Translate

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ανακαλύπτοντας την εσωτερική γυναίκα και τον εσωτερικό άνδρα

Κατανοώντας τα Αρχέτυπα
Μια υπέροχη διαλογιστική άσκηση που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα με ποιον τρόπο συμπεριφέρονται και αντιδρούν μέσα μας ο εσωτερικός άνδρας και η εσωτερική γυναίκα,  για να μπορέσουμε να τους ισορροπήσουμε, ώστε οι επιλογές μας στη ζωή να αποκτήσουν δύναμη και διαύγεια.



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Καθήστε κάπου ήσυχα και απόμερα, όπου ξέρετε ότι δεν θα ενοχλήσουν για τριάντα λεπτά έως μία ώρα. Έχετε μαζί σας το ημερολόγιό σας ή ένα σημειωματάριο και στυλό.
Διαμορφώστε έναν απλό ιερό χώρο.

ΑΣΚΗΣΗ
Ξεκινήστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς 
Κρατήστε για λίγο (πέντε λεπτά) το ημερολόγιο και το στυλό σας. Χαλαρώστε και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε το λαιμό και τους ώμους, αφεθείτε, μαλακό; είστε μέσα σας. 

Αναρωτηθείτε: 
«Ποιος είμαι στη δεκτική θηλυκή πλευρά μου; Με ποιον τρόπο ενεργώ και ανταποκρίνομαι;»
Καταγράψτε τις απαντήσεις με τη σειρά που παρουσιάζονται (για παράδειγμα, υπομονετικός, ανεκτικός, ανοιχτόκαρδος, συμπονετικός, γοητευτικός, ανασφαλής, συνεσταλμένος... ό,τι σας έρθει).
Μετά από πέντε λεπτά, ξανακλείστε τα μάτια σας και αναρωτηθείτε: «Ποιος είμαι όταν βρίσκομαι στην ενεργητική, αρσενική πλευρά μου; Με ποιον τρόπο αντιδρώ;»

Καταγράψτε τις απαντήσεις με τη σειρά που εμφανίζονται (για παράδειγμα, παίρνω πρωτοβουλίες, εκφράζω τις ανάγκες μου, αναρωτιέμαι τι θέλω, θέλω να γίνονται τα πράγματα με το δικό μου τρόπο, είμαι υπερβολικά προσανατολισμένος σε στόχους... ό,τι σας έρθει).

Δείτε το θετικά και διασκεδάστε καθώς θα αξιολογείτε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε σε κάθε περίσταση της ζωής: Ποια πλευρά σας κυριαρχεί στη δουλειά; Η αρσενική ή η θηλυκή; Στο σπίτι; Στις σχέσεις σας; Στα πάρτι; Με τα παιδιά σας; Όταν κάνετε έρωτα; 
Εκτιμήστε την αναλογία αρσενικών και θηλυκών αντιδράσεων σε κάθε περίπτωση (για παράδειγμα, στη δουλειά: 70 τοις εκατό αρσενικός/ή, ενεργητικός/ή, και 30 τοις εκατό θηλυκός/ή, δεκτικός/ή)


Μπορείτε να συμπληρώσετε τα παρακάτω

Θηλυκή πλευρά                           Ακούει προσεκτικά (%)
Στη δουλειά
Με τον/τη σύντροφο σας 
Με τα παιδιά σας
Όταν κάνετε έρωτα 
                                                                       Σύνολο...



Αρσενική πλευρά                        παίρνει πρωτοβουλίες  (%)
Στη δουλειά
Με τον/τη σύντροφο σας 
Με τα παιδιά σας
Όταν κάνετε έρωτα 
                                                                        Σύνολο...




ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Θυμηθείτε: και τα δύο φύλα διαθέτουν τα χαρακτηριστικά της δεκτικότητας και της ενεργητικότητας. Συνεπώς, η άσκηση αυτή μπορεί να γίνει από άνδρες και από γυναίκες. Το ιδανικό σκορ θα ήταν ένα συνολικό ποσοστό 50 τοις εκατό για την αρσενική πλευρά και 50 τοις εκατό για τη θηλυκή πλευρά.
Άνισα σκορ μπορεί να διαπιστωθούν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες — για παράδειγμα, 90 τοις εκατό η αρσενική πλευρά και 10 τοις εκατό η θηλυκή πλευρά, ή 70 τοις εκατό η θηλυκή πλευρά και 30 τοις εκατό η αρσενική πλευρά.

Τα αποτελέσματα μπορεί να σας καταπλήξουν, όποιο κι αν είναι το τελικό σκορ. Αξιοποιήστε τα για να αυξήσετε την ισορροπία στη ζωή σας μέσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε στις διάφορες καταστάσεις. Αν, για παράδειγμα, κλείνετε περισσότερο προς την αρσενική πλευρά, μπορεί να θελήσετε να εξασκηθείτε σε ποιο δεκτικές συμπεριφορές, όπως η υπομονή, η ενσυναίσθηση και η εμπιστοσύνη Αν κλείνετε περισσότερο προς τη θηλυκή πλευρά, μπορεί, να θελήσετε να ασκηθείτε σε πιο ενεργητικές συμπεριφορές, όπως η ανάληψη και η άσκηση εξουσίας και η λήψη πρωτοβουλιών και ευθυνών.

Είναι μια εξαιρετική άσκηση και μπορείτε να την κάνετε μαζί με τον/τη σύντροφό σας. Μη μιλάτε όταν γράφετε. Κατά τη διάρκεια της άσκησης αποφεύγετε να μοιράζεστε πληροφορίες. Περιμένετε έως ότου ολοκληρώσετε και, στη συνέχεια, μοιραστείτε και διασκεδάστε...



Η τέχνη της καθημερινής έκστασης
Margot Anand