Translate

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Είναι η πολυγαμία το πρόβλημα σε μια σχέση;

Ερώτηση: Γιατί το σεξ συμπεριλαμβάνεται πάντα μαζί με την οργή, τη ζήλια, τη σκληρότητα, την απληστία, την κτητικότητα, τη βία, αλλά ποτέ με τη διασκέδαση, τη χαρά, την αγάπη, το παιχνίδι, τη φιλία, και άλλα μεγάλα πράγματα που έχετε συσχετίσει μαζί του;

OSHO:Το σεξ δεν έχει καμία σχέση με τη ζήλια, το θυμό, και την κτητικότητα. Όμως το μυαλό του ανθρώπου έχει επηρεαστεί με τέτοιον τρόπο από τα συμφέροντα που έχουν εκμεταλλευτεί την πηγή της ζωτικής του ενέργειας -το σεξ- για να ικανοποι­ήσουν τα δικά τους συμφέροντα.


Για παράδειγμα, ο άνθρωπος είναι φυσιολογικά πολύγαμος, όταν λέω άνθρωπος δεν εννοώ μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες. Τα ανθρώπινα όντα είναι πολύγαμα, όμως όλες οι κοινωνίες έχουν επιβάλλει τη μονογαμία. Αυτό δημιουργεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι να βγεις από το σεξ, το πρόβλημα είναι να βγεις από τη μονογαμία.

Βρίσκεστε συνδεδεμένοι με μια γυναίκα ή έναν άνδρα, και είναι φυσιολογική επιθυμία να τρώτε μια στο τόσο λίγο διαφορετικό φαγητό. Ο ίδιος άνδρας, η ίδια μυρωδιά, η ίδια γυναίκα, η ίδια γεωγραφία που έχετε εξερευνήσει χίλιες φορές. Πρέπει να την εξερευνήσετε και πάλι και δεν έχει απομείνει τίποτε για να εξερευνήσετε - τα έχετε εξερευνήσει όλα. Βαριέστε. Αυτό είναι έξυπνο- μόνο η εξυπνάδα βαριέται. Θα θέλατε μια στο τόσο να έχετε μιαν άλλη γυναίκα, έναν άλλον άνδρα.

Αν κυβερνούσαν έξυπνοι άνθρωποι την κοινωνία - όχι άνθρωποι που θέλουν να σας εκμεταλλευτούν, αλλά άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν τη φύση σας να βγάλει προς τα έξω όλες τις ικανότητές της- δεν θα υπήρχε ζήλια. Η γυναίκα θα κατα­λάβαινε ότι μια στο τόσο ο σύζυγος χρειάζεται μια άλλη γυναίκα, «όπως ακριβώς χρειάζομαι εγώ έναν άλλον άνδρα». Και εί­ναι απολύτως φυσιολογικό. Είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα.
Που είναι το κακό αν παίξετε τένις με έναν συμπαίκτη σή­μερα, και με έναν άλλον αύριο; Υπάρχει ζήλια; Δεν υπάρχει αίσθημα ζήλιας. Και δεν είναι τίποτε περισσότερο από τένις - δύο ενέργειες που συναντιούνται και συγχωνεύονται. Και μετά το χάπι, το βασικό επιχείρημα όλων των θρησκειών είναι απο­λύτως ξεπερασμένο.

Όλες οι θρησκείες επέμεναν ότι η μονογαμία πρέπει να συνεχιστεί εξαιτίας των παιδιών διαφορετικά, ποιός θα είναι υπεύθυνος για τα παιδιά; Το χάπι έχει καταστήσει δυνατό, η σεξουαλική ανάγκη να μην συνεπάγεται δεσμά, επειδή τα παι­διά δεν είναι πλέον πρόβλημα. Το σεξ είναι ελεύθερο από τα δεσμά της βιολογίας. Επομένως, λέω ξανά και ξανά ότι μετά την ανακάλυψη της φωτιάς, το χάπι είναι η μεγαλύτερη επα­νάσταση, η μεγαλύτερη ανακάλυψη.

Όταν δεν υπάρχει ζήλια δεν υπάρχει θυμός, και όλες οι ιδιότητες για τις οποίες μιλάω θα έρθουν αυτόματα. Μια γυναίκα που σας δίνει ελευθερία, ένας άνδρας που δεν προσπαθεί ποτέ να σας κυριεύσει -σας επιτρέπεται να κινηθείτε στον κόσμο σύμφωνα με τις δικές σας επιθυμίες- πιστεύετε ότι δεν θα δημιουργηθεί φιλία ανάμεσα σε αυτά τα δύο άτομα; Ένας άνδρας που δίνει ελευθερία στη σύζυγο, μια γυναίκα που δίνει ελευ­θερία στο σύζυγο -είναι αναπόφευκτο να αναπτυχθεί μεγάλη φιλία, μεγάλη οικειότητα.

Η γυναίκα μπορεί να πει στον σύζυγό της πώς ήταν ο άλλος άνδρας. Ο άνδρας μπορεί να περιγράψει στη σύζυγό του πώς ήταν η άλλη γυναίκα. Δεν χρειάζεται να το κρύβει. Η φιλία σας δίνει τη δυνατότητα να έρθετε πιο κοντά, να αναπτυχθεί με­γαλύτερη οικειότητα. Όμως οι κοινωνίες του παρελθόντος δεν θέλησαν ποτέ να συμβεί αυτό. Ήθελαν να συνεχίσουν οι άν­θρωποι να βαριούνται: δέστε μια γυναίκα με έναν άνδρα για πάντα, και έχετε ξεκινήσει ένα προσκύνημα στην απόλυτη ανία. Αυτοί οι άνθρωποι που βαριούνται, που υποφέρουν, δεν μπορούν να επαναστατήσουν. Δεν μπορούν να πετύχουν την κορύφωση της ευφυΐας τους· η ανία καταστρέφει κάθε πιθα­νότητα.

Όταν δύο άτομα δίνουν ελευθερία το ένα στο άλλο, πλουτίζουν και τα δύο σε εμπειρίες. Ίσως να υπήρχε ένας θησαυρός στη γυναίκα σας τον οποίον δεν γνωρίζατε. Κάνοντας έρωτα με μια άλλη γυναίκα, τον ανακαλύπτετε· η άλλη γυναίκα γί­νεται τρομερή βοήθεια. Τώρα η γυναίκα σας δεν είναι απλά η παλιά γεωγραφία: κάτι καινούργιο, κάποιο νέο άνοιγμα, κά­ποια νέα γωνία, κάποιος νέος χώρος... αρχίζετε να ψάχνετε γι’ αυτό τον νέο χώρο που βρήκατε στην άλλη γυναίκα, επειδή κάθε γυναίκα είναι μοναδική, όπως ακριβώς κάθε άνδρας εί­ναι μοναδικός.
Θα πρέπει να επιτρέπεται σε έναν άνδρα να έρχεται σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Θα πρέπει να επιτρέπεται σε μια γυναίκα να έρχεται σε επαφή με όσο το δυ­νατόν περισσότερους άνδρες. Θα γίνουν και οι δύο πιο πλού­σιοι, πλούσιοι σε εμπειρίες, οικειότητα, φιλία· θα γνωρίσουν τα ύψη της αγάπης που διαφορετικά χάνουν.

Τα συμφέροντα όμως δεν θέλουν να είστε έξυπνοι, να είστε πλούσιοι σε εμπειρίες, να φτάσετε στο αποκορύφωμα των δυ­νατοτήτων σας, επειδή αυτό είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς. Μπο­ρείτε να παραμείνετε σκλάβοι μόνο αν είστε φτωχοί σε εμπει­ρία και εξυπνάδα. Μπορείτε να παραμείνετε σκλάβοι μόνο αν είστε ένας σύζυγος που υφίσταται τη γκρίνια της γυναίκας του. 
Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε ούτε τη γυναί­κα σας. Δεν θα κάνετε καμία προσπάθεια να φτάσετε πιο ψη­λά σε οποιονδήποτε τομέα, ξέρετε ότι η γυναίκα σας μπορεί να σας τραβήξει κάτω αμέσως.
Και η σύζυγος έχει φυλακιστεί μέσα στο σπίτι. Από ποιόν θα πάρει εκδίκηση; Ποιός είναι υπεύθυνος για όλα αυτά; Δεν βρίσκει κανένα εκτός από τον σύζυγο. Αυτή η άσχημη κατάσταση είναι δικό μας δημιούργημα.

Ο στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να καταλάβετε ότι η αγάπη δεν είναι ένα αγαθό. Νομίζετε ότι αν η γυναίκα σας πάει με έναν άλλον άνδρα για μερικές ημέρες, θα αναλωθεί- όταν θα επιστρέψει θα είναι κενή και δεν θα υπάρχει αγάπη. Η αγά­πη δεν είναι ένα αγαθό. Και μάλιστα, η γεύση, η εμπειρία ενός άλλου άνδρα, από διαφορετικές γωνίες, ίσως τη βοηθήσει να γνωρίσει διαφορετικές γωνίες και στον εαυτό της. Μπορεί να επιστρέψει με περισσότερη αγάπη επειδή είναι πιο έμπειρη, και ίσως σας εκπλήξει - δεν την γνωρίσατε ποτέ έτσι.

Είμαι υπέρ του πλούτου σε κάθε διάσταση της ζωής. Είμαι εναντίον της φτώχιας σε κάθε διάσταση της ζωής. Και σας έχουν κρατήσει φτωχούς ψυχολογικά, πνευματικά, σωματικά, έτσι ώστε να μπορέσουν μερικά άτομα να γίνουν πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες και βασίλισσες, για να γίνουν μερικά άτομα πάπες, ή Αγιατολάχ Χομεϊνί. Ολόκληρη η ανθρω­πότητα θυσιάζεται για μερικά μόνο άτομα!

Θέλω να επαναστατήσετε ενάντια σε κάθε προσπάθεια που στερεί την ελευθερία σας. Η ελευθερία για μένα είναι η απόλυτη εμπειρία, η πιο όμορφη, η πιο θεϊκή.

Ποτέ, για κανέναν λόγο, μην αφήνετε την ελευθερία σας να διαταράζεται. Όποιο κι αν είναι το κόστος, κρατήστε την ελευθερία σας άθικτη. Αυτό θα σας κάνει αληθινό άνδρα, αλη­θινή γυναίκα. Αυτή τη στιγμή είστε απλά μαριονέτες χωρίς τί­ποτε αληθινό μέσα σας, τα πάντα ψεύτικα. Και επειδή όλα είναι ψεύτικα, νιώθετε δυστυχισμένοι.
Η πραγματικότητα σας απελευθερώνει από τη μιζέρια, και σας φέρνει σε έναν νέο κόσμο ευλογίας. Αυτό είναι το βασίλειο προς το οποίο προσπαθώ να σας κινήσω.

OSHO
«ΤΟ ΣΕΞ ΜΕΤΡΑΕΙ»