Translate

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Μη χρησιμοποιείς το σεξ ως δόλωμα

Δεν απολαμβάνω και πολύ το σεξ, και το αγόρι μου ενοχλείται από αυτό. Ψάχνοντας το, κατάλαβα ότι δεν έχω υπάρξει ποτέ σε μια σχέση στην οποία να νιώθω ασφαλής με κάποιον. Νομίζω ότι πάντα χρησιμοποιούσα το σεξ για να κρατήσω κάποιον, και προσποιούμουν ότι το απολάμβανα.

Osho: Και μάλιστα από ό,τι φαίνεται δεν έχετε απολαύσει ποτέ την αγάπη. Φερθήκατε σαν πολιτικός· την χρησιμοποιήσατε για άλλους σκοπούς. Μερικές φορές ένα άτομο νιώθει μοναξιά, και προσποιείται ότι είναι σε μια σχέση για να μην είναι μόνο του και απλά να είναι με κάποιον. 
Μερικές φορές ένα άτομο νιώθει καλά επειδή νιώθει ότι έχει δύναμη πάνω στον άλλον. Μετά χρησιμοποιεί το σεξ ως δόλωμα. Μερικές φορές νιώθει πολύ εγωιστικά επει­δή μπορεί να κατακτήσει πολλούς άνδρες ή πολλές γυναίκες, και συνεχίζει τις κατακτήσεις. Τότε η αγάπη γίνεται σαν κυριαρχία. Το άτομο απολαμβάνει την κυριαρχία, όχι την ίδια την αγάπη. Γι’ αυτό προκύπτει τώρα αυτό το πρόβλημα.

Όταν ένα τέτοιο άτομο στεριώνει με κάποιον εμφανίζεται το πρόβλημα, επειδή τώρα δεν έχει νόημα να κάνει έρωτα σε αυτό το άτομο. Τον έχετε ήδη κερδίσει, επομένως για ποιόν λόγο να πάτε να κάνετε έρωτα σε αυτό το άτομο; Τώρα δεν χρειάζεται καμία πολιτική σε αυτό.
Συμβαίνει μόνο επειδή κουβαλούσατε μια πολύ λανθασμέ­νη στάση για την αγάπη. Δεν απολαμβάνατε την περίπλοκη αξία της' τη χρησιμοποιούσατε για κάτι άλλο. Όταν λοιπόν, είστε ένα με το άτομο και με τα πράγματα και έχετε στεριώσει μαζί του, δεν ενδιαφέρεστε για σεξ, για αγάπη, για τίποτε. 
Δεν ενδιαφέρεστε καν να αγγίζει το σώμα σας, αλλά τότε γιατί να είναι μαζί σας; Για ποιόν λόγο; Αν δεν θέλετε να αγγίζει το σώ­μα σας, δεν θα θέλετε να αγγίζετε και το δικό του σώμα, επειδή αυτά τα πράγματα είναι αμοιβαία. Τότε γιατί να είστε μαζί; Να είστε μόνη. Διαφορετικά όλη η δυστυχία του έρωτα παραμένει, και όλα όσα είναι όμορφα εξαφανίζονται. Είστε απλώς δύο άτομα που σπάτε ο ένας τα νεύρα του άλλου. Για ποιόν λόγο;

Αν δεν νιώθετε ευχαρίστηση, αν δεν είστε βαθιά ικανοποιημένοι όταν είστε μαζί, τότε για ποιόν λόγο να ανέχεστε στην καθημερινότητά σας όλες τις συγκρούσεις, τις γκρίνιες και τους τσακωμούς; Όλα αυτά μπορούν να γίνουν ανεκτά αν συμ­βαίνει κάτι όμορφο -τότε αξίζει τον κόπο- όμως αν έχει στα­ματήσει, γιατί συνεχίζετε να είστε μαζί; Χωρίστε. Αυτό όμως δεν θα βοηθήσει. Όταν χωρίσετε θα αρχίσετε να παίζετε πάλι τα παλιά σας παιχνίδια επειδή και πάλι είστε ελεύθεροι να κυ­ριαρχείτε, να προσπαθείτε εδώ κι εκεί, να κερδίζετε τους ανθρώπους, να κάνετε κάποιον σύντροφό σας. Αυτό όμως είναι ανώφελο. Όταν προσπαθείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα και υποκρίνεστε την αγάπη, υποκρίνεστε την ευτυχία, όταν θα έχε­τε πετύχει τον στόχο, ξαφνικά όλη η ευτυχία εξαφανίζεται.
Επομένως το να εγκαταλείψετε τη σχέση δεν πρόκειται να βοηθήσει. Αντίθετα, εγκαταλείψτε τον πολιτικό νου. Το σώμα είναι όμορφο. Και αν εκείνος σας αγαπάει, θα αγγίξει το σώμα σας. Γιατί να νιώσει αποστροφή; Τρέφετε κάποιο μίσος για το σώμα σας; Θα πρέπει να κουβαλάτε κάποιο μίσος για το σώμα σας, θα πρέπει να είστε, με κάποιον τρόπο, ενάντια στο σώμα σας. Δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι αυτός ο άνδρας αγγίζει το σώμα σας - ένα τόσο βρόμικο σώμα. Εσείς δεν θα το αγγίξετε ποτέ και εκείνος το αγγίζει και το απολαμβάνει! Έτσι γίνεται και αυτός ο άνδρας απωθητικός. Όμως η βασική ιδέα στο μυα­λό σας είναι ότι, με κάποιον τρόπο, το σώμα σας είναι απωθη­τικό. Πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει να σκέφτονται έτσι, ότι το σώμα είναι απωθητικό.


Το σώμα είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Κανένα λουλούδι δεν μπορεί να το συναγωνιστεί. Είναι το πιο περίπλοκο άνθος στη φύση. Γι’ αυτό αγαπήστε το σώμα σας, απολαύστε το. Απολαύστε να αγγίζετε τον εαυτό σας. Νιώστε μακαριότητα με αυτό. Είναι ένα θαύμα - ότι από το τίποτε, από την ύλη, γεννιέται μια τέ­τοια άυλη ομορφιά. Και να το απολαμβάνετε όταν εκείνος αγαπάει το σώμα σας. 
Το σεξ δεν είναι τίποτε άλλο παρά δύο άτο­μα που μοιράζονται ο ένας την ενέργεια του άλλου, αυτό είναι όλο. Μόνο όταν έχετε αρχίσει να συναντιέστε σε ένα υψηλό­τερο επίπεδο μπορεί να αρχίσει το σεξ να εξαφανίζεται. Υπάρχουν και πιο υψηλά επίπεδα, αλλά δεν είναι ενάντια στο σώμα. Και πρέπει να θυμάστε αυτή τη διάκριση.

Υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα συγχώνευσης, αλλά δεν εί­ναι ενάντια στο σώμα - είναι πέρα από το σώμα. Το άτομο περνάει από το σώμα, υπερβαίνει το σώμα. Η βάση τους είναι στο σώμα, αλλά πηγαίνουν πιο ψηλά από το σώμα. Είναι ριζωμένα στο σώμα.
Αγαπήστε λοιπόν. 

Η σωματική αγάπη είναι καλή, όμως μην σταματήσετε εκεί. Προσπαθήστε να βρείτε πιο βαθιά επίπεδα, πιο υψηλά επίπεδα επικοινωνίας. Και μετά μια μέρα, ακόμη και το ότι κρατιέστε από το χέρι θα είναι τόσο οργασμικό, ώστε ένας σεξουαλικός οργασμός θα ωχριά μπροστά του. Κοιτάζο­ντας στα μάτια του άλλου, το άτομο μεταφέρεται αμέσως σε έναν άλλο κόσμο. Μετά έρχεται μια στιγμή κατά την οποία ακόμη και η ανάμνηση του αγαπημένου -μια φευγαλέα ματιά μόνο, η ιδέα ότι υπάρχει- είναι αρκετή για να κάνει κάποιον οργασμικό, να δώσει σε κάποιον μια τόσο έντονη ευχαρίστηση που νιώθει λες και τον έχει διαπεράσει μια αστραπή από τα δά­χτυλα των ποδιών ως το κεφάλι του και όλο σας το σώμα εν­θουσιάζεται, πλημμυρίζει με κάτι θεϊκό.
Αυτά τα στρώματα είναι δυνατά αλλά δεν είναι δυνατά αν είστε ενάντια στο σώμα. Και αυτό είναι το πρόβλημα που πρέ­πει να γίνει κατανοητό: ένα άτομο που είναι ενάντια στο σώμα παραμένει πάντα στο σώμα. Ένα άτομο που είναι ενάντια στον υλισμό παραμένει πάντα υλιστής, επειδή όταν είστε ενάντια σε κάτι, δεν μπορείτε να το ξεφορτωθείτε ποτέ.

Αν θέλετε πραγματικά να υπερβείτε το σώμα, τότε αγαπήστε το σώμα τόσο πολύ ώστε να αρχίσει να σας δείχνει τους πιο εσω­τερικούς του χώρους· ώστε να σας επιτρέψει: «Έλα περισσότε­ρο»· ώστε να πει, «Τώρα το κέρδισες - έλα περισσότερο. Μην στέκεσαι στη βεράντα. Τώρα όλο το παλάτι είναι δικό σου». 
Αντί λοιπόν να εγκαταλείψετε τη σχέση, δοκιμάστε, κάντε κάθε προσπάθεια. Επειδή αν δεν μπορείτε να απολαύσετε τον έρωτα που σας κάνει εκείνος ή τον έρωτα που κάνετε εσείς, δεν θα πετύχετε ποτέ την προσευχή, ποτέ, επειδή αυτή είναι μια ερωτική πράξη με το σύνολο. Γι’ αυτό να προσεύχεστε. Να αγγίζετε το σώμα του με ευλάβεια. Επιτρέψτε του να αγ­γίξει το σώμα σας, καλέστε τον να αγγίξει το σώμα σας με ευλάβεια. Απολαύστε το -είναι δώρο του Θεού.
Όμως θα πρέπει να κουβαλάτε κάποιες χριστιανικές ιδέες στο μυαλό σας. Κάποιοι Χριστιανοί ιερείς και πάπες πρέπει να στέκονται πίσω σας και να σας χειραγωγούν... καταδικαστικές φωνές, προκαταλήψεις μέσα σας. Εγκαταλείψτε όλες αυτές τις ανοησίες. Πείτε αντίο σε όλους τους Χριστιανούς που πρέπει να κουβαλάτε μέσα σας. Γίνετε παγανιστές -εγώ είμαι παγανιστής- και μάθετε πολλά από τον Επίκουρο. Απλά αλλάξτε τη στάση σας.
Πάντα ένιωθα ότι έχετε μια πολύ άκαμπτη ιδεολογία μέσα σας και αυτό κάνει όλο σας το πρόσωπο άκαμπτο, όλο σας το σώμα άκαμπτο. Λιώστε! Δεν είναι ανάγκη να παραμείνετε τό­σο παγωμένοι. Ζεσταθείτε λίγο.

Ο Όσσο λέει στον σύντροφο:
Βοήθησέ την να βγει από το κάστρο της. Ζει σε ένα κάστρο, βγάλτην έξω. Αγάπησέ την περισσότερο. Θα καταλάβει μόνο τη γλώσσα της αγάπης. Και τρία πράγματα για εσένα...
Πρώτον, αγάπησέ την περισσότερο, αλλά μην ζητήσεις σεξ.
Αν σε καλέσει, μόνο τότε, διαφορετικά όχι - τουλάχιστον για ένα μήνα. Επειδή η προσπάθειά σου και μόνο θα δημιουργήσει μια αντίσταση μέσα της. Γι’ αυτό απλά αγάπησέ την, να είσαι στοργικός, να προσεύχεσαι, αλλά να μην ζητάς σεξ.

Πολλές γυναίκες έχουν την πολύ λανθασμένη ιδέα, ότι οι άνδρες τις χρειάζονται μόνο για το σεξ, κι έτσι αυτό γίνεται σαν αγαθό. Και το δίνουν πολύ απρόθυμα, ακριβώς... επειδή ξέρουν, ότι αν σας το δώσουν θα τις χρησιμοποιήσετε, και μετά από αυτό δεν θα μπορούν να σας κυριαρχήσουν. Γι’ αυτό προ­σπαθούν να σας κυριαρχήσουν με τον αντίθετο τρόπο: δεν σας δίνουν σεξ· σας αφήνουν πεινασμένο. Γι’ αυτό τρέχετε από πί­σω τους, και εκείνες το απολαμβάνουν. Πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι που μπορούν να σας στερήσουν και να σας κάνουν να πεινάσετε, και μετά γίνεστε σκλάβος.

Μην επιβάλλετε ποτέ το σεξ σε μια γυναίκα, και θα εκπλαγείτε· θα τρέχουν από πίσω σας κουνώντας την ουρά τους, επει­δή το χρειάζονται όσο κι εσείς. Τους αρέσει όσο και σε εσάς - και μάλιστα περισσότερο από εσάς, επειδή μια γυναίκα μπορεί να απολαύσει το σεξ περισσότερο από έναν άνδρα. Για έναν άνδρα το σεξ είναι πολύ τοπική υπόθεση. Για μια γυναίκα είναι κάτι πολύ σημαντικό, μεγαλύτερο από εκείνη. Ο άνδρας είναι ένας μεγάλος κύκλος και το σεξ είναι ένας μικρός κύκλος μέσα του. Η γυναίκα είναι ακριβώς το αντίθετο: το σεξ είναι ένας με­γάλος κύκλος και η γυναίκα είναι ένας μικρός κύκλος μέσα της.
Το απολαμβάνει αλλά δεν θέλει να το δείξει, επειδή αν σας δείξει ότι το απολαμβάνει τότε πώς θα σας κυριαρχήσει; Συγκρατεί τον εαυτό της, είναι σφιγμένη, άκαμπτη, και προσπα­θεί να αποδείξει ότι δεν το θέλει καθόλου. Μπορεί να σας το δώσει αν το ζητήσετε, αλλά μετά θα πρέπει να της είστε ευ­γνώμων. Σας υποχρεώνει. Αυτή είναι η πολιτική.
Για έναν μήνα λοιπόν, μην ζητήσετε καθόλου σεξ. Έτσι θα τη βοηθήσετε να προσγειωθεί και θα έρχεται όλο και πιο κοντά σας. Για να τη βοηθήσετε, απλά σταματήστε να το ζητάτε. Απλά να είστε στοργικός. Αν σας καλέσει εκείνη, εντάξει. Αν δεν σας καλέσει, τότε δεν είναι ευγενικό να το ζητήσετε. Απλά περιμένετε.

Και το δεύτερο. Έχει μια πολύ αρνητική στάση απέναντι στο σώμα, γι’ αυτό μην αγγίζετε το σώμα της έχοντας τη λαγνεία στο μυαλό σας. Όταν αισθάνεστε λαγνεία μην αγγίζετε το σώμα της. Απλά πείτε της, «Δεν θα αγγίξω το σώμα σου. Νιώθω λαγνεία αυτή τη στιγμή». Να αγγίζετε το σώμα της μό­νο όταν θέλετε να προσευχηθείτε, να διαλογιστείτε, χωρίς λα­γνεία - μόνο με αγάπη. Καταλαβαίνετε τι εννοώ;
Όταν νιώθετε λαγνεία, ζητάτε σεξ, είστε πεινασμένος. Μετά όλο το μυαλό απλά σχεδιάζει για σεξ. Μετά αγγίζεστε και τα άλλα είναι απλά αποπλάνηση. Όμως το μήνυμα είναι, «Επι­θυμώ το σώμα σου». Όχι, αυτή η στιγμή δεν είναι η σωστή - τουλάχιστον όχι για ένα μήνα. Όταν αισθάνεστε πολύ χαρού­μενος και ικανοποιημένος και δεν έχετε ανάγκη το σώμα κανενός άλλου, τότε αγγίξτε το σώμα της με μια διάθεση προ­σευχής, και εκείνη θα είναι πολύ ευτυχισμένη. Θα μπορέσει να δει ότι δεν ζητάτε το σώμα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να τη βοηθήσετε να βγει από την καταδικαστική για το σώμα στάση της.

Και το τρίτο πράγμα: Μην είστε μαζί συνέχεια. Έτσι καταστρέφονται πολλές ερωτικές σχέσεις. Απολαύστε τον χώρο σας μόνος σας και αφήστε την να απολαύσει τον δικό της χώρο μόνη της. Να συναντιέστε κάποιες φορές, να κάθεστε μαζί, αλλά μην το κάνετε για εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετρά­ωρο. Αφήστε την μόνη της για να αρχίσει να σας επιθυμεί, δια­φορετικά η όρεξη καταστρέφεται. Είναι όπως όταν υπάρχει φαγητό στο ψυγείο εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο, και εσείς το κοιτάζετε, η όρεξη φεύγει.
Γι’ αυτό να μην είστε μαζί για πάρα πολύ. Οι εραστές θα πρέ­πει να είναι πολύ φειδωλοί ως προς αυτό. Όσο περισσότερο λεί­πετε, τόσο περισσότερο της λείπετε. Μετά, όταν θα έρθετε, θα είναι πιο ανοιχτή για να σας δεχτεί. Γ ι’ αυτό πρώτα δημιουργή­στε την όρεξη, και μετά μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα.

Κάντε αυτά τα τρία πράγματα, και όλα θα είναι καλά. Μην ανησυχείτε.


Osho
"Το σεξ μετράει"