση να εμμένουν στο παρελθόν.

Άφηνε κάθε λεπτό το παρελθόν να πεθαίνει. Δεν το χρειάζεσαι. Να αναφέρεσαι σ' αυτό μόνον όταν είναι απολύτως σχετικό με το παρόν. Νιώσε τη δύναμη ετούτης της στιγμής και την πληρότητα της Ύπαρξης. 
Νιώσε την παρουσία σου. 


Eckhart Tolle
"Η Δύναμη του Τώρα"