Translate

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Γιατί σε μια σχέση βαλτώνει το σεξ...

Η πρωταρχική εμπειρία του σεξ δεν είναι ποτέ βαθύτερη από το σωματικό επίπεδο, και εκείνοι που σταματάνε εκεί δεν επιτυγχάνουν ποτέ την ολοκληρωμένη εμπειρία του σεξ. Απλά δεν μπορούν να γνωρίσουν τα βάθη για τα οποία μίλησα. Και η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει σταματήσει στο σωματικό επίπεδο.

Σε σχέση με αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι σε χώρες στις οποίες λαμβάνουν χώρα γάμοι χωρίς αγάπη, το σεξ βαλ­τώνει σε σωματικό επίπεδο. Δεν μπορεί να φτάσει ποτέ πιο βαθιά από αυτό. 
Ο γάμος μπορεί να είναι ανάμεσα σε δύο σώματα, ποτέ ανάμεσα σε δύο ψυχές. Ανάμεσα σε δύο ψυχές υπάρχει μόνο αγάπη. Έτσι, αν ένας γάμος είναι ένα αποτέλεσμα της αγάπης, τότε παίρνει ένα διαφορετικό νόημα. Όμως, αν ένας γάμος είναι προξενιό, ένα αποτέλεσμα των υπολογι­σμών ιερέων και αστρολόγων, ή λαμβάνει χώρα με βάση την κάστα ή το δόγμα ή τα χρήματα, δεν μπορεί να φτάσει ποτέ βαθύτερα από το σωματικό επίπεδο.


Όμως, υπάρχει ένα πλεονέκτημα σε αυτούς τους γάμους. Το σώμα είναι πιο σταθερό από το μυαλό. Έτσι σε κοινωνίες στις οποίες το σώμα είναι το θεμέλιο του γάμου, οι γάμοι θα γίνουν πιο σταθεροί. Μπορούν να κρατήσουν μια ολόκληρη ζωή. Το σώμα δεν είναι τόσο αναξιόπιστο, είναι ένα αρκετά συμπαγές πράγμα και η αλλαγή εισχωρεί μέσα του πολύ, πολύ αργά, σχεδόν αδιόρατα.

Το σώμα υπάρχει στο επίπεδο της ύλης. Οι κοινωνίες που θεώρησαν ότι ήταν απαραίτητο να φέρουν σταθερότητα στον θεσμό του γάμου, να διατηρήσουν τη μονογαμία, να μην αφήσουν καμία πιθανότητα για αλλαγή, έπρεπε να ξεφορτωθούν την αγάπη - επειδή η αγάπη συμβαίνει από την καρδιά, και η καρδιά είναι ένα ασταθές πράγμα. Τα διαζύγια είναι αναπόφευκτα σε κοινωνίες στις οποίες οι γάμοι βασίζονται στην αγάπη. Οι γάμοι θα είναι ασταθείς· δεν μπορούν να υπάρξουν ποτέ σταθεροί γάμοι σε αυτές τις κοινωνίες επειδή η αγάπη έχει μια ρευστότητα. Η καρδιά είναι άστατη' το σώμα είναι σταθερό, αδρανές.

Αν υπάρχει μια πέτρα στην αυλή σας θα είναι στην ίδια θέση το βράδυ με εκείνη που ήταν το πρωί. Όμως ένα λουλούδι αν­θίζει το πρωί και μέχρι το βράδυ μαραίνεται και πέφτει στο έδαφος. Το λουλούδι είναι κάτι ζωντανό, θα γεννηθεί, θα ζήσει, και μετά θα πεθάνει. Η πέτρα είναι ένα άψυχο αντικείμενο όπου ήταν το πρωί, το ίδιο θα είναι και το απόγευμα. Η πέτρα είναι σταθερή και αξιόπιστη.
Ένας κανονισμένος γάμος είναι σαν πέτρα. Ένας γάμος που βασίζεται στο σωματικό επίπεδο θα φέρει σταθερότητα' θα είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας αλλά βλαβερό για το άτο­μο, επειδή η σταθερότητα έχει μπει στο σωματικό επίπεδο και η αγάπη έχει αποφευχθεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον σε τέτοιους γάμους το σεξ ανάμεσα στους συζύγους δεν μπορεί να φτάσει ποτέ σε βαθύτερα επίπεδα πέρα από το σωματικό- γίνεται απλά μια μη­χανική ρουτίνα. Η σεξουαλική τους ζωή γίνεται μηχανική· επα­ναλαμβάνουν την ίδια εμπειρία και γίνεται άψυχη, μουντή. Δεν φτάνουν ποτέ σε κάποιο βαθύτερο επίπεδο.

Δεν υπάρχει κάποια βασική διαφορά ανάμεσα στο να πηγαίνεις σε μια πόρνη και να βρίσκεσαι σε ένα γάμο ο οποίος δεν έχει γεννηθεί από αγάπη - έχει ελάχιστη διαφορά. Αγορά­ζεις μια πόρνη για ένα βράδυ, και αγοράζεις μια σύζυγο για όλη σου τη ζωή· δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Εκεί που δεν υπάρχει αγάπη, είναι μια αγορά - είτε προσλαμβάνεις μια γυ­ναίκα για ένα βράδυ, είτε για μια ολόκληρη ζωή. Φυσικά, εξαιτίας της καθημερινής συμβίωσης, αναπτύσσεται μια σχέση από αυτή τη σύνδεση και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αγά­πη. Δεν είναι αγάπη. 
Η αγάπη είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Επειδή αυτοί οι γάμοι υπάρχουν στο επίπεδο του σώματος, η σχέση δεν φτάνει ποτέ πιο βαθιά από το σωματικό. Κανένα από τα εγχειρίδια και τις γραφές που έχουν γραφτεί για το σεξ, από τον Βατσιαγιάνα και το Κάμα Σούτρα μέχρι τη σημερινή εποχή, δεν φτάνουν πιο βαθιά από το σωματικό επίπεδο.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το ψυχολογικό - του μυαλού, της καρδιάς. Για τα ζευγάρια που ερωτεύονται και μετά παντρεύονται η εμπειρία του σεξ φτάνει λίγο πιο βαθιά από το σωματικό επίπεδο. Το σεξ τους βρίσκεται στο επίπεδο της καρδιάς' φτάνει στο ψυχολογικό βάθος. Εξαιτίας όμως της επανάληψης, επιστρέφει και αυτό στο σωματικό επίπεδο μετά από λίγο και γίνεται μηχανικό.
Ο θεσμός του γάμου που έχει αναπτυχθεί στη Δύση τα τελευταία διακόσια χρόνια οδηγεί το σεξ στο ψυχολογικό επίπεδο Και αυτός είναι ο λόγος που οι κοινωνίες του σεξ βρίσκονται σε χάος. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν μπορείτε να ορίζετε το μυαλό. Σήμερα το μυαλό επιθυμεί κάτι, αύριο θα επιθυμήσει κάτι άλλο. Θέλει ένα πράγμα το πρωί και κάτι άλλο το βράδυ. Αυτό που αισθάνεται τώρα θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που αισθανόταν πριν από μερικά μόλις λεπτά.

Το μυαλό είναι πολύ ευμετάβλητο. Έτσι, εκείνοι που ήθε­λαν να είναι οι οικογένειες πιο συμμαζεμένες και σταθερές δεν επέτρεψαν στο σεξ να φτάσει σε ψυχολογικό επίπεδο· έκαναν μια προσπάθεια να το σταματήσουν στο σωματικό επίπεδο. Είπαν, «Κυνήγησε τον γάμο, όχι την αγάπη. Αν η αγάπη γεν­νηθεί μέσα από τον γάμο, καλά' διαφορετικά, άφησε τα πράγ­ματα όπως έχουν».
Η σταθερότητα είναι δυνατή στο σωματικό επίπεδο· στο ψυχολογικό επίπεδο είναι πολύ δύσκολη. Όμως, η εμπειρία του σεξ είναι πιο βαθιά σε ψυχολογικό επίπεδο, και επομένου η εμπειρία του σεξ στη Δύση είναι πιο βαθιά από ό,τι στην Ανατολή. Όλα όσα έχουν γράψει οι ψυχολόγοι της Δύσης για το σεξ, από τον Φρόιντ ως τον Γιούνγκ, σχετίζονται με αυτό το ψυχολογικό επίπεδο του σεξ.
Όμως το σεξ για το οποίο μιλάω, είναι ένα τρίτο επίπεδο, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γεννηθεί στην Ανατολή ή στη Δύση. Αυτό το τρίτο επίπεδο, το επίπεδο του σεξ είναι το πνευ­ματικό επίπεδο.

Υπάρχει ένα είδος σταθερότητας στο σωματικό επίπεδο επειδή το σώμα είναι υλικό. Υπάρχει επίσης ένα είδος σταθερότητας σε πνευματικό επίπεδο, επειδή στο επίπεδο του πνεύματος δεν υπάρχει αλλαγή. Όλα είναι ήρεμα εκεί- όλα είναι όμορφα εκεί. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι το επίπεδο του μυαλού όπου υπάρχει η αλλαγή. Το μυαλό είναι ασταθές, ευμετάβλητο. Αλλάζει γρήγορα.
Το πείραμα στη Δύση είναι στο δεύτερο επίπεδο, επομένως οι γάμοι καταρρέουν και οι οικογένειες διαλύονται. Οι γάμοι και οι οικογένειες που γεννιούνται από μια συνάντηση στο ψυχολογικό επίπεδο δεν μπορούν να διέπονται από σταθερότητα.

Το διαζύγιο τώρα λαμβάνει χώρα κατά μέσο όρο περίπου δύο χρόνια μετά τον γάμο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα σε δύο ώρες! Το μυαλό μπορεί να αλλάξει ακόμη και μέσα σε μία ώρα. Η κοινωνία στη Δύση βρίσκεται σε αναταραχή. Συγκριτικά, η κοινωνία της Ανατολής είναι σταθερή - όμως η Ανατολή δεν μπορεί να έχει τις πιο βαθιές εμπειρίες του σεξ.

Υπάρχει ένα άλλο είδος σταθερότητας, ένα άλλο στάδιο – το πνευματικό επίπεδο. Ένα ανδρόγυνο, ένας σύζυγος και μια σύζυγος που μπορούν να συναντηθούν έστω και μία φορά στο πνευματικό επίπεδο αισθάνονται ότι έχουν γίνει ένα για όλες τις ατελείωτες μελλοντικές ζωές. Δεν υπάρχουν αλλαγές εκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι η σταθερότητα αυτού του επιπέδου· αυτό που χρειάζεται είναι η εμπειρία αυτού του επιπέδου. Η εμπειρία για την οποία μιλάω, το σεξ για το οποίο μιλάω είναι το πνευματικό σεξ. 

OSHO
«ΤΟ ΣΕΞ ΜΕΤΡΑΕΙ»