Translate

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Αν θες να είσαι υγιής απάλλαξε τον εαυτό σου από τους περιορισμούς.

Ερώτηση: Ο Βίλχελμ Ράιχ λέει: Όλοι οι ασθενείς είναι γεννητικά διαταραγμένοι. Πρέπει να γίνουν γεννητικά υγιείς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε και να καταστρέψουμε όλες τις παθολογικές τάσεις οι όποιες αποτρέπουν την εδραίωση της οργασμικής ικανότητας.
Ως ψυχολόγος και ως άτομο που δέχεται θεραπεία, αυτή η δήλωση είναι πραγματική και αποτελεί θεμέλιο πάνω στο όποιο μπορούμε να κτίσουμε;

OSHO: Ακριβώς. Ο υγιής οργανισμός είναι πάντα ικανός να πετύχει την κορύφωση του οργασμού. Είναι οργασμικός. Είναι ρευστός.

Όταν ένας χαρούμενος άνθρωπος γελάει, γελάει σαν να γελάει όλο του το σώμα. Όχι μόνο τα χείλη, όχι μόνο το πρόσωπο. Από τα πόδια ως το κεφάλι γελάει ως ένας ολόκληρος ορ­γανισμός. Κύματα γέλιου διαπερνούν το είναι του. Όλη του η βιοενέργεια τραντάζεται από το γέλιο. Είναι ένας χορός. 



Όταν ένας υγιής άνθρωπος είναι στενοχωρημένος, είναι πραγματικά στενοχωρημένος, ολοκληρωτικά. Όταν ένας υγιής άνθρωπος είναι θυμωμένος, είναι πραγματικά θυμωμένος, ολοκληρωτι­κά. Όταν κάνει έρωτα, είναι αγάπη· τίποτε άλλο. Όταν κάνει έρωτα, κάνει μόνο έρωτα.
Και μάλιστα δεν είναι σωστό να λέμε ότι κάνει έρωτα. Η έκφραση στα αγγλικά είναι χυδαία επειδή ο έρωτας δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Δεν κάνει έρωτα - είναι έρωτας. Δεν είναι τίποτε περισσότερο από ενέργεια αγάπης. Και είναι έτσι σε όλα όσα κάνει. Αν περπατάει, είναι απλά μια ενέργεια περ­πατήματος. Δεν υπάρχει κάποιος που περπατάει. Αν σκάβει μια τρύπα, είναι απλά το σκάψιμο.

Ένας υγιής άνθρωπος δεν είναι μια οντότητα, είναι μια διαδικασία, μια δυναμική διαδικασία. Ή μπορούμε να πούμε ότι ένας υγιής άνδρας δεν είναι ουσιαστικό αλλά ρήμα, δεν είναι ένα ποτάμι αλλά η κίνηση του ποταμού. Συνεχώς ρέει προς όλες τις κατευθύνσεις, υπερχειλίζει. Και κάθε κοινωνία που το εμποδίζει αυτό είναι παθολογική. Κάθε άτομο που εμποδί­ζεται με οποιονδήποτε τρόπο είναι παθολογικό, ασύμμετρο. Μόνο ένα κομμάτι του λειτουργεί, όχι όλο.


Πολλές γυναίκες δεν ξέρουν τι είναι ο οργασμός. Πολλοί άνδρες δεν ξέρουν τι είναι ένας ολοκληρωτικός οργασμός. Πολλοί πετυχαίνουν μόνο ένα τοπικό οργασμό, έναν οργασμό των γεννητικών οργάνων περιορίζεται στα γεννητικά όργανα. Μονάχα ένα μικρό κύμα στα γεννητικά όργανα - και τέλος. Δεν είναι σαν την απώλεια ελέγχου όταν ολόκληρο το σώμα παρασύρεται σε μια δίνη και χάνεστε μέσα στην άβυσσο. Για μερικές στιγμές ο χρόνος σταματά και το μυαλό δεν λειτουργεί. Για μερικές στιγμές δεν ξέρετε ποιός είστε. Τότε ο οργασμός είναι ολοκληρωτικός.


Ο άνθρωπος είναι άρρωστος και παθολογικός επειδή η κοινωνία τον έχει σακατεύσει με πολλούς τρόπους. Δεν σας επι­τρέπεται να αγαπάτε ολοκληρωτικά, δεν σας επιτρέπεται να είστε θυμωμένοι- δεν σας επιτρέπεται να είστε ο εαυτός σας. Σας επιβάλλονται χίλιοι δύο περιορισμοί.


Αν θέλετε στ’ αλήθεια να είστε υγιείς, πρέπει να απαλλάξετε τον εαυτό σας από κάθε περιορισμό. Πρέπει να διορθώσετε, όλα όσα σας έκανε η κοινωνία. Η κοινωνία είναι πολύ εγκλη­ματική, όμως αυτή είναι η μόνη κοινωνία που έχουμε, επομέ­νως τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Ο καθένας πρέπει να βρει έναν δικό του τρόπο να βγει από αυτή την παθολογική κοινω­νία, και ο καλύτερος τρόπος είναι να αρχίσουμε να γινόμαστε οργασμικοί με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους.

Αν πάτε για κολύμπι, κολυμπήστε σαν ένα ολοκληρωμένο ον για να γίνετε το κολύμπι, ένα ρήμα- το ουσιαστικό χάνεται. Αν τρέχετε, τότε να γίνετε το τρέξιμο, όχι ο δρομέας. 

Στους Ολυμπιακούς σας έχετε δρομείς, εγωιστές, ανταγωνιστές... φιλοδοξίες. Αν μπορείτε απλά να τρέξετε χωρίς να είναι ο δρο­μέας εκεί, αυτό το τρέξιμο γίνεται Ζεν γίνεται διαλογιστικό. Χορέψτε, αλλά μην γίνετε χορευτής, επειδή ο χορευτής αρχίζει να χειραγωγεί και μετά δεν είναι ολοκληρωμένος. Απλά χο­ρέψτε και αφήστε τον χορό να σας πάει εκεί που θέλει.

Επιτρέψτε τη ζωή, εμπιστευτείτε τη ζωή και σιγά, σιγά η ζωή θα καταστρέψει όλους σας τους δισταγμούς, και η ενέρ­γεια θα αρχίσει να κυλάει σε όλα εκείνα τα μέρη όπου την εμπόδιζαν να πάει.


Ό,τι κι αν κάνετε λοιπόν, κάντε το με αυτή την κρυμμένη ιδέα ότι πρέπει να γίνετε πιο ρευστοί. Αν κρατάτε το χέρι κά­ποιου, κρατήστε το στ’ αλήθεια. Το κρατάτε ούτως ή άλλως, επομένως γιατί να σπαταλήσετε αυτή τη στιγμή; Κρατήστε το πραγματικά! Μην είστε απλά δύο νεκρά χέρια που κρατάνε το ένα το άλλο, με το ένα να αναρωτιέται πότε θα φύγει το άλλο. Αν μιλάτε, αφήστε την ομιλία να είναι παθιασμένη, διαφορετικά θα προκαλέσετε στους άλλους και στον εαυτό σας ανία.


Η ζωή πρέπει να είναι ένα πάθος, ένα δονούμενο, παλλόμενο πάθος, μια τρομερή ενέργεια. Ό,τι κι αν κάνετε δεν πρέπει να είναι ανιαρό, αλλιώς μην το κάνετε. Δεν έχετε καθήκον να κάνετε τίποτε, όμως αν αισθάνεστε ότι θέλετε να κάνετε κάτι, κάντε το πραγματικά.

Όλοι οι δισταγμοί θα εξαφανιστούν σιγά, σιγά, και θα κερδίσετε ξανά όλη σας τη ζωή. Θα κερδίσετε ξανά το σώμα σας· θα κερδίσετε το νου σας. Η κοινωνία έχει σακατέψει το σώμα, το νου - τα πάντα. Σας έχουν δώσει κάποιες επιλογές· υπάρ­χουν κάποιες πολύ στενές σχισμές και μπορείτε να δείτε μόνο μέσα από αυτές τις σχισμές. Δεν σας επιτρέπεται να δείτε το σύνολο. Αυτό είναι που ονομάζω υγιή νου. Ένας υγιής νους είναι οργασμικός, εκστατικός.


OSHO

«ΤΟ ΣΕΞ ΜΕΤΡΑΕΙ»