Translate

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Η επιθυμία για αγάπη μπορεί να έχει τρία νοήματα

Όλες οι επιθυμίες είναι ίδιες;
Ποια είναι η επιθυμία μου για αγάπη; 

OSHO: Με την απόλυτη έννοια, όλες οι επιθυμίες είναι ίδιες, επειδή επιθυμία σημαίνει ότι δεν είσαι ικανοποιημένος με τον εαυτό σου όπως είσαι. Η επιθυμία είναι μια δυσαρέσκεια.
Ουσιαστικά, η επιθυμία είναι μια λαχτάρα γι’ αυτό που δεν υπάρχει. Ουσιαστικά, η επιθυμία είναι ένα παράπονο ενάντια στην ύπαρξη. Λέτε: «Δεν θέλω να είμαι έτσι. Αυτό δεν είναι το σπίτι στο οποίο θέλω να ζω, και αυτή δεν είναι η γυναίκα που θέλω να αγαπήσω και από την οποία να αγαπηθώ. Αυτός δεν είναι ο κόσμος, αυτή δεν είναι η κοινωνία, αυτό δεν είναι το σώμα, αυτό δεν είναι το μυαλό, με τα οποία μπορώ να είμαι ικανοποιημένος».

Επιθυμία σημαίνει δυσαρέσκεια, αλλά επιθυμία σημαίνει και μια ελπίδα στο μέλλον - ότι κάπου εκεί θα πρέπει να υπάρχει ένα μέρος στο οποίο όλα θα βρίσκονται σε αρμονία μαζί σας. Επιθυμία σημαίνει ότι, «Δεν είμαι σε αρμονία με τον κό­σμο όπως είναι τώρα, γι’ αυτό ελπίζω για έναν άλλον κόσμο με τον οποίον θα μπορώ να είμαι σε αρμονία». Όμως δεν θα είστε σε αρμονία πουθενά, επειδή όλον αυτό τον καιρό μαθαί­νετε μόνο ένα πράγμα, και αυτό είναι να μην είστε σε αρμονία.
Δεν ήσασταν σε αρμονία με το χθες, δεν ήσασταν σε αρμονία με την προηγούμενη μέρα. Στην παιδική ηλικία δεν υπήρχε αρμονία ανάμεσα σε εσάς και στον κόσμο. Ο νεαρός εαυτός σας δεν ήταν σε αρμονία. Ο ηλικιωμένος εαυτός σας δεν είναι σε αρμονία. Και ελπίζετε: «Αύριο θα είμαι σε αρμονία με τα πράγματα, και τα πράγματα θα είναι σε αρμονία μαζί μου». Και όλη η ζωή είναι πειθαρχημένη, εκπαιδευμένη, έτσι ώστε να μην είναι σε αρμονία. Το αύριο θα είναι πάντα ίδιο με το χθες.

Το να είστε χωρίς επιθυμία σημαίνει να είστε εδώ τώρα, ικανοποιημένοι: ό,τι κι αν υπάρχει είναι καλό- όπως κι αν είναι τα πράγματα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είναι - δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Έτσι είναι η ζωή και έτσι πρέπει να είναι. Ξαφνικά περιβάλλεστε από γαλήνη. 
Ας είναι αυτό το μονοπάτι σας. Κάθε στιγμή, όποια κι αν είναι, να την απολαμβάνετε, να τη χαίρεστε, να είστε ευγνώμονες γι’ αυτήν. Έτσι, τελικά, όλες οι επιθυμίες είναι ίδιες, επειδή η φύση της επιθυμίας είναι ίδια. Αν όμως δεν σκεφτόμαστε το τελικό νόημα της επιθυμίας, τότε υπάρχουν διαφορές, πολλές δια­φορές.

Έχετε ρωτήσει, «Ποια είναι η επιθυμία μου για αγάπη;»
Η επιθυμία για αγάπη μπορεί να έχει τρία νοήματα - εξαρτάται από εσάς. Το τελικό νόημα είναι σίγουρα ένα, και αυτό το νόημα είναι ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας. Νομίζετε ότι θα είστε ευχαριστημένοι με κάποιον άλλον. Αυτό είναι ανόητο, αυτό δεν είναι δυνατόν. Δεν είστε ευχαριστημέ­νοι ούτε με τον εαυτό σας, πώς μπορείτε να είστε ευχαριστημένοι με κάποιον άλλον; Και μπορείτε να καταφέρετε να πείσετε κάποιον άλλον να ζήσει μαζί σας, μόνο αν κι αυτός ο κάποιος άλλος δεν είναι επίσης ευχαριστημένος με τον εαυτό του - διαφορετικά γιατί να ασχοληθεί μαζί σας;

Μπορεί να καταφέρετε να πείσετε κάποιον να ζήσει μαζί σας μόνο επειδή βρίσκεται κι εκείνος στην ίδια παγίδα της επι­θυμίας. Τώρα συναντιούνται δύο δυστυχισμένα άτομα. Τώρα δύο άτομα που δεν είναι ευχαριστημένα με τον εαυτό τους συ­ναντιούνται. Ζητάτε θαύματα - τα θαύματα δεν συμβαίνουν.

Δύο δυστυχισμένα άτομα που συναντιούνται δεν μπορούν να κάνουν ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο- θα γίνουν διπλά δυ­στυχισμένοι, αυτό είναι όλο. Είναι απλή αριθμητική. Θα γίνουν πολύ δυστυχισμένοι. Και μάλιστα η δυστυχία τους δεν θα δι­πλασιαστεί απλά, αλλά θα πολλαπλασιαστεί επειδή οι δυστυ­χίες τους θα συγκρουστούν. Θα είναι θυμωμένοι ο ένας με τον άλλον. Θα πάρουν εκδίκηση ο ένας από τον άλλον. Θα πιστεύ­ουν ότι ο άλλος ήταν μια απάτη, επειδή «ο άλλος μου υποσχέθηκε έναν κήπο με λουλούδια, και δεν φαίνεται να υπάρχει πι­θανότητα να το πραγματοποιήσει».

Όλες οι υποσχέσεις αποδεικνύονται ψεύτικες, επειδή πώς μπορείτε να υποσχεθείτε μέσα από τη δυστυχία; Πώς μπορείτε να δώσετε μέσα από τη δυστυχία; Δεν έχετε, επομένως πώς μπορείτε να μοιραστείτε; Μοιράζεστε μόνο αυτό που έχετε. Αν είστε ευτυχισμένοι, μοιράζεστε την ευτυχία. Αν είστε δυ­στυχισμένοι, μοιράζεστε τη δυστυχία. Αν είστε θλιμμένοι, μοι­ράζεστε τη θλίψη.

Με ρωτάτε λοιπόν, «Ποια είναι η επιθυμία μου για αγάπη;» 
Θα εξαρτηθεί από εσάς.

Το πρώτο: μπορεί να είναι απλά μια επιθυμία για σεξ. Αυτό είναι απλό, δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο - πολύ αηδιαστικό. Και μάλιστα, δεν είναι σωστό να το αποκαλούμε αγάπη. Όμως αποκαλούμε τα πάντα αγάπη. Κάποιος λέει, «Αγαπώ το παγωτό». Κάποιος λέει, «Αγαπώ το σπίτι μου. Αγαπώ τον σκύλο μου. Αγαπώ τη γυναίκα μου. Αγαπώ το γκολφ!» Τί να γίνει λοιπόν;

Η λέξη «αγάπη» χρησιμοποιείται με τους πιο λανθασμέ­νους τρόπους. Τη χρησιμοποιούμε για χίλια δυο πράγματα. Έτσι όταν οι άνθρωποι χρειάζονται το σεξ, το αποκαλούν αγάπη. Το σεξ είναι μια πολύ στοιχειώδης μορφή αγάπης, πολύ πρωτότυπη, απλά η αλφαβήτα της αγάπης. Δεν μπορεί να πάει πολύ βαθιά και δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.
Ή μπορεί να εννοείτε την αληθινή αγάπη. Τότε σημαίνει ότι είστε ένα ευτυχισμένο άτομο και θα θέλατε να μοιραστείτε την ευτυχία σας. Η ευτυχία σας σάς βαραίνει. Όταν η αγάπη σας σημαίνει σεξ, τότε απλά η σεξουαλική ενέργεια σάς βαραίνει και θα θέλατε να την απελευθερώσετε. Θα είναι μια ανακού­φιση. Θέλετε να σας βοηθήσει κάποιος να ανακουφιστείτε. Η σεξουαλική αγάπη είναι πολύ σωματική. 
Αν εννοείτε αληθινή αγάπη όταν μιλάτε για «αγάπη», τότε πρέπει να είστε ευτυχι­σμένος, ικανοποιημένος, χαρούμενος στη ζωή σας. Τότε η καρ­διά σας χρειάζεται έναν εορτασμό, έτσι ώστε να μπορείτε να τη μοιραστείτε. Αυτό είναι μοίρασμα της καρδιάς. Το σεξ είναι μοίρασμα του σώματος' η αγάπη είναι μοίρασμα της καρδιάς.

Και υπάρχει άλλη μια πιθανότητα που ονομάζω προσευχή. Όταν έχετε προχωρήσει ακόμη και πέρα από την καρδιά, όλο σας το είναι έχει μια βαθιά ανάγκη να ανθίσει και έχει ανάγκη να μοιραστεί, τότε είναι προσευχή.

Το σεξ υπάρχει ανάμεσα σε δυο σώματα- μπορεί να υπάρξει ακόμη και με ένα νεκρό σώμα. Αυτό συμβαίνει όταν πηγαίνετε σε μια πόρνη. Η πόρνη δεν είναι εκεί- μόνο το σώμα είναι εκεί. Η πόρνη σάς διαθέτει το σώμα της, και απλά δραπετεύει από το σώμα, επειδή δεν σας αγάπησε ποτέ, πώς μπορεί να είναι εκεί; Γίνεται απούσα. Αυτή είναι η τέχνη του να είσαι πόρνη. Γίνεται απούσα για εσάς- απλά σας ξεχνάει τελείως. Μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται τον φίλο της- μπορεί να δημιουργήσει ένα όνειρο για τον φίλο της, και θα σας ξεχάσει τελείως και θα αφήσει το σώμα στη διάθεσή σας. Είναι ένα νεκρό σώμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, όμως είναι απλά ένα μέσο. Είναι άσχημο, είναι τρομερά άσχημο, να κάνεις έρωτα σε ένα νεκρό σώμα.

Όμως δεν λέω ότι συμβαίνει μόνο με πόρνες - μπορεί να σας συμβαίνει και με τη γυναίκα σας. Ίσως η γυναίκα σας να μην είναι εκεί. Αν δεν είναι η αγάπη εκεί, πως μπορεί να είναι εκείνη εκεί; Η γυναίκα σας μπορεί να μην είναι παρούσα για εσάς όταν της κάνετε έρωτα, ή ο άνδρας σας μπορεί να μην εί­ναι παρών. Μπορεί να εκπληρώνει απλά ένα καθήκον. Τότε είναι και πάλι πορνεία. Ίσως ο γάμος να είναι ένα πιο μόνιμο είδος πορνείας, πιο θεσμικό, πιο βολικό και ασφαλές, όμως η διαφορά δεν είναι ποιοτική - ίσως να είναι ποσοτική, αλλά όχι ποιοτική.

Όποτε αγαπάτε ένα άτομο και το άτομο δεν είναι παρόν, ή αγαπάτε ένα άτομο αλλά δεν είστε εσείς παρών, τότε μόνο τα σώματα είναι εκεί. Είναι κάτι μηχανικό. Όταν αγαπάτε ένα άτομο, πρέπει να είστε παρών στο άτομο- πρέπει να είστε πα­ρών στην παρουσία του ατόμου. Δυο παρουσίες συναντιού­νται, συμπίπτουν, συγχωνεύονται, και υπάρχει τρομερή χαρά, υπάρχει γαλήνη, σιωπή.

Όταν είστε παρών στην παρουσία κάποιου άλλου, και ικα­νοποιημένος στην παρουσία, και ευτυχισμένος στην παρουσία, υπάρχει μοίρασμα. 

Όταν αγαπάτε ένα άτομο και το σεξ συμβαίνει αυθόρμητα, όπως ακριβώς ένα μοίρασμα -όχι ότι υπάρχει απληστία γι’ αυ­τό, όχι ότι το επιθυμούσατε, όχι ότι το σχεδιάζατε, όχι ότι ήταν στο μυαλό σας, δεν υπήρχε καθόλου εκεί- απλά μοιραζόσα­σταν την παρουσία, και από αυτό το μοίρασμα ακόμη και τα σώματα άρχισαν να συναντιούνται και να συγχωνεύονται με­ταξύ τους, τότε είναι και το σεξ διαφορετικό.

Στην αγάπη, το σεξ είτε εξαφανίζεται είτε μεταμορφώνεται. Πρώτα μεταμορφώνεται, και μετά σιγά-σιγά εξαφανίζεται. Τότε προκύπτει μια άλλη, υψηλότερη ποιότητα αγάπης - η οποία είναι η προσευχή. 

OSHO
"To sex μετράει"