Translate

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Τι χρειάζεται να κάνει μια γυναίκα που τιμά τον εαυτό της

Κάθε αληθινή γυναίκα μπορεί να είναι Αυτοκράτειρα. 
Όμως ακόμα και μια Αυτοκράτειρα μπορεί πού και πού να νιώθει εξουθενωμένη, αλλά τότε θα πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα του εαυτού της και να του δώσει όλα όσα χρειάζεται. Ο σημαντικότερος κανόνας εναντίον της εξάντλησης είναι η ξεκούραση. 
Η Αυτοκράτειρα παραδίδεται με γενναιοδωρία στην ηρεμία και στην τεμπελιά, για όσο διάστημα η ίδια κρίνει απαραίτητο. Ξέρει πως οι πολλές κουβέντες και η γκρίνια βλάπτουν την ενέργεια Τσι - γι’ αυτό προτιμά να σωπαίνει. Δεν απαντάει σε ανόητες ερωτήσεις και δεν εμπλέκεται σε άχρηστες συζητήσεις. 



Ξέρει πως είναι μια Αυτοκράτειρα και παραμένει Αυτοκράτειρα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει τώρα και από την περιορισμένη έκταση που μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή στο βασίλειό της. 
Η Αυτοκράτειρα δεν έχει αυταπάτες. 
Ξέρει πως το να υπηρετεί τους άλλους δεν θα την πάει παραπέρα. Μόνο η ίδια μπορεί να αναγνωρίσει και να αναδείξει την αξία της. Αν εκτιμάει, αγαπάει και τρέφει τον εαυτό της, θα κάνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Αυτή είναι η ροή της ενέργειας. Όποιος έχει να δώσει, αυτός λαμβάνει κι άλλα. Ο Νόμος της Γης λέει: Η αφθονία φέρνει αφθονία.


Η Αυτοκράτειρα τρέφει τον εαυτό της
Η Αυτοκράτειρα τρέφεται σωστά. Η τροφή δεν αφορά μόνο στα τρόφιμα, τροφή αποτελούν όλα όσα τρέφουν το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Περιλαμβάνει όχι μόνο φαγητά και ποτά, αλλά και βιβλία, ταινίες, μουσική, σκέψεις και απόψεις άλλων ανθρώπων. 
Μια Αυτοκράτειρα αποφασίζει προσεκτικά από τι θα τραφεί. Παρέχει στον εαυτό της επιλεγμένα και υγιεινά τρόφιμα, ικανοποιεί τις αισθήσεις της, δυναμώνει και οξύνει το πνεύμα της με τα ανάλογο αναγνώσματα.
Αν αισθάνεται εντελώς αποδυναμωμένη, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την ποιότητα της τροφής της. Περιποιείται τον εαυτό της και τρέφεται με θρεπτικές και δυναμωτικές τροφές. Καυτά φαγητά στο φούρνο, ίσως και στη γάστρα, ζεστές τροφές, πολλά δημητριακά, μακαρόνια και ρύζι, λίγα γαλακτοκομικά, καθόλου γλυκά και καθόλου μπύρα. 
Το σημαντικότερο όμως είναι το τρώει ήρεμα και απολαυστικά. Και να τρώει αυτό που λαχταράει η καρδιά της. Να ακούει την εσωτερική της φωνή. Οι επιταγές της δίαιτας και οι περιορισμοί που προσπαθούν να της επιβάλλουν άνθρωποι μη αντάξιοί της δε σημαίνουν τίποτα για κείνη Στο τραπέζι μιλάει μόνο για το φαγητό, ποτέ για προβλήματα ή για δουλειές που έχει να κάνει. Κάθε μπουκιά που τρώει είναι κι ένα κομμάτι του εαυτού της και κάθε φορά που εκδηλώνει στοργή προς τον εαυτό της γεμίζει τις αποθήκες της με αγάπη. Έτσι αναδημιουργεί συνεχώς τον καινούργιο της εαυτό.

Ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση αποφεύγει να κάθεται μπροστά στην τηλεόραση. Αν παρακολουθεί χαζές ταινίες και talk show όλη την ώρα, σύντομα θα διαπιστώσει ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά της δεν είναι πια λαμπερά και ότι η δύναμη και η ενέργειά της την εγκαταλείπουν ραγδαία. Γιατί η ενέργεια ακολουθεί πιστά τη σκέψη!

Τα έξοδα που κάνουμε για την τροφή του σώματος και του πνεύματος αποτελούν αυτοκρατορικές επενδύσεις! Αυτό ισχύει για τη φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά και για τα ρούχα και την κατοικία της Αυτοκράτειρας. Το σύνθημα είναι: λιγότερα πράγματα, αλλά ευγενή! Ευγενή πράγματα δε σημαίνει πάντοτε ακριβά και της μόδας, ευγενή σημαίνει ποιοτικά και από καλά υλικά. 
Οι ντουλάπες μιας Αυτοκράτειρας δεν είναι ποτέ ασφυκτικά γεμάτα γιατί ένας γεμάτος χώρος επιβαρύνει το πνεύμα της και εμποδίζει την επέκταση του βασιλείου της.  Μια κινέζικη παροιμία λέει: «Αν δε φύγει πρώτα το παλιό, το καινούργιο δε μπορεί να έρθει».


Η Αυτοκράτειρα κυβερνά

Μπορεί να μένει στο μικρότερο διαμέρισμα του κόσμου, όμως εκεί είναι κυρίαρχη και τους κανόνες τους φτιάχνει εκείνη. Όποιος δεν προσαρμόζεται και ενοχλεί την τάξη της μπορεί να φύγει. Ίσως να την αποκαλέσουν ιδιόρρυθμη, όμως αυτό ελάχιστα την απασχολεί. Μόνο η ίδια είναι σε θέση να γνωρίζει τι θέλει και τι πραγματικά χρειάζεται. Τα χρώματα, τα σχέδια, τα υλικά και οι χώροι θα πρέπει να εκφράζουν μονάχα εκείνη.
Μια Αυτοκράτειρα ξέρει πως είναι Αυτοκράτειρα και συμπεριφέρεται ανάλογα. Γνωρίζει πως αν η ίδια πρώτα από όλους αντιμετωπίζει τον εαυτό της σαν Αυτοκράτειρα, τότε και οι άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Έχοντας σαν αφετηρία μια σίγουρη βάση, προγραμματίζει τις στρατηγικές της κινήσεις ανάλογα με τις δυνάμεις της. Η βιασύνη και η πικρία δεν είναι αυτοκρατορικά γνωρίσματα. Από μέσα της πηγάζουν αγάπη και ρυθμός. Δυναμώνει το πνεύμα και τη φαντασία της με την τέχνη, τη μουσική και μια βαθιά μόρφωση. Επιλέγει και απολαμβάνει με περίσκεψη. Αρνείται τη Σύγκριση με τους άλλους. Ξέρει πως οι άλλοι μπορεί να έχουν τα δικά τους προτερήματα. Κι αυτά που μπορεί εκείνη δεν τα μπορεί άλλος κανείς.


Η Αυτοκράτειρα αποφεύγει τους άξεστους ανθρώπους
Όταν μια Αυτοκράτειρα νιώθει αποδυναμωμένη και εξαντλημένη, θα κάνει πολύ καλά να προφυλάσσεται από άξεστους ανθρώπους και να διαχωρίζει τη θέση της από αυτούς. Τέτοιοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να τη ρουφήξουν ως το μεδούλι. Δυστυχώς οι άξεστοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία. Γι’ αυτό η Αυτοκράτειρα νιώθει μεγάλη ικανοποίηση όταν γνωρίζει κάποιον από τους λίγους υπάρχοντες ευγενείς ανθρώπους, που της εγγυώνται τη βοήθεια και την υποστήριξή τους.
Σε καμία περίπτωση η Αυτοκράτειρα δεν πέφτει θύμα της παθιασμένης ψευδαίσθησης ότι μπορεί π.χ. να βελτιώσει έναν άξεστο άνθρωπο με το δικό της ευγενές παράδειγμα, με την ιδιαίτερα στοργική συμπεριφορά της ή ακόμα και με αυτοθυσία. Αυτό αναπόφευκτα θα την οδηγήσει σε μεγάλη απογοήτευση, η οποία θα την εξουθενώσει ψυχικά στις περιόδους που το κέντρο της είναι αδύναμο. Μακροπρόθεσμα κάτι τέτοιο θα της δημιουργήσει πικρία. ’Οταν η Αυτοκράτειρα έχει να κάνει με άξεστους, οι ψευδαισθήσεις είναι απόλυτα ακατάλληλες. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνει μια βαθιά τομή πριν προλάβουν να τη ρoυφήξoυv εντελώς.

Ο φιλόσοφος Λάο Τσε είπε: Ο ευγενής άνθρωπος ακολουθεί τον πιο εσωτερικό τον νόμο και όχι εξωτερικούς κανόνες. Παραμένει στην Πηγή και όχι στα απόνερα. Αυτά τα αποφεύγει και ψάχνει πάντα το Αυθεντικό.

Οι ευγενείς αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον και το πότε έχουν να κάνουν με μια Αυτοκράτειρα. Μαζί τους η Αυτοκράτειρα μπορεί να μιλάει ανοιχτά και χωρίς καταναγκασμούς και να ανοίγει την καρδιά της. Οι ευγενείς δεν αισθάνονται πιο αξιόλογοι οι ίδιοι με το να μειώνουν τους άλλους, αντίθετα εξυψώνουν ο ένας τον άλλον. Δε φέρονται σαν αρπακτικά και δεν κοιτάζουν το μικροπρεπές προσωπικό τους συμφέρον. Έχουν στο μυαλό τους πάντοτε το Όλον.

Η Αυτοκράτειρα γνωρίζει την κινέζικη παροιμία: «Ένας ευγενής θα έδινε και τη ζωή του την ίδια για να συναντήσει έναν άλλον ευγενή». Με τους σπάνιους αληθινούς της φίλους η Αυτοκράτειρα είναι γενναιόδωρη και περιποιητική, ακριβώς όπως και με τον εαυτό της.

Τους άξεστους ανθρώπους τους αναγνωρίζει κανείς από το ότι μιλούν φλύαρα και χωρίς ειρμό, παίρνουν πάντα το μεγαλύτερο κομμάτι τούρτα και σε κάθε ευκαιρία σκέφτονται μόνο το τι θα κερδίσουν οι ίδιοι. Οι άξεστοι τραβούν ο ένας τον άλλον στη λάσπη και θα τον ποδοπατήσουν όταν τον δουν πεσμένο στο πάτωμα και σε θέση αδυναμίας. Για να προφυλαχτούν από τον ίδιο τους τον εαυτό, οι άξεστοι χρειάζονται όρια, συμβάσεις, συμβόλαια και νόμους. Οι άξεστοι αποτελούν μακράν την πλειοψηφία ανάμεσα στους ανθρώπους.

Έτσι η Αυτοκράτειρα αναγκάζεται καθημερινά να αντιμετωπίσει άξεστους ανθρώπους. Δε χρειάζεται να έχει ψευδαισθήσεις. Προ πάντων δεν πρέπει να περιμένει πως οι άξεστοι θα αλλάξουν ή πως θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της αν τους φερθεί με ευγένεια. Δεν είναι καν σε θέση να αντιληφθούν τη διαφορά. 

Στην Κίνα λένε: «Οι άξεστοι άνθρωποι δεν έχουν αρκετά ανοίγματα στην καρδιά τους.» 
Αν μια Αυτοκράτειρα αναγκαστεί να έχει σχέσεις με άξεστους, θα κάνει καλά να ορίσει ακριβώς το πλαίσιο και να φροντίσει ώστε να μπουν σαφείς κανόνες και όρια. Διαφορετικά θα την καταληστέψουν και θα χάσει την ενέργεια, την προσήλωση στο στόχο της, τα λεφτά, την ελπίδα, την αισιοδοξία της και το καθαρό της βλέμμα.

Η Αυτοκράτειρα δεν τηρεί παιδιάστικους εξαναγκασμούς και συμβάσεις. Πράττει πάντοτε σύμφωνα με τη δική της ηθική, η οποία ικανοποιεί τις δικές της και μόνο προδιαγραφές.


«Ο δρόμος της Αυτοκράτειρας»  
Christinc Li και UljaKrautwald 





Για να γράψω αυτό το άρθρο χρησιμοποίησα αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο δρόμος της Αυτοκράτειρας» τα οποία συνέδεσα μεταξύ τους με τον δικό μου τρόπο. Αξίζει αυτό το βιβλίο να το διαβάσει κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της…